четврток, јуни 20, 2024

ПРАВО ЗА ГЛАСАЕ ОСНОВА НА ДЕМОКРАТИЈА И ПОЛИТИЧКО ПРЕТСТАВУВАЕ

Колку е поголемо граѓанско учество, толку поконсолидиран и квалитативен е демократскиот простор и со него и политичкиот легитимитет на власта. Изборите претставуваат највозвишен чин на демократија. Правото на глас останува свето и суштински инструмент за демократија. Излезете и гласајте на 15 јули за темата за која сметате дека треба да ве претставува во следните четири години. Со ова, вие станувате дел од демократските процеси и европските вредности.

Eдиторијал на КПД

Овие предвремени парламентарни избори се одржуваат во вонредна состојба на пандемија. Изборната кампања беше детерминирана и од присуството на вирусот, додека предизборните активности на политичките субјекти се водеа врз основа на оваа нова реалност, односно протоколите кои не дозволуваа големи митинзи. Во принцип, партиите ги почитуваа мерките што ги прогласија здравствените установи, а забележани се и прекршувања.
Во овој дваесетдневен период, политичките партии ги обелоденија своите изборни платформи, во близина на граѓаните, но и преку мрежните медиуми и социјалните мрежи. Во принцип, кампањата беше мирна и во рамките на демократската нормалност. Дваесет дена беа доволни за политичките партии да ја пренесат политичката порака до целниот електорат. Иако во ограничена ситуација, политичките субјекти успеаја максимално да управуваат со времето и просторот на презентирање и пренесување на политичката порака, да објаснат политички идеи, но и да се натпреваруваат со аргументи за нивните политички визии.

Демократијата останува платформа за идеи, простор за конкуренција, ривалство и ширење на политичките визии. Граѓанскиот активизам, демократското учество му даваат потребен квалитет на политиката, секогаш сфатена во функција на хумано и принципиелно управување. Колку е поголемо граѓанско учество, толку поконсолидиран и квалитативен е демократскиот простор и со него и политичкиот легитимитет на власта. Изборите претставуваат највозвишен чин на демократија. Правото на глас останува свето и суштински инструмент за демократија. 15 јули треба да го одбележи неспорниот демократски момент во околностите утврдени со пандемијата.
Денот на изборите е моментот кога граѓанинот ќе одлучи за својата застапеност, за следната влада, заснована врз изборни понуди. Ова право останува суштината на демократијата и политичката застапеност. Останува неоспорната волја што ја подготвува идната влада. Северна Македонија веќе се соочува со моментот кога гласаат околности што ќе бидат диктирани од протоколите за избор на пандемски процес. Политичките партии го кажаа својот збор за време на кампањата, сега е време граѓаните да го кажат својот збор на потполно слободен и демократски начин.

Колку е поголем одзивот, толку поголема смисла добива демократската конкуренцијата. Надвор од вообичаените клишеа, ова учество ја одредува иднината на граѓаните, затоа што идниот пат на државата се кристализира од гласањето. Северна Македонија се соочува со големи предизвици на патот кон европската интеграција. Само партиципативна и консолидирана демократија може да ја зајакне оваа незапирлива европска ориентација. Излезете и гласајте за темата што мислите дека треба да ве претставува во следните четири години. Со ова, вие станувате дел од демократските процеси и политики што подразбираат европски вредности.

Të fundit