петок, јуни 21, 2024

ИЗБОРНА ПОНУДА : ВРЕМЕ ЗА ПРВИОТ ПРЕМИЕР АЛБАНЕЦ

Изборите претставуваат процес на политичко и демократско натпреварување на политичките субјекти. Овој демократски процес на конкуренција значи политички платформи на конкурентските партии кои се нудат на електоратот како изборна понуда. Изборната динамика значи објавување на оваа изборна понуда пред граѓаните, односно гласачкото тело за кое се тврди дека е застапено во законодавната институција, но и во извршната власт. Со оглед на овој политички плурализам, но и на демократската дебата, КПД ги претставува под кратката синтеза на политичките платформи, главните столбови на политичките идеи со кои партиите се натпреваруваат на овие избори на 15 јули. Овој пат ја објавуваме синтезата на политичката платформа на Демократската унија за интеграција, која на овие избори излезе со идејата „време за првиот премиер Албанец “.

Autor: Bardhyl Zaimi

Покрај другите димензии на политичката програма на ДУИ, кандидатот за премиер најави 25 политички заложби, за кои се смета дека се конкретни иницијативи во првите 100 дена од следната влада, доколку биде избран за премиер. Овие заложби се фокусираат на пет столба кои значат целосна еднаквост, економско раѓање, правда за сите, подобар живот и можности за младите семејства.

Демократската унија за интеграција на овие предвремени парламентарни избори излезе со политичка идеја за „првиот премиер Албанец“. Изборната понуда на оваа партија е поврзана со оваа идеја, додека делови од оваа изборна платформа се веќе најавени во рамките на изборната кампања. Целиот фокус на политичката платформа е насочен кон оваа идеја, која се димензионира во форма на управувачка платформа за следните четири години. Суштината на оваа платформа, како што се вели, е целосна еднаквост на Албанците во целата Северна Македонија.

Покрај другите димензии на политичката програма на ДУИ, кандидатот за премиер најави 25 политички заложби, за кои се смета дека се конкретни иницијативи во првите 100 дена од следната влада, доколку биде избран за премиер.

„Место на еднаквост, ова е столбот и првата обврска на акциониот план“, објавено на политичката платформа на кандидатот за премиер од редовите на ДУИ. Според оваа владејачка политичка определба, артикулирана е идејата за „донесување и спроведување на консензуално законодавство за одлучување и за заедничка одговорност. Тоа значи дека 10 стратешки државни институции ќе управуваат заеднички од Македонец и Албанец, со заедничко право за потпис “.

Во рамките на оваа заложба е рамномерна распределба на јавните инвестиции, што значи, како што се вели, главните економски одлуки (буџет, инвестиции, даноци) не можат да поминат без поддршка од мнозинството членови на албанскиот кабинет. Предвидено е и дека во секое училиште ќе има задолжителни часови по албански јазик, почнувајќи од 5-то одделение.

„Еднакво место значи дека ние ја почитуваме мултиетничката и мултикултурната разновидност“, се вели во заложбите, истовремено повикувајќи на промена на химната на Северна Македонија „за да се одрази оваа разновидност – затоа што овој симбол не треба да биде симбол“ на исклучување и нееднаквост, туку на инклузивност и еднаквост “.

Во економската димензија, овие заложби вклучуваат идеја за „економско раѓање“. Според оваа заложба, „итна даночна политика ќе биде итно иницирана, што значи: нула данок на добивка за три години за секој вработен за прв пат под 35-годишна возраст; и нула даноци за компании за три години за секое самовработено лице под 35-годишна возраст “.

Посебен пакет на овие политички заложби се фокусира на идејата за „фер третман и правда за сите“. Во овој поглед, се открива идејата за „создавање суд за еднаквост, кој ќе испитува дискриминација на државно ниво – доколку се појави во судницата, на работа, на училиште, во општината“.

Четвртиот столб на овој акционен план ја артикулира политичката визија за „подобар живот“, што се работи преку идејата за „флексибилно работно време во текот на неделата и половина работен ден во петок“. Исто така, во рамките на овој столб на акција, предвидено е „усвојување на закон за забрана на казина и коцкарни куќи на оддалеченост од еден километар од училиштата, црквите и џамиите“. Предлогот за „минимална плата од 600 евра за секоја медицинска сестра, наставник и воспитувач“ е предвиден и во овој пакет обврски.

Петтиот столб на акциониот план на кандидатот ДУИ е да им даде шанса на сите нови семејства. „Прво, ќе го измениме законот за образование и ќе воведеме задолжително предучилишно образование, заедно со амбициозен план за реновирање и изградба на градинки во секоја општина“, се вели во политичката платформа. Исто така, во овој поглед, владината иницијатива предвидува 20.000 евра грант навреме за секој млад земјоделец под 35-годишна возраст.

Ова е синтеза на заложбите на албанскиот кандидат за премиер од ДУИ. Овие заложби се поврзани со владејачката платформа, додека оваа партија во рамките на својата изборна платформа вклучи многу други прашања од интерес на граѓаните.

Во димензијата на културните ангажмани, главниот столб на политичката програма е „институционализација на албанската култура“ што значи формирање на културни институции. „Основање на Национална установа, Музички театар на Албанците во Република Северна Македонија, со седиште во Тетово. Во рамките на оваа институција ќе функционираат сектори како: Театарски оркестар, Професионален хор, Сектор за солисти, Балетски сектор и Детски сектор. Во овој музички театар ќе бидат создадени безброј можности за уметници, композитори, инструменталисти, диригенти, кореографи, танчери и ќе им се даде посебна важност на децата “, се вели на платформата.

Политичката програма предвидува и формирање на Национален Илирско-Дардански историски музеј, во кој ќе бидат сместени илирско-дардански артефакти – Скопје, формирање театар за деца и млади во градот Тетово. Основање на национална установа на кумановскиот театар: имајќи го предвид досегашното успешно функционирање, албанскиот драмски оддел при Центарот за култура во Куманово треба да се претвори во посебна дирекција – одвоен од Центарот за култура во Куманово “.

Програмата предвидува и формирање оддели за драма и визуелни уметности во рамките на културните центри во Кичево, Дебар и Струга, како и формирање на национални институции, уметнички галерии во градовите Кичево, Гостивар и Струга.

Të fundit