понеделник, декември 11, 2023

ПРЕДИЗБОРНИ КОЛЕБАЊА И СПИНОВИ

Игрите очигледно нема да завршат, бидејќи сите разговараат едни со други за формирање влада. Секој субјект се гледа себеси како проектиран во следната влада, но секој субјект се плаши од изборниот „бумеранг“ што може да се случи за кратко време, затоа што секоја комбинација за формирање на влада мора да ги земе предвид предвидувањата дека по една година повторно може да има избори. Токму овој факт gives дава на владата тон политичко претпоставка, особено во време кога новата влада се соочува со планина на предизвици за што ќе биде потребна многу изборна енергија и одговорност што за многу кратко време може да се претвори во изборен неуспех и разочарување.

Автор: Бардул Заими

Со зголемувањето на температурите кон крајот на јули, политичката сцена во северна Македонија започна да се загрева. Изборите на 15 јули веќе дадоа изненадувачки резултат со многу политички комбинаторика за формирање влада. Официјализацијата на мандатите од страна на ДИК го отвори патот за разговори меѓу политичките партии, додека опозицијата во албанскиот политички блок протестираше во Скопје, оспорувајќи го изборниот процес.

Во прилог на разговорите, партиите постепено ги утврдуваат своите ставови во однос на можностите за вклучување во можна коалиција и во однос на силните претходни опозиции за време на предизборната кампања. Партиите во албанскиот политички блок за време на кампањата го објавија унапредувањето на позицијата на Албанците во државниот ентитет на Северна Македонија, за кое се сметаше дека во пост-изборната фаза може да создаде политички конвергенција. Од првите предупредувања се чини дека нема да има усогласување за прашањата покренати во текот на кампањата, додека нивната поларизација останува типична како за време на изборната кампања.

Демократската унија за интеграција, во меѓувреме, излезе со пет столба за можна заедничка платформа меѓу албанските партии, за што се спротивстави од коалицијата АА-Алтернатива, оценувајќи ја оваа платформа како несериозна. Веројатно е дека судирите меѓу албанските политички субјекти ќе продолжат во меѓувреме, без да се надеваме на соработка.

На демократскиот ринг на формирање на владата, сите партии се надеваат на комбинаторика за создавање парламентарно мнозинство, предвидено со закон. Победничката партија во македонскиот политички блок СДСМ претходно изјави дека има мандат да формира влада, додека пак тврдењата има и ВМРО-ДПМНЕ на Христијан Мицковски. Иако СДСМ и ДУИ како победнички партии во македонскиот и албанскиот политички блок имаат бројки за формирање на владата, оваа операција станува тешка поради идејата на албанскиот премиер започна за време на изборната кампања од партијата на Ахмети.

Точно, оваа идеја ја направи пост-изборната состојба многу непозната, додека СДСМ неколку пати повтори дека следниот премиер ќе биде Зоран Заев. Иако на ниво на бројка оваа коалиција може да ја формира владата, на политичко ниво има омраза и партиска „седра“ што ги отежнуваат разговорите. Создавањето на две исклучително противречни политички хемисфери за време на кампањата, но и порано, создадоа нов момент на политичко „нетрпеливост“, што исто така е поврзано со пост-изборни рефлексии како резултат на силни позиции. Предизборните напори создадоа безнадежна политичка ситуација за обете страни и тие сега се наоѓаат во ситуација кога ниту еден не може да тргне од сопствениот наратив затоа што загубите на долг рок може да бидат фатални ниту за.

Во таква ситуација, со многу прашалници, со седатирање на партијата, со присилни предизборни обврски, со страв што доаѓа од губење во електоратот, можниот владеен компромис се чини многу тежок. Тоа е ситуација кога двете победници изгледаат зачудени, иритирани и збунети во ќор-сокакот на предизборниот наратив. Останува уште едно јасно на лидерите на двете партии ќе им биде многу тешко да се повлечат од своите позиции, затоа што тоа би се сфатило како слабост во однос на изјавите дадени за време на кампањата, што се претвори во битка за „живот или смрт“.

И во целиот овој контекст имаме две хемисфери каде се одвива битката, во албанската политичка хемисфера која навистина знае друга динамика и тоа е навистина во рамките на нормалната демократска динамика и друга замаглена хемисфера, со безброј вртења кои доаѓаат од победничката партија СДСМ, која бараат да се создаде еден вид на притисок, збунетост и надреална состојба на перцепција што само оваа партија одлучува за формирање на следната влада.

Со текот на времето, експонентите блиски до оваа партија ја презедоа улогата на судија, улогата на толкување и „печат“ што може да биде фер и демократско и што треба да се помине или напушти пред да го имаат последниот збор за тоа кој ќе однесете го до владата. Координирани вртења кои создаваат напната атмосфера и го отежнуваат постигнувањето на можен компромис.

Игрите очигледно нема да завршат, бидејќи сите разговараат едни со други за формирање влада. Секој предмет се гледа себеси како проектиран во следната влада, но секој субјект се плаши од изборниот „бумеранг“ што може да се случи за кратко време, затоа што многу аналитичари веќе истакнаа дека секоја комбинација на формирање на владата не може да одговара повеќе од една година. Токму овој факт му дава на владата тон политичка претпоставка, особено во време кога новата влада се соочува со планина на предизвици за што ќе биде потребна многу изборна енергија и одговорност што за многу кратко време може да се претвори во изборна неуспех и разочарување.

Неизборната фаза се провлекува со политичко преиспитување и репозиционирање, со факторинг-идеи и со многу вртења кои сакаат да ги расклопат партиските чувари создадени за да ги напуштат идеите што може да се сметаат за триумфални. Замаглена слика, со напор во позадина што бара политички прагматизам, но и чувство за победа на идејата во однос на гласачкото тело. Наредните денови сигурно ќе дадат појасна слика за ставот на политичките партии за формирање на владата. Ќе се одвиваат разговори, додека тактиката ќе се искористи до крај за да се одржи истовремено чувството на победа и учество во владата.

 

Të fundit