E diel, 23 Qershor, 2024

KATËR LLOJET E PUNËTORËVE TË MIRË DHE TË DËMSHËM PËR KOMPANINË

Sipas mendimit të tij, ishin tre lloje të njerëzve që e kullojnë energjinë nga një kompani e madhe: viktimat, të gjithëdijshit dhe jo-besimtarët. Ne kemi punuar me atë model dhe e rregulluam atë ndër vite. Këtu janë “4 toksik” – tiparet e punonjësve që besojmë se mund të shkëpusin dhe madje të dëmtojnë kompanitë në rritje:

 

Author: Joe Duran / Investmentnews

 

Resurset njerëzore janë pa dyshim pjesa më e vështirë e drejtimit të një kompanie. Njerëzit e mëdhenj ndërtojnë energji brenda një kompanie dhe e shtyjnë atë në lartësi të mëdha. Njerëzit e këqij mund të përhapin zakonet e tyre të këqija dhe të infektojnë njerëzit e mirë. Në mënyrë tipike, njerëzit janë të punësuar për rinisjet e tyre, por pushohen nga puna për qëndrimet e tyre. Kur është një qëndrim kaq shkatërrimtar ndaj biznesit tuaj sa duhet të veproni?

Ne i dimë llojet e njerëzve që marrin energji nga një biznes: personi që kujdeset gjithmonë për interesat e tij, duke kërkuar më shumë para në çdo mundësi. Po në lidhje me personin që hedh poshtë të gjithë dhe gjithçka? Apo personi nga i cili keni frikë të pyesni se çfarë bënë ata gjatë gjithë ditës sepse e dini se nuk do ju pëlqejë përgjigja? Ndonjëherë edhe njerëzit me aftësi të mëdha rezultojnë të jenë një rrjedhje energjie dhe shpërqendrimi për ju dhe kompaninë tuaj.

Disa vjet më parë, ndërsa isha në një forum të kompanisë në Universitetin Hamburger në Illinois, morra pjesë në një seancë me një tregtar dhe autor të shkëlqyeshëm, Michael Maddux. Ai ndau një pasqyrë që më ndihmoi jashtëzakonisht shumë kur mendoja për llojin e njerëzve që shtyjnë një kompani përpara dhe ata që e mbajnë atë mbrapa. Sipas mendimit të tij, ishin tre lloje të njerëzve që e kullojnë energjinë nga një kompani e madhe: viktimat, të gjithëdijshit dhe jo-besimtarët. Ne kemi punuar me atë model dhe e rregulluam atë ndër vite. Këtu janë “4 toksik” – tiparet e punonjësve që besojmë se mund të shkëpusin dhe madje të dëmtojnë kompanitë në rritje:

1. WIIFM (çfarë ka në të për mua). Këta janë njerëzit që e shohin çdo çështje përmes lenteve të tyre egoiste, dhe shpesh vendosin interesat e tyre vetjake përpara të mirës më të madhe. Ata marrin gjithë kredinë dhe ndiejnë nevojë për një person të vetëm përreth tyre. Ky lloj personi i bën të gjithë më të painteresuar dhe ndërtojnë mosbesim brenda një organizate.

2. Di-të-gjitha. Mbyll çdo diskutim krijues, beson se mendimet e tyre janë fakte dhe nuk do të pranojnë se janë të gabuara. Ky person shtrëngon inovacionin dhe tjetërson njerëzit e mundshëm të lartë që duan të rriten dhe të kontribuojnë. Ata mund të jenë njerëzit që nuk do të mbështesin asgjë që nuk krijuan.

3. Treguesi i gishtit. Nuk do të marrë përgjegjësinë për problemet, por për fat të mirë merr kredi. Fajëson njerëzit e tjerë ose rrethanat e jashtme për mungesën e tyre të vazhdueshme të suksesit në projektet e tyre. Ato mundësojnë një shoqëri fajësie, ku të gjithë përpiqen të distancohen nga përgjegjësia.

4. Vëzhguesi i orës. Personi që pretendon të punojë, por rezultati i tyre nuk e pasqyron atë. Ata shfaqen të zënë dhe mbushin ditët e tyre; megjithatë, ato nuk janë produktive dhe të gjithë e dinë atë. Këta njerëz mund të futin një mentalitet “pse duhet të shqetësoj” në punëtorët tuaj më produktivë.

Padyshim që të gjithë kemi momente kur shfaqim disa nga këto sjellje vetë, ne jemi njerëz në fund të fundit. Sidoqoftë, këto katër tipare janë një kancer brenda një kulture rritje të suksesshme. Sa më gjatë të qëndrojnë brenda firmës tuaj, aq më e vështirë do të jetë të zvogëloni ndikimin e tyre.

Nëse doni të keni një kulturë dinamike të rritjes, thjesht nuk mund të përballoni koston e njerëzve që nuk janë të përshtatshëm. Si pasojë, ne jemi përpjekur të veprojmë me shpejtësi kur e dimë se asnjë sasi e stërvitjes nuk do të ndryshojë qëndrimin e një personi. Ne kemi operuar gjithashtu me një filtër të thjeshtë që kërkojmë dhe shpërblejmë kur vlerësojmë ekipin tonë, “magjinë 4. tonë”. Konsideroni:

1. Besnikëria. Një dëshirë për të luftuar për një kauzë më të madhe se vetvetja dhe të kujdeseni thellësisht për mirëqenien e atyre përreth tyre.

2. Përulësia. Një gatishmëri për të dëgjuar hapur, pranuar dobësitë dhe dëshirën e mirëfilltë për t’u rritur dhe përmirësuar.

3. Përgjegjësia. Të marrin pronësinë e rrethanave të tyre dhe të punojnë shumë për të bërë atë që thonë se do të bëjnë. Merrni përgjegjësi kur gjërat nuk funksionojnë.

4. Prodhueshmëria. Krenohuni që gjërat të ndodhin dhe të bëjnë një ndikim, të gjeneroni kontribute të mëdha dhe rezultate për ekipin.

Ne punojmë në një industri shërbimesh dhe kjo do të thotë se ne jemi plotësisht të varur nga njerëzit. Mënyra se si veprojnë dhe bashkëveprojnë njerëzit tanë drejton cilësinë dhe suksesin e të gjithë biznesit. Nëse doni të përmirësoni biznesin tuaj, duhet të përmirësoni mënyrën e funksionimit të ekipit tuaj.

Shumë prej nesh janë besnikë nga natyra. Mbi të gjitha, diçka bëri që ne të dëshirojmë të futemi në një industri ku ne u shërbejmë nevojave të klientëve tanë. Sfida është se kjo besnikëri shpesh mund të na çojë të shmangim vendimet e vështira kur bëhet fjalë për ekipin tonë. Ekziston një shenjë që tregon dhe shpesh befasuese kur veproni në mënyrë të drejtë, por vendosmërisht me njerëz që nuk janë të përshtatshëm – pjesa tjetër e ekipit do të lehtësohet dhe vlerëson. Mollët e mira mbeten të shëndetshme!

Përktheu dhe përshtati: KDPOLITIK.COM 

Të fundit