недела, декември 10, 2023

МАРИЈА ТУНЕВА: ДЕЗИНФОРМАЦИИ ИМА, НО ГРАЃАНИТЕ СЕ ПОВЕЌЕ ГИ ПРЕПОЗНАВААТ

Корона вирусот, или како што е дефинирано во медицинската терминологија како „Ковид 19“ е вирус со многу непознати не само за лекарите, владите, населението, туку и за медиумите. Соочен со вакво заболување, кое зарази илјадници луѓе од кои животот го губат стотици други ширум светот, вклучително и во Северна Македонија, се појавија многу проблеми во однос на информациите за медиумите.

Дали тие известуваат правилно за „Ковид 19“, колку дезинформациите и шпекулациите влијаат врз известувањето на медиумите пред граѓаните, се новинарите и медиумските работници доволно обучени за таква состојба и пред сè за медиумското образование. Во видео-интервју за информативната и едукативна платформа АНТИКОВИД, одговори се обидовме да побараме од Извршната директорка на Советот за етика на медиуми, Марина Тунева.

За повеќе погледајте го видеото:

Të fundit