среда, ноември 29, 2023

ЖЕНИТЕ ВО НАТПРЕВАР, НО БЕЗ “НЕ”!

-Верувам во оваа способност, која во основа мора да биде лаконска (помалку е повеќе!), И затоа прагматична. Кој е архаичен вид вредност на жената во семејството, во општеството според Тифани Шлајн е нејзината способност да каже НЕ

-Очигледно, на 15 јули ќе гласам и би сакал да гласам за НЕ што рече најгласната жена на овој партиски натпревар! Моето прашање ќе биде одговорено, што беше тоа? Вистината за моето набудување на трката на жени за моќ на овие парламентарни избори не го слушна органското оделување на негирањето на „НЕ“! Не, сепак беше многу специјално, симболично, бледо, експлодирајќи без да веруваме доволно!

– Јас припаѓам на школата за лидерство на Џозеф Ни, затоа не верувам во мачо или феминистички ексклузивитети кои ја сочинуваат теоријата за „голем маж“ или „голема жена“ како теорија на лидерството

Пишува: Aделина Марку

Како и во многу земји од регионот и пошироко, во Северна Македонија се одржуваат парламентарни избори во време на пандемија од вирусот „Ковид 19.“ Во општ поглед, земјата претрпе измени, симболични на прв поглед, но кои претставуваат геостратешка тежина Затоа е неопходно и се важни да мелете и да се чувствувате дури и само-дизајнирани. Тоа е затоа што земјата навлегува во парламентарните избори со ново државно име, ние денес во светски рамки сме познати како Северна Македонија, земјата веќе стана членка на НАТО и се усогласува со не толку познат процес и бара да се стекне материјал, односно оној за започнување преговори со ЕУ. Очигледно потврдно, земјата се истакна во надворешната политика! Ретко, но добро, ќе речеше самокритично око!

ДЕПРЕСИЈА И ПОСТПАНДЕМИСКА ТРАУМА

Граѓаните на оваа земја не се одликуваат со среќа. Не би било погрешно да судам дека граѓаните во земјава се горчливи или летаргични. Авангардата за доверба се чини дека се распаѓа и го губи својот идентитет! Партиократијата сè уште е во прашање, далеку од светлината на заслугата. Ова не зборува за добро, очигледно! Веројатно траумите предизвикани од дневната политика овде, но и во вулгарни форми, не успеваат да се расчистат едни со други. Тие се слоевит и последователно. Според извештајот на Светската здравствена организација – регионалната канцеларија во Скопје, врз основа на сознанијата и статистиката на Фондот за здравствено осигурување 2016 година, антидепресивите се позиционирале како трет најбаран лек во аптеките во земјата. Овој број се зголемува во 2017 година со кој земјата фаќа алармантна бројка и згора на тоа, понатамошните истражувања на оваа организација покажуваат дека од 1200 испитаници, 70 проценти не биле свесни за симптомите на депресија. Не треба многу да се разбере дека граѓаните на земјата се вознемирени, а згора на тоа навикнати да живеат со здодевност, затоа не создаваат доволно свест за да се борат против тоа. Досадата несомнено покажува стапки на раст во земјата, особено особено во овој период на пандемија.

Пост-пандемиската траума ќе му наштети на општеството уште повеќе! Затоа, пост-пандемии, какви форми на траума на менталното здравје ќе создаде и како ќе се соочи новата влада со овој ризик? Дали оваа луксузна досада ќе се претвори во доволно енергија за да се енергизира државната администрација во долг пат на преговори со ЕУ? Дали оваа луксузна досада ќе помогне во претприемништвото со што и можност за создавање нови работни места? Дефинитивно треба да го видиме! Inените во трка, како да не се справија многу со пост-пандемиската стратегија. Ова е вознемирувачка шематска логика! За жал, институциите на земјата не се одликуваат со анализи од ваков вид и со превентивен карактер или со стратешко-футуристички карактер, затоа изразот „Нека се направи, да се направи, нека се биде жив!“ Во Северна Македонија стана еден вид мотото за преживување! Што ако почнеме да да и кажуваме НЕ на ова мото?

