петок, јуни 21, 2024

Игрите за престолот на ИВЗ 

Пишува: Сефер Селими јр. 

“Кога минувате низ пекол, продолжете со одењето”. Извонредно резиме на Вилсон Черчил за утеха, надеж и посветеност во толку кратка и концизна реченица што скоро совршено ја опишува нашата 30-годишна транзиција во сите сфери на општеството.

Долго време една од најважните структури во социјалната организација на нашата земја, како и многу други, произведува резултати потполно спротивни на самата суштина на нивното постоење. Главните организации на верските заедници, Македонската православна црква (КОМ) и Исламската верска заедница (ИВЗ) како главни одговорни за организирање на верскиот живот во земјата и кои треба да бидат авангарда на моралот и колективните етички принципи станаа извор на скандали, не само за божественото право што го проповедаат, туку и со владеењето на правото. Во низа скандали, од неговото насилно назначување, внатрешни и надворешни пучеви, скандали и обвинувања за финансиско однесување, врски и судири со политика – се чини дека епопејата на поранешниот Реис се затвори толку брзо како што започна. Со квалификувано мнозинство од 2/3 од гласовите од Риасети на БФИ – неговите најблиски соработници, го отпуштија Сулејман Реџепи од неговата позиција, а со тоа го отворија патот за „ игрите за престолот“. Сè уште нејасно, вклучително и пренесување на моќта на новиот актуелен претседател, на хоризонтот се првите знаци на судир за кој не се знае како ќе заврши, но кој очигледно изгледа дека е голем.

За да ги разберете игрите за тронот на ИВЗ, доволно е да погледнете малку подлабоко во реакциите на партиските активисти, партиските галамџии. Тие се одраз на партиските ставови и најдобро ја покажуваат подготвената желба политичките партии да бидат во близок, евентуален директен контакт со лидерите на БФИ и секако дека тие најдобро им служат на нивните политички интереси и забава. Првиот бран реакции се поделиja на две нијанси, едниот табор се радуваше на отказот на Реисот, а вториот табор веднаш изрази скепса за овој потег, алудирајќи дека сè е оркестрирано.

Во меѓувреме, првиот табор започна да се дели во различни кампови во групата кои продолжија да го фалат делото и новиот актуелен претседател и оние кои го поздравија чинот на разрешување, но веднаш се вратија да го дискредитираат актуелниот функционер на Реис. Згора на тоа, оваа група не се двоумеше да ги постави сите пропагандни машини што ги користеа за да го дискредитираат Сулејман Реџепи и сега да ја свртат кон Шаќир Фетаху и со тоа да се доближат до другата група што беше скептична уште од почеток, но со една многу голема разлика – кој треба да биде одговорен за BFI.
Во социјалните мрежи, паралелно со кампањата за дискредитирање на главните кандидати за престолот, се одржува натпревар со пофалби и егзалтација за фигури кои би биле попопуларни да бидат надлежни за оваа верска институција. Овде, исто така, доволно е да ги поврзете точките преку партиските активисти и ќе дознаете која партија кој имам го сака на чело на БФИ. Нервозата ќе се зголеми уште повеќе кога предвремените парламентарни избори се на работ да ги пресметаат гласовите што партијата може да ги добие.

Во целата оваа бучава и фронталната битка зад сцената за тоа кој ќе седне на челото на ИВЗ, една работа останува константна: ерозијата на дури и најмала морална веродостојност оставена во неа. Во многу од студиите и истражувањата спроведени за причините за ширење на екстремизмот и религиозниот радикализам кај населението, еден од факторите беше недостигот на доверба во телата на Исламската верска заедница, што создаде празнина за дејствување од страна на други поекстремни групи. Tокму оваа недоверба е да се регрутираат и привлечат следбеници на нивниот морален и верски компас.

Покрај важноста на имамот кој ќе биде избран да ја води оваа институција, е и работата што ќе ја направи за да ја врати верата и кредибилитетот за да биде морален и верски компас за верниците од исламската религија. Ова може да се направи преку многу конкретни активности, но најважно е транспарентноста на финансиското управување и искреното и вистинското одвојување од политиката. Нема ништо поопасно и штетно за демократијата отколку злоупотребата на религијата во политиката и инструментализацијата на политиката за одредена религија.

Të fundit