E enjte, 18 Prill, 2024

KENI SHKARKUAR FaceApp? JA ÇFARË TË DHËNASH PRIVATE KENI SHPËRNDARË NË RUSI

Kur një aplikacion shkon viral, si mund ta dini nëse është një lojë e mirë ose një mjet që fshehurazi shkel privatësinë tuaj, për shembull, duke e dërguar fytyrën tuaj te qeveria ruse?, shkruan WP, përcjell KDPolitik.com

Kjo është pyetja djegëse për FaceApp, një program që merr fotografi të njerëzve dhe “moshave” duke përdorur inteligjencën artificiale. Menjëherë pas hedhjes në krye të listës së dyqaneve të Apple dhe Google këtë javë, avokatët e privatësisë filluan të ngrenë flamuj paralajmërues rreth problemeve të paqarta të aplikacionit rus. Fjala u përhap shpejt se aplikacioni mund të jetë një fushatë dezinformuese ose që mund të bëjë shkarkimin e fshehtë të tërë albumit tuaj të fotove. Krerët e Partisë Demokratike paralajmëruan fushata për të fshirë menjëherë ‘aplikacionin’.

Kritika ka edhe për dyqanet e drejtuara nga Apple dhe Google që na lanë të fluturojmë të verbër kur është fjala për privatësinë.

Kam ngritur pyetje të ngjashme disa javë më parë kur u zhvillua një eksperiment për të gjetur se çfarë bëri iPhone im ndërsa fjeta gjatë natës. Kam gjetur aplikacione që dërgojnë informacionet e mia personale për të gjitha llojet e kompanive të ndjekjes që kurrë nuk kam dëgjuar.

Pra, ç’të themi për FaceApp? Ishte verifikuar nga App Store dhe në Play Store të Google, e cila madje e cilësoi atë si një “Zgjedhje të redaktorëve”. Ata të dy lidhen me politikën e saj të privatësisë – të cilën ata e dinë se askush nuk e lexon.

Duke parë nën kapuçën e FaceApp me veglat e testit tim të iPhone, kam gjetur se ndan informacion rreth telefonit tim me Facebook dhe Google AdMob, të cilat ndoshta do të ndihmojnë në vendosjen e reklamave dhe kontrollimin e performancës së reklamave të tij. Pjesa më shqetësuese ishte se sa të dhëna që FaceApp dërgonte në serverat e vet, pas së cilës … kush e di se çfarë ndodh. Nuk është vetëm fytyra juaj që FaceApp mund të gëlltitet – nëse vendosni moshat mmbi miqtë apo anëtarët e familjes, edhe fytyra e tyre bëhet e ngarkuar.

Në një shkëmbim të postës elektronike, Drejtori i Përgjithshëm i FaceApp, Yaroslav Goncharov u përpoq të sqarojë disa nga këto.

Këto pesë pyetje janë bazat që duhet të dimë për çdo aplikacion ose shërbim që kërkon diçka aq personale sa fytyrat tona.

1. Cilat të dhëna marrin?
FaceApp ngarkon dhe përpunon fotot tona në cloud, por aplikacioni do të “ngarkojë vetëm një foto të zgjedhur nga një përdorues për redaktim.” Pjesa tjetër e rrotullës tuaj të kamerës qëndron në telefonin tuaj. Ju gjithashtu mund të përdorni FaceApp pa dhënë emrin ose emailin – dhe 99 për qind e përdoruesve të bëjë vetëm atë.

2. Sa kohë mbajnë në të dhënat e mia?
Kushtet e shërbimit të aplikacionit i japin asaj një licencë “të përhershme” për fotot tona. Goncharov tha se FaceApp fshin “shumicën” e fotove nga serverët e tij pas 48 orësh.

3. Çfarë po bëjnë ata me të dhënat e mia?
A është FaceApp që përdor fytyrat tona dhe hartat që i bën ato për ndonjë gjë tjetër përveç qëllimit të shprehur të aplikacionit, siç është identifikimi i fytyrës për ne? “Jo,” tha Goncharov. Megjithatë, ligjërisht, termat e aplikacionit e japin atë – dhe kushdo që mund ta blejë ose të punojë me të në të ardhmen – të drejtën për të bërë gjithçka që dëshiron, nëpërmjet një “nënpjesëmarrjeje të pakthyeshme, jo-ekskluzive, pa pagesë, – licencë e licencueshme. ”

4. Kush ka qasje në të dhënat e mia?
A kanë autoritetet qeveritare në Rusi fotot tona? “Jo,” tha Goncharov. Inxhinierët e FaceApp-it janë të bazuar në Rusi, prandaj të dhënat tona nuk transferohen atje. Ai tha se kompania gjithashtu nuk “shesin ose ndajnë ndonjë të dhënë përdorues me ndonjë palë të tretë” – mënjanë, vura re, nga ajo që ndan me ndjekësit e Facebook dhe AdMob. (Një përjashtim tjetër: përdoruesit në Rusi mund të kenë të dhënat e tyre të depozituara në Rusi.)

5. Si mund t’i fshij të dhënat e mia?
Vetëm fshirja e aplikacionit nuk do të shpëtojë nga fotot që FaceApp mund të ketë në re. Goncharov tha se njerëzit mund të bëjnë një kërkesë për të fshirë të gjitha të dhënat nga serverat e FaceApp, por procesi është i ndërlikuar. “Për përpunimin më të shpejtë, ne rekomandojmë dërgimin e kërkesave nga app celular Mobile FaceApp duke përdorur” Settings-> Support-> Report a bug “me fjalën ‘privacy’ në linjën e subjektit. Ne jemi duke punuar në UI më të mirë [ndërfaqen e përdoruesit] për këtë, “tha ai.

Pse të mos e vendosni këtë informacion në faqen e internetit të FaceApp, përtej legalese? “Ne po planifikojmë të bëjmë disa përmirësime,” tha Goncharov.

 

Të fundit