ДОМАШНОТО НАСИЛСТВО СО  ГАЛОПИРАЧКИ РАЗМЕРИ

Извештајот на Хелсиншкиот комитет објавен во септември 2019 година и кој е резултат на проектот „Спречување на дискриминација и справување со криминал од страна на омраза и говор на омраза“, покажува дека во периодот од 1 јануари до 31 декември 2018 година, Хелсиншкиот комитет има регистрирано вкупно 123 инциденти и акти на омраза. Инцидентите се снимени веднаш откако беа пријавени од страна на медиумите или Министерството за внатрешни работи. Од вкупниот број регистрирани случаи / инциденти, потврдени се 60 инциденти (49%), додека 60 инциденти (51%) остануваат непотврдени. За повеќето непотврдени инциденти и акти на омраза, во согласност со другите индикатори (локација, начин на извршување, вклучување на малолетни лица и средношколци и сл.) Постои основано верување дека тие биле извршени заради етничка припадност на жртвата или сторителот. „И покрај нашето барање до Министерството за внатрешни работи да потврди дали етничкиот индикатор е присутен во овие инциденти и акти, ние од таму не добивме никаква потврда“, се вели во извештајот. Говорот на омраза, особено оној што се користи преку социјалните мрежи од граѓаните на земјата, промовира вулгарни форми на еволуција во нашето општество. Потенцијалните потрошувачи на овој говор на омраза се дефинитивно деца на возраст од формирање на карактер. Затоа Детската амбасада „Меѓаши“ во Скопје излезе со извештај за насилното однесување на децата во училиштата, додека индикаторите се вознемирувачки, или подобро – многу вознемирувачки! Семејно насилство, ова грубо поглавје од нашите животи, каснува со галопирачки криволинеарни размери! Inените во трка се срамеа да зборуваат отворено дека има насилство во нашето општество. Не ми треба жена-политичарка која има политички коректен пристап кон насилството во училиштата! Не овој наратив! „Наместо да бидат безбедни дома, понекогаш најголемата опасност за жената доаѓа од таму“, се вели во извештајот на Хелсиншкиот комитет, канцеларијата во Скопје, за насилството врз жените, сексуализмот и подвижноста на работното место.
Кај нас, само во првите 9 месеци од 2019 година се пријавени 709 кривични дела од областа на семејното насилство, од кои 610 беа жени жртви. Семејното насилство и насилството врз жените несразмерно ги погодуваат повеќе жени, токму затоа што тие се жени, вели Хелсиншкиот комитет на Република Северна Македонија. Осудата на таков јазик на омраза, семејно насилство и против жени од страна на државните институции, министерствата, обвинителството и судството, очигледно, сè уште е во цинична димензија на тривијалниот политички дискурс. Подеднакво цинична беше и употребата на жените во изборната трка овој пат. Тие НЕ ВИКНАА, НЕ ЗА НАСИЛСТВОТО НИВ! Дали е оваа самопожртвуваност, нова садомазохистичка форма на нашите жени во трка? Културата на „дозволување на антикултура“ е во опасност да стане субкултурен тренд во нашето општество и формите на радикализација на политичкиот и религиозниот наратив веројатно не треба да нè изненадуваат повеќе, или да не држат отворено мотивирани и вознемирени, но да нè направат свесни и да дејствуваме НЕ! Онаму каде постои политичка волја за развој и промена, постои и мерка на добро и напредок. Или, каде има простор за свесност, има некои промени, велат тие!

Структурната поставка на економијата на Северна Македонија на крајот на 2018 година, според аналитички извештај на Хелсиншкиот комитет за дискриминација на работното место, покажува дека бројот на вработени достигнува 45,1 процент, додека бројот на невработени 20,8 проценти . Се разбира, колку е повисока стапката на невработеност, толку помалку работници имаат правата и толку повеќе одразот на летаргија во општеството како резултат на политичка траума предизвика нарушувачка организација на синдикатите во државните организации и институции. Студијата покажува дека 73,8 проценти од испитаниците рекле дека воопшто не биле задоволни од работата на синдикатите. Дали оваа поделба на трудот има врска со стариот латински „подели и владее“? Ако интелектуалните мислители се убедени во доказите што ја докажуваат оваа стара латинска филозофија, тогаш политичкото раководство во земјата дури и со текот на времето е во опасност да има длабоки поделби во идеите за тоа како треба да се развива државата. Со или без жени во трка, недостатокот на леплив еликсир, унифициран или поточно би рекол, водењето loveубов кон државата во потрага по задоволство и удобност е тешко патување.
Но, да ве прашам зошто жените што се кандидираат за парламент на овие парламентарни избори во 2020 година не ги прочитаа овие извештаи (и многу други дека просторот на овој текст не е доволен да се брои), пред да го преземат грбот на нивната влажна или постара одговорност за пиедестал да ја сакаат државата и да го облагородуваат општеството во неа? Почувствувајте ме, но lубовта кон државата или водењето loveубов кон државата е како излегување од комфорната зона од економски разурнат брак, каде хармонијата меѓу партнерите е длабоко стигматизирана и предрасудена од самите партнери! Поделено семејство полно со жени во политиката! Иронија очигледно!

