сабота, февруари 24, 2024

ЕВРОПА – ДА, ЕВРОПА – СЕГА!

Пишува: Фатмир Бесими  Ми претставува големо задоволство што во оваа колумна имам можност на јавноста...

ЗАГРИЖУВАЧКИОТ ТРЕНД НА НАМАЛЕН КРЕДИБИЛИТЕТ КАЈ ГРАЃАНСКОТО ОПШТЕСТВО ВО СЕВЕРНА МАКЕДОНИЈА

Пишува: Катерина Колозова Последиците од укинувањето на бугарското вето на преговорите на Северна Македонија што...

ИНТЕГРАЦИЈА КОЈА ДЕЗИНТЕГРИРА!

„Одлучното обединување“ на албанскиот блок против македонската опозиција дека нема да владее заедно со...

ANALIZA

КАКО ВМРО-ДПМНЕ (ЌЕ) ГИ РАДИКАЛИЗИРА БАРАЊАТА НА ПАРТИИТЕ НА АЛБАНЦИТЕ

Контекстот во кој се одвива предизборната кампања содржи низа непознаници во поглед на ветувањата и барањата на одделни политички партии. Сепак, сметам дека уште...

ЖЕНИТЕ КАКО ДВИГАТЕЛ НА ГРАЃАНСКОТО ОПШТЕСТВО

Прашањето на родова еднаквост се повеќе го добива своето место во рамките на важните прашања на државата и се инкорпорира во стратешките документи, иако...

НАДМИНУВАЊЕ НА ПРЕЧКИТЕ: СПРАВУВАЊЕ СО КОРУПЦИЈАТА И НЕПОТИЗМОТ ВО МАКЕДОНСКАТА АДМИНИСТРАЦИЈА

Kорупцијата и непотизмот во македонската администрација, овековечени од влијанието на моќните политички партии, се итни прашања на кои треба итно да се обрне внимание....

​СТОЈАЛИШТЕ ПО ПОВОД ИЗВЕШТАЈОТ ДО СКРИНИНГ ПРОЦЕСОТ ЗА СЕВЕРНА МАКЕДОНИЈА, СО ОСВРТ НА ДЕМОКРАТСКИ ИНСТИТУЦИИ И ИНТЕРСЕКТОРСКИОТ ПРИОД

Од Институт за општествени и хуманистички науки, Скопје Интерсекторскиот приод е сѐ уште практично отсутен во планирањето на политиките, тоа станува очигледно од самопрезентацијата на...

МИЛКОВ ЗА СЕВЕРНА МАКЕДОНИЈА: ТОПКАТА Е НА НИВЕН ТЕРЕН!

Ефективна ли е бугарската политика во однос на Северна Македонија? Во анкета на ова прашање, бугарската телевизија БТВ го добила следниот одговор: 92,4 %...

НЕДЕЛНИК

ИНТЕРВЈУ