E diel, 14 Prill, 2024

MASHTRIME TË THELLA DHE LUFTA E DEZINFORMIMIT TË RI

Epoka e ardhshme e gjeopolitikës së pas-vërtetës.

 

Shkruan: Robert Chesney dhe Danielle Citron 

 

Një foto mund të jetë me vlerë sa një mijë fjalë, por nuk ka asgjë që bind më shumë sesa një regjistrim audio ose video të një ngjarjeje. Në një kohë kur militantët partiak mezi bien dakord për faktet, një bindje e tillë mund të duket sikur mund të sjellë një qartësi të mirëpritur. Regjistrimet audio dhe video lejojnë njerëzit të bëhen dëshmitarë të drejtpërdrejtë të një ngjarjeje, duke u kuruar atyre nevojën për të vendosur nëse do t’i besojnë llogarisë së dikujt tjetër. Dhe falë smartfonëve, të cilët e bëjnë të lehtë për të kapur përmbajtje audio dhe video dhe platforma të mediave sociale, të cilat lejojnë që përmbajtja të ndahet dhe konsumohet, njerëzit sot mund të mbështeten në sytë e tyre dhe veshët në një shkallë të paparë.

Aty qëndron një rrezik i madh. Imagjinoni një video që përshkruan kryeministrin izraelit në biseda private me një koleg, duke shfaqur një plan për të kryer një seri vrasjesh politike në Teheran. Ose një klip audio i zyrtarëve iranianë që planifikojnë një operacion të fshehtë për të vrarë liderët sunitë në një provincë të veçantë të Irakut. Ose një video që tregon një gjeneral amerikan në Afganistan që djeg një Kur’an. Në një botë tashmë të mbizotëruar nga dhuna, regjistrime të tilla do të kishin një potencial të fuqishëm për nxitje të konflikteve. Tani imagjinoni se këto regjistrime mund të falsifikohen duke përdorur mjete të gatshme për pothuajse të gjithë me një kompjuter portativ dhe akses në internet – dhe fakse që ato rezultojnë të jenë aq bindëse saqë ato janë të pamundura për t’u dalluar nga e vërteta.

Përparimet në teknologjinë digjitale së shpejti mund ta bëjnë këtë makth një realitet. Falë rritjes së “deepfakes” (mashtrimit të thellë) – manipulime digjitale në format audio ose video që duken shumë reale dhe të vështira për të zbuluar – është duke u bërë më e lehtë se kurrë për të portretizuar dikë që thotë ose bën diçka që ai ose ajo kurrë nuk ka thënë ose nuk ka bërë. Më keq, mjetet për të krijuar “deepfakes” ka gjasa të përhapen shpejt, duke prodhuar një rreth gjithnjë në zgjerim të aktorëve të aftë për t’i shpërndarë ato për qëllime politike.

 

Artikullin e plotë e gjeni në Foreign Affairs.

Përktheu: KDP

Të fundit