E shtunë, 15 Qershor, 2024

JA SI INTERNETI ZËVENDËSOI SHKUESIN (MËSYTIN)

Interneti po bëhet vendi që lidh pjesën më të madhe të çifteve, shkruan The Economist, përcjell KDPOLITIK.COM.

Për pjesën më të madhe të historisë njerëzore, zgjedhja e partnerit jetësor ishte e kufizuar nga klasa, vendndodhja dhe diktati prindëror. Në shekujt XIX dhe XX këto kufizime u dobësuan, të paktën në Perëndim. Biçikleta rriti zgjedhjet e të rinjve pa masë; ashtu bëri jeta e qytetit. Por të çliruar nga fshatrat e tyre, njerëzit përballeshin me vështirësi të reja: si të dinin se kush interesohej për lidhje, kush nuk ishte dhe kush mund të ishte partneri i tyre.

Në 1995, më pak se një vit pasi Netscape lëshoi ​​shfletuesin e parë të përdorur gjerësisht, një faqe e quajtur match.com po ofronte për t’i ndihmuar njerëzit të përgjigjen në këto pyetje. Siç përshtatet me një teknologji të zhvilluar në zonën e Gjirit të San Franciskos, takimi në internet u ngrit për herë të parë midis burrave gay dhe geeks. Por ajo shpejt u përhap, duke u treguar veçanërisht e dobishme për njerëzit që kanë nevojë për një rrugëdalje në botën e takimit pas ndarjes së një marrëdhënieje afatgjatë.

Deri në vitin 2010, gati 70% e marrëdhënieve kishin filluar në internet, dhe interneti kishte kapërcyer kishat, lagjet, klasat dhe zyrat, si një mjedis në të cilin amerikanët mund të takonin një partner të seksit të kundërt. Çiftet që ishin takuar në internet u bënë të zakonshme. Sot vendet e takimit dhe aplikacionet përbëjnë rreth një të gjashtën e takimeve të para që çojnë në martesë.

Të fundit