сабота, февруари 24, 2024
- Advertisement -spot_img

AUTHOR NAME

KDP 1

5107 POSTIME
0 KOMENTET

КАКО ВМРО-ДПМНЕ (ЌЕ) ГИ РАДИКАЛИЗИРА БАРАЊАТА НА ПАРТИИТЕ НА АЛБАНЦИТЕ

Контекстот во кој се одвива предизборната кампања содржи низа непознаници во поглед на ветувањата и барањата на одделни политички партии. Сепак, сметам дека уште...

ИНКЛУЗИВЕН РАЗВОЈ ЗА РЕФОРМИ НА ОБРАЗОВНИТЕ ПОЛИТИКИ

Форум за разумни политики (ФРП), заедно со Институтот за општествени и хуманистички науки-Скопје (ИОХН-С) и Балканскиот институт за регионална соработка (БИРС) започнаа со имплементација...

ЕВРОПА – ДА, ЕВРОПА – СЕГА!

Пишува: Фатмир Бесими  Ми претставува големо задоволство што во оваа колумна имам можност на јавноста да ѝ ја најавам третата годишна конференција на Скопскиот економски...

ЗАГРИЖУВАЧКИОТ ТРЕНД НА НАМАЛЕН КРЕДИБИЛИТЕТ КАЈ ГРАЃАНСКОТО ОПШТЕСТВО ВО СЕВЕРНА МАКЕДОНИЈА

Пишува: Катерина Колозова Последиците од укинувањето на бугарското вето на преговорите на Северна Македонија што се одржаа летото 2022 година, под француското претседателство со Европската...

ИНТЕГРАЦИЈА КОЈА ДЕЗИНТЕГРИРА!

„Одлучното обединување“ на албанскиот блок против македонската опозиција дека нема да владее заедно со партија, која во овие геостратешки моменти ги блокира интеграциските процеси,...

Блокадата на ВМРО-ДПМНЕ и меѓуетничките односи

Пишува: Денко Малески Комплексниот етнички состав на нашата држава налага внимателност при формулирањето не само на домашната туку и на меѓународната политика. Деновиве, како Македонци...

ПОСЕТАТА КОЈА КРЕНА ВРЕВА: АЛБАНСКИТЕ МЕДИУМИ СО АФИРМАТИВЕН ПРИСТАП, МАКЕДОНСКИТЕ – КРИТИЧНИ КОН КУРТИ

Пишува: СЕФЕР ТАХИРИ Како известуваа албанските и македонските медиуми за посетата на премиерот на Косово, Албин Курти во Северна Македонија? Зошто оваа посета во некои...

ЗА МИТОТ ЗА „АНТИ-МАКЕДОНСКИОТ ЗАГОВОР“

Пишува: МИРЈАНА МАЛЕСКА Пред околу две децении, Коле Чашуле ме покани да направам осврт на неговите книги на политички есеи, “Болно племе” (2000) и “А...

ДАЛИ ЌЕ ПОМИНАТ УСТАВНИТЕ ИЗМЕНИ И ШТО АКО НЕ ПОМИНАТ?

Најдобар начин да се предвиди иднината е таа да се создаде. Токму политичките елити, овластени со гласот на граѓанинот, ја креираат оваа иднина. По...

​СТОЈАЛИШТЕ ПО ПОВОД ИЗВЕШТАЈОТ ДО СКРИНИНГ ПРОЦЕСОТ ЗА СЕВЕРНА МАКЕДОНИЈА, СО ОСВРТ НА ДЕМОКРАТСКИ ИНСТИТУЦИИ И ИНТЕРСЕКТОРСКИОТ ПРИОД

Од Институт за општествени и хуманистички науки, Скопје Интерсекторскиот приод е сѐ уште практично отсутен во планирањето на политиките, тоа станува очигледно од самопрезентацијата на...

Latest news

- Advertisement -spot_img