петок, јуни 21, 2024

ЗИГЗАГ: ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ И БЕЛОТО КЕЧЕ

Веќе неколку години постои „конфронтација“ од ваков вид меѓу Али Ахмети, од една страна, и повеќе историчари и политичари, македонски и албански, од друга страна. Изјавата на лидерот на интеграторите дека Гоце Делчев, добро познатиот револуционер за кој се расправаат Македонците и Бугарите, носел кече стана јаболко на раздорот. Во полемиките што се следуваа, Ахмети беше обвинет за измислици, дека нема докази. КДП успеа да ги обезбеди!

 

Пишува: Селадин Џезаири

На растојание од неколку години, Али Ахмети, барем двапати, го спомна добро познатиот револуционер Гоце Делчев, можеби за да го потврди своето кредо за „светот како поле на културни натпревари на народите“. И во двата случаи, поттикнувајќи ги македонските политичари, но зошто да не и македонските историчари, да се откажат од меѓуетничката и меѓуверската нетрпеливост, албанскиот водач во Северна Македонија се осврна токму на курсот на Делчев (1872-1903): ‘… оние кои имаат  барем малку почит кон својот патриот Гоце Делчев, нека се вратат и видат дека со бело кече Гоце Делчев држел говори пред Албанците…’!

Последната изјава на Ахмети, дадена од Камениот мост во Скопје, во пресрет на кампањата за последните парламентарни избори, им служеше на неговите политички противници, но што е уште полошо, дури и на историчарите на двата политички табора и етнички, како изговор да го обвинат дека „со историски моменти измислени од животот и дејноста на македонскиот револуционер, Гоце Делчев, сака да успее да ги намали тензиите меѓу Македонците и Албанците“, и дека, соодветно, Делчев никогаш не носел бело кече: „Ова е измислица. Гоце Делчев никогаш, дури ни случајно, не носел кече. Нема докази за ова, ниту фотографии ниту записи“, рече историчарот Новица Велјановски за порталот мкд.мк. На иста линија беше и во 2012 година, албанскиот историчар Неби Дервиши, кој тврдеше „со целосна одговорност дека тоа не е точно“! Дури и историчарот Решат Неџипи и некои други кои се нарекуваат „историчари“, па дури и универзитетски професори и политичари, го делат истото мислење: Дека не постои документ што ги потврдува тврдењата на лидерот на ДУИ.

Горенаведената фотографија се покажа дека е направена во текот на годините 1902-1903 и во неа е идентификуван револуционерот Делчев јасно со бело кече! И, не само тоа, Јаворов пишува дека Гоце останал во Македонија до средината на јануари 1903 година и во оваа прилика го направил описот, можеби единствениот што ги опишува неговите одлики

Сепак, еден од најдобрите биографи на Гоце Делчев, неговиот современик Пејо Јаворов, ги побива гореспоменатите „деманти“ во целост. Далеку од тоа дека Гоце Делчев е Албанец или дури работи за „албанската кауза“, но „црно на бело“ му го дава правото на Али Ахмети: Горенаведената фотографија се покажа дека е направена во текот на годините 1902-1903 и во неа е идентификуван револуционерот Делчев јасно со бело кече! И, не само тоа, Јаворов пишува дека Гоце останал во Македонија до средината на јануари 1903 година и во оваа прилика го направил описот, можеби единствениот што ги опишува неговите одлики:

„Бело арнаутско фесче со црн шал, завиткан околу него, покриваше немногу голема, обла глава. Сиво шаечно палто, сиви шаечни панталони и опнати до колената ореови чешири во пристегнати опинци — ги оцртуваа правилните форми на фигура од среден раст. Облечено само во левиот ракав темносиво ќепе, полунаметнато и со повлечена десна пола, и придаваше особено дива убавина на целата горда појава. Co кама, револвер и патрондаш на крстот, со префрлена зад рамото манлихера, Гоце личеше на некакво ајдутско божество“ – е портретот на Гоце Делчев од неговиот биограф Пејо Јаворов.

А, сега, што е со бучните реакции на нешто што можеше лесно да се потврдува, уште во 2012 година, но и осум години подоцна? Од добро познати причини (Новица Велјановски тврди дека немало Албанци во областите каде што работеше Гоце, дури и според него, пред сто години Албанците во Скопје можеа да се бројат со прсти?!), може да се разбере реакцијата на македонските историчари и политичари, но како да ја објаснам тагата на албански политичари и историчари? Да се ​​согласиме: не е дека славата се прави, туку прашањата и работите мора да бидат прикажани и толкувани како што се. Али Ахмети е во право затоа што, во овој случај, се чини дека Гоце Делчев носел кече, дека има докази, има фотографии, има и списи! Другото, ако е незнаење на историјата, тогаш е политика. Наука – секако дека не е!

Të fundit