сабота, февруари 24, 2024

CATEGORY

АНАЛИЗА

КАКО ВМРО-ДПМНЕ (ЌЕ) ГИ РАДИКАЛИЗИРА БАРАЊАТА НА ПАРТИИТЕ НА АЛБАНЦИТЕ

Контекстот во кој се одвива предизборната кампања содржи низа непознаници во поглед на ветувањата и барањата на одделни политички партии. Сепак, сметам дека уште...

ЖЕНИТЕ КАКО ДВИГАТЕЛ НА ГРАЃАНСКОТО ОПШТЕСТВО

Прашањето на родова еднаквост се повеќе го добива своето место во рамките на важните прашања на државата и се инкорпорира во стратешките документи, иако...

НАДМИНУВАЊЕ НА ПРЕЧКИТЕ: СПРАВУВАЊЕ СО КОРУПЦИЈАТА И НЕПОТИЗМОТ ВО МАКЕДОНСКАТА АДМИНИСТРАЦИЈА

Kорупцијата и непотизмот во македонската администрација, овековечени од влијанието на моќните политички партии, се итни прашања на кои треба итно да се обрне внимание....

НЕФОРМАЛНА ИМПЕРИЈА

Една помалку позната форма на колонијализам е „Неформалната империја“. Што значи тоа - дефиниција? Неформалната империја се однесува на ситуација кога моќна држава врши...

ЕВРОПСКИТЕ ИНТЕГРАЦИИ: ПОСТОЕЧКИТЕ НАРАТИВИ И КОНТРАНАРАТИВИ ВО СЕВЕРНА МАКЕДОНИЈА

Процесот на европски интеграции во Северна Македонија продолжува, а со него и дебатите околу наративите и контранаративите. Едно е сигурно: комуникацијата и образованието треба...

ЕВРОПСКА БОРБА ЗА САМООПРЕДЕЛУВАЊЕ ?!

Еден од основните принципи на европската демократија е заштитата и унапредувањето на правата на малцинствата. Нешто што е мисловна именка за Бугарија! А мисијата...

БРОД ШТО ТОНЕ

Денес пак, го добивме спротивното... Живееме во целосно нефункционален систем, во кој образованието трага по учебници, културата е на маргините на општеството, а за...

ЕВРОПСКА БАЈКА

А на крајот ќе излезе дека сите работиме за да ставиме делче од нашите денарчиња или пак заштедени евра или долари во партиската каса...

ЕВРОПА – ДА, ЕВРОПА – СЕГА!

Пишува: Фатмир Бесими  Ми претставува големо задоволство што во оваа колумна имам можност на јавноста да ѝ ја најавам третата годишна конференција на Скопскиот економски...

ЗАГРИЖУВАЧКИОТ ТРЕНД НА НАМАЛЕН КРЕДИБИЛИТЕТ КАЈ ГРАЃАНСКОТО ОПШТЕСТВО ВО СЕВЕРНА МАКЕДОНИЈА

Пишува: Катерина Колозова Последиците од укинувањето на бугарското вето на преговорите на Северна Македонија што се одржаа летото 2022 година, под француското претседателство со Европската...

Latest news