петок, јуни 21, 2024

“СМРТТА НА КОРОНАТА И “ДИС-ОТ” НА МИНИСТЕРОТ!

После целата непостојаност во управувањето, ние парадоксално пристигнавме во нарацијата со која се прогласи вирусот на корона „мртов“. Неподнослива грешка, но згора на тоа, таа е одредена со демонтирање на владата порано, кога дозволи да се вклучи во пресметките со политички зачини. Несогласувањето на министерот за здравство дека „вирусот сè уште е меѓу нас“ нема да биде доволно за сеопфатно распаѓање на довербата. Се чини дека се движиме подалеку од магична реалност, каде научната мисла доаѓа како скокотлива шега!

Пишува: Бардил Заими

Секое време има свои предизвици и одговорности. Посебно времето низ кое минуваме. Не е нормално време и како такво мора да го разбереме. Времето на војната со „Ковид 19“ не толерира политичка акробатика, ниту леснотија на толкување од никого, затоа што последниот збор за состојбата во која се наоѓаме и присуството на ризикот од вирусот „упорен“ мора да го кажат професионалци од областа, лекари, експерти на медицината, биологијата, итн., кои знаат најдобро од сите да ја прочитаат реалноста прикажана како закана за животот на сите.

После долг период на изолација, поради корона вирусот, повеќе од нормално е луѓето веќе да се чувствуваат здодевно, лишени од многу работи, особено лишени од можноста да го обезбедат своето постоење. Веќе постои долг период на самоизолација, што се одразува во нивниот социјален живот, но пред сè во нивната благосостојба. Ова е толку разбирливо, особено кога сметаме дека владата не успеа да обезбеди кохерентни мерки за помош на граѓаните и не успеа правилно да се справи со целата оваа ситуација, што дополнително остави простор за разни толкувања со кои веќе немаше врска само со економијата, но избувна во форми на недоверба кон целата перцепција на пандемијата.

Во моментот кога владата дозволи други фактори да бидат вмешани во перцепцијата и управувањето со коронавирусот, како што се верските заедници, таа се откажа од своите надлежности, од својата сериозност да управува со кризата како и сите други земји со пандемии. Владата не успеа да создаде функционална координација во однос на согледување и управување со кризата со корона вирусот, со што се создаде простор за појава на алтернативни толкувања неосновани во науката, всушност засновани врз несериозноста на актерите импрегнирани со лажни вести, кои низ целото време беа присутни во големи количини во медиумскиот простор.

Без добро осмислена стратегија, со случајни и толерантни дискусии на други актери кои бараат свое присуство и моќ во пандемски времиња, владата дозволи да се распадне вистински, објективен и научен дискурс за присуството и ризикот од вирусот. И во однос на мерките и во однос на информациите што е можно фер и сеопфатен, владата не успеа да наметне рамка за прием на реален ризик, затоа што некаде во врвовите на моќта, се појавуваа политички игри, изборни пресметки и не се од витално значење. на граѓаните.

Ова се грешки на владата во ова време, кои не се единствените што ја создадоа оваа состојба на длабока недоверба. Инерцијата на политичката и владеачката недоверба што порано, со текот на годините, на некој начин, се рефлектираше во овој период на пандемија, што треба да означи друга фаза на граѓанин-влада, или граѓанско-политички односи. Токму овие слабости во управувањето со кризи беа експлоатирани од разни шпекуланти, од одредени медиуми, што им даде простор, но исто така ги стимулираа лажните вести за големи заговори против корона вирусот.

Во отсуство на медиумско образование, фер перцепции, можност да се направи разлика што е лажно и што е добра информација, голем број граѓани паднаа плен на овие нарушувања, кои се појавуваат во разни форми на придобивки што остануваат. премногу тешко да се водат во координатите на научните објаснувања. И, сето ова веќе се рефлектира во зголемување на бројот на случаи на инфекција со коронавирус, во време кога навистина беше потребно постепено отворање.

Токму овие „црни дупки“ на толеранцијата и политичките пресметки овозможуваат целосно да се искриви реалноста со вирусот корона, за кој веќе не се знае дека ќе заврши. И покрај ова, неодговорната состојба на граѓаните беше поттикната од несериозната расправа за изборите, која исто така создаде многу погрешна перцепција дека сè заврши со вирусот корона. Врвот на ова погрешно толкување не помина долго и не треба да се чудиме зошто духовниот водач веќе го прогласил вирусот „мртов“. За комедијата да се игра до крај, немаше никаков недостаток на одговорот на министерот за здравство во форма на дисидент на рапери дека „вирусот е тука меѓу нас“.

Веќе нема дилеми дека заради меѓусебната неодговорност, можноста за надминување на кризата со корона вирусот во Северна Македонија ќе трае. Она што требаше да се надмине како ситуација веќе се враќа со потенцијална опасност. Додека другите земји од регионот ја одбележуваат почетната фаза со многу малку случаи и во некои земји со нула нови случаи, ние имаме ситуација на пролиферација и зголемени активни случаи. 

Кога владата и политиката играат со други пресметки и не се фокусираат целосно на виталната обврска да излезат со што е можно помала штета од ограничувањата на пандемијата, резултатот секогаш останува разочарувачки. Сите овие „црни дупки“ на управување, за жал, создадоа и продолжуваат да создаваат простор за бескрупулозните луѓе, кои го загрозуваат целиот процес на заштита од коронавирусот. Сите други граѓани се веќе фатени меѓу притисокот на двете баналности, оној на владата што дозволи други пресметки во пандемски времиња и дел од егоцентричните и неодговорните граѓани, дека во времето кога сите беа ставени во одбрана на човековиот живот, тие избраа неразумна тврдоглавост да се прекршат мерките и со тоа да стане нејасно траењето на присуството на „непријателот“ исто така тврдоглав.

Të fundit