петок, јуни 21, 2024

КОБИ ИНСПИРАЦИЈА  НА СОНИШТАТА

Опшеството има потреба од модели. Луѓето во нивниот живот имаат потреба од испирација во вид на соништа. Коби Брајан беше таков вид на инспирација кои не ве оставаат рамнодушни. Не само со неговата игра но и со  пораките кои ги ширеше во функција на овој сон. Еден модел на глобални и спортски размери.

Автор: Бардил Заими

Коби Брајант го изгубил животот во еден несреќен случај, во меѓувреме светот остана престрашен. Милион луѓе околу светот кои ја прикажаа нивната тага за сгаснувањето на оваа звезда на НБА. Светските медиуми известија дека внатре во хеликоптерот беше и неговата 13 годишна ќерка, Џиана. Оваа вест и повеќе го зголеми тагата, во меѓувреме Коби, цело време наговестил дека таа е многу поврзана и ја сака кошарката. Еден напис полн со лубов за кошарката како негово битие и самиот го имаше направено.

Згаснувањето на Коби, за малку минути стана светска вест. Сите медии известиле за  неговата смрт, додека познати имиња на спортот и светот на културата го изразија својата тага. Еден вистински генијалец нè напушти “, напиша Меси на социјалните медиуми. Чувство на тага насекаде на социјалните мрежи

Друга звезда во НБА, Мајкл Џордан, изрази жалост по смртта на Коби Брајант. Тој е длабоко допрен и возбуден по смртта на Брајан и неговата ќерка Џиана. „Јас сум во шок по трагичната вест за смртта на Коби  и Џиана“, рече Џордан во официјалното соопштение. „Нема зборови за да се опише болката што ја чувствувам во овие моменти. Го сакав Коби, тој ми беше како помал брат. Разговаравме често, ќе ми недостасуваат тие разговори со него. Тој сакаше трки, еден од најголемите што некогаш играле кошарка и една креативна сила на теренот “ додаде Џордан. Тој исто така напиша дека Коби беше прекрасен татко кој го сакаше своето семејство бескрајно, горд на својата ќерка која ја сакаше кошарката.

Дури и во нашето опкружување, луѓето ја изразија својата тага поради смртта на Коби. Не недостасуваа ни описите на оние кои со часови ја чекаа неговата игра со Лејкерс. Коби беше одличен кошаркар и извонреден човек. Спортистот и човекот во него ја создадоа сликата за идентификација низ целиот свет. Кошарска икона кој по својата големина како професионалец и како човек се одрази на сонот на многуте млади луѓе. Инспирација за посветеност и успех од височините на професионална и човечка извонредност им даде на луѓето стимул да сонуваат.

На опшеството им се потребни модели. На луѓето им е потребна инспирација во нивниот живот. Коби беше еден од оние модели на инспирација што не ве оставаат рамнодушни. Не само со неговата игра, туку и со пораките што тој ги достави во функција на овој сон. На стотици фотографии објавени на социјалните мрежи на Коби, се чини дека пораката ја открива целата суштина на неговата душа на спортист и човек. „Најважно е да се обидеме да ги инспирираме луѓето, дека можат да бидат големи на сè што прават“, останува една од пораките што веќе ги одразува срцата и соништата на милиони луѓе низ целиот свет.

Коби останува модел на инспирација, спортист и голем човек. Тој беше сведок на ова преку неговата игра и човечкиот пример од неговиот живот. Колку пати останавме будни за да ја гледаме неговата игра со Лејкерс. Овие часови на чекање остануваат часови за соништа. Часовите на Коби никогаш не завршуваат, бидејќи тие се часови на инспирација, часови на социјално моделирање, часови на она што ние претендираме да бидеме како човечки суштества во нашите животи. Коби е модел кој дава сонови за успех, што одразува бескрајни професионални и човечки димензии.

Të fundit