среда, јули 24, 2024

АКАДЕМИК БЕЏЕТИ: ГИ ПОВИКУВАМ ЌУЛАВКОВА И ПАВЛОВСКИ НА НАУЧНО, НО И ПОЛИТИЧКО СООЧУВАЊЕ ЗА ПОПИСОТ

„Ги поканувам кога сакаат и каде сакаат на соочување или научна дебата и верувам, ако сакаат и политичка!“ Ова го изјави академик Абдилменаф Беџети за порталот KDPOLITIK.COM по саботните критики на двајца членови на МАНУ, Божин Павловски и Катица Ќулавкова во врска со објавените резултати од пописот на населението. Според него, сега треба да се тргне од Уставот нормата од “20 проценти” што ги дефинира правата на Албанците.

Поранешниот заменик-претседател на Државната пописна комисија во 2011 година, Абдилменаф Беџети, во својата прва реакција во врска со резултатите од пописот во Северна Македонија, кој неколкупати беше одложуван поради политички причини, вели дека „без длабоко анализа на деталите за резултатите, со рационално расудување, мислам дека епилогот од пописот ги даде очекуваните резултати”.

Во изјава за порталот kdpolitik.com, Беџети рече дека сега „наш предизвик останува да работиме на процесот на што повисоко вклучување на дијаспората.”

“Врз основа на анализите од последните две децении и објавени, вкупниот број на дијаспора е низок, а соодветно и албанскиот процент (околу 2/3). Вториот предизвикувачки проблем е релативно високиот број на нерегистрирани. Истражувачките анализи ќе треба да се фокусираат на етничкото население од 132.000 нерегистрирани жители. Трето, – да се смени уставната и законската формулација на јазикот од „20 отсто јазик“ во „албански јазик“, рече тој.

Беџети, кој е и член на Академијата на науките и уметностите на Северна Македонија, ги оквалификува како „фаталистички“ неодамнешните критики на двајца македонски членови на оваа институција, Божин Павловски и Катица Ќулавкова, дека албанските политичари Ахмети, Груби и Османи, но и претседателот на Албанија и премиерот на Косово, влијаеле на резултатот од пописот (Павловски), односно дека тоа е уште еден показател дека Македонците се „во завршна, терминална фаза, изумирањето на македонската национална држава и делегитимирање на македонската нација (Чулавкова).

“Во врска со некои фаталистички изјави на двајца колеги од АШАМ, едниот од Австралија, на кој според Статутот на Академијата треба да му се прекине академскиот статус, бидејќи повеќе од една година е во странство и добива академски награди надоместоци од даночните обврзници во земјава, додека другата, „старателскиот патерналист“ на Македонија, има проблем со сопствените идентитетски комплекси, не сакам да коментирам повеќе! Ги поканувам кога сакаат и каде сакаат на соочување или научна дебата, но и во политичка ако сакаат!“, изјави академик Беџети за КДП.

Të fundit