НЕДОСТАТОКОТ НА НЕ-ТО НА ЖЕНАТА ЗА МНОГУБРОЈНИТЕ ДЕФЕКТИ


Јас припаѓам на Школата за лидерство на Џозеф Ни, затоа не верувам во мачо или феминистички ексклузивитети што ја сочинуваат теоријата „голем човек“ или „голема жена“ како теорија за лидерство. Учење од ова училиште на размислување ме натера да ги избегнувам родовите стереотипи и затоа да судам дека во ерата на информации и брза дигитализација, ефикасен лидер мора да ги поседува трите вештини на мека моќ (1. емоционална интелигенција, 2). визија, 3.комуникација) и со две силни способности (1. Макијавелијанизам 2. можност за организирање и управување со политики). Способноста да се комбинираат овие два вида моќ создава т.н. „мудра моќ“ и очигледно, ако сте жена која се натпреварува да управува, потребна ви е „бескрупулозност“ на хермафродитската способност за градење на визијата за подобра иднина на децата. твое, преку мудра моќ. Верувам во оваа способност, која во суштина треба да биде лаконска (помалку е повеќе!), И затоа прагматична. Она што е архаично за жената во семејството, во општеството според Тифани Шлајн е нејзината способност да каже НЕ! Несомнено, на 15 јули ќе гласам, и би сакал да гласам за НЕ што рече најгласната жена на овој партиски натпревар! Моето прашање ќе биде одговорено, што беше тоа? Вистината на моето набудување на женската трка за моќ на овие парламентарни избори не го слушна органското оделување на негирањето „НЕ“! Не, сè уште беше многу специфично, симболично, слабо, експлодира без да верува доволно во нив! Жените во политиката продолжуваат да се натпреваруваат со мрзеливоста на леснотијата на говорот: „Ќе НЕ БИДЕ!“! има направено галопинг потези на меѓународната сцена очигледно! Ако жената се однесува околу жена, жена, жена и жена, општеството очекува жена да биде гнасна: НЕ до политичко одложување, НЕ до политичка коректност околу решавање на проблеми, НЕ на меѓуетничка толеранција, затоа НЕ на меѓуетничко почитување, НЕ на корупција либерализација на наставата и модернизација на наставните планови, НЕ одложување што доаѓа од неможноста да се излезе од комфорната зона, НЕ бегството на младите луѓе, НЕ етнички поделби кои ја рециклираат грдотијата на економската бездна на земјата, НЕ да бидат слепи и неодговорни пред неверојатните убавини и богатства што ги има оваа земја, НЕ на семејно насилство, НЕ од говор на омраза, НЕ на религиозен и политички радикализам, НЕ на концептот за решавање проблеми во државата преку рециклирање на политички коректен јазик (НЕ на политичка коректност!), НЕ-страв од напуштање на комфорната зона, НЕ недостаток на политичар со интегритет, НЕ за политика без интегритет, НЕ политичари/ки на кои не им веруваме, но сепак гласаме за, НЕ на изборниот цинизам! … Не … бесконечно НЕ!

Пријатели, кампањата на жената во политиката има алфа и омега во нејзината способност да каже НЕ. Не е потребно на жената на оваа трка повеќе од кое било друго време, затоа што сега треба да се проектираме себеси и нашето државјанство според стандардите на НАТО и во рамките на стандардите на ЕУ. Без оваа самодоверба, само-дизајнот, политичката конкуренција го губи значењето, станува вулгарна и тривијализира во рециклирањето на неуспехот до точката на оцрнување и сериозните дефекти на идентитетот и припадноста. Граѓаните реагираат на неуспесите на демократијата на сличен начин како што прават кога се незадоволни од пазарот. Тие заминуваат, вели Иван Крастев во својата книга „Ние веруваме во неверување!“, Продолжува тој: тие заминуваат со напуштање на земјата, или со тоа што веќе не гласаат, па дури и со гласање со бели ливчиња. Која од жените во оваа трка зборуваше само за младите луѓе кои бегаа од нас ?!


Драги идни пратеници во Собранието на Република Северна Македонија, сакам да го расправате критичкото НЕ овој пат со индивидуализам остварен од loveубов кон себе и државата. Брзиот да, се политички astверски и затоа се со брутални и вулгарни стратегии. Потребно ни е твоето мудро НЕ на сите отстапувања во нашето општество, затоа што демократијата не може да постои без доверба и политиката како управување со недоверба ќе биде повторно горчлив крај на демократските реформи * (* Иван Крастев, стр. 98, наслов “Ние веруваме во неверување!” Дефинитивно, ви посакувам среќа на оваа трка! Јас сум со вас, тие нè сакаат подобро отколку што сме! Затоа…. осмели се!

(Анализата е напишана специјално за КПД)

 

Të fundit