вторник, јули 16, 2024

РЕЗУЛТАТИ ОД АНКЕТАТА НА НДИ: ПОДРШКА ЗА НАТО И ЕУ, КОРУПЦИЈАТА ГЛАВЕН ПРОБЛЕМ

Новата анкета на Национален демократски институт (НДИ), спроведена во пресрет на официјалниот почеток на кампањата за парламентарните избори на 15 јули, покажува дека гласачите го имаат какп приоритет економскиот развој и остануваат загрижени за пандемијата со COVID-19, пренесува КДП.

Од почетокот на епидемијата во март, генералниот изглед на јавноста има тенденција да биде попесимистички, при што 44 проценти од испитаниците велат дека земјата се движи во погрешна насока.

Во претходното истражување за НДИ (март 2020 година), 33 проценти од испитаниците сметаат дека земјата се движи во погрешна насока. Целокупната економија / животниот стандард и вработеноста, особено, снајголеми теми за една третина од испитаниците. Друга третина дава приоритет на антикорупцијата и другите реформи во владеењето на правото. Скоро една четвртина велат дека COVID-19 е нивна најголема грижа.

„Анкетата рефлектира основен континуитет во јавното чувство уште пред епидемијата ЦОВИД-19, особено за економскиот развој и антикорупциските реформи“, рече директорот на земјата за НДИ / Северна Македонија, Роберт Скот Хајслет. „Гласачите аплаудираат за членство во НАТО и најавениот почеток на преговорите за членство во ЕУ, но преовладувачките економски и здравствени проблеми ги обликуваат своите приоритети што доаѓаат на овие избори“.

Наклонетоста за гласање на двете водечки партии / коалиции – СДСМ / Беса и ВМРО-ДПНМЕ – остануваат во голема мерка непроменети од почетокот на епидемијата ЦОВИД-19, со тесно конкурентни нивоа на јавна поддршка (9 проценти од гласачите се неопределени)

„Гласачите во Северна Македонија имаат приоритетни очигледни задачи што ќе ги однесат до гласачката кутија“, рече Роберт Бенџамин, директор на НДИ / Централна и Источна Европа. „На блиски избори, тие го оценуваат политичкото лидерство и партиските политики за управувањето и економските прашања што им се најважни“.

Речиси 7 од 10 велат дека најверојатно ќе гласаат. Четириесет и еден (41) проценти од сите испитаници изразуваат загриженост за демократското однесување на изборниот процес. Четириесет и шест (46) проценти се изјаснуваат за загриженост во врска со здравствените заштитни мерки, но многу од нив се разгорени од најавените протоколи на Министерството за здравство. Педесет и шест (56) проценти се многу или некаде загрижени дека COVID-19 или дезинформацијата заснована на изборите може негативно да влијае на резултатите од изборите.

Јавниот сентимент е стабилен во однос на Преспанскиот договор за 2018 година, при што 58 проценти го поддржуваат или сметаат дека е неопходно. Една третина се спротивставува на договорот. Силни мнозинства – скоро 75 проценти – го одобруваат членството на земјата во НАТО и влезот во Европската унија.

„Во комплексно време на тешки предизвици и ветувачки можности, граѓаните во Северна Македонија сакаат демократско лидерство да ја обедини земјата и добро владеење за да ги унапреди реформите“, рече Хајслет.

НДИ го спроведе јавното мислење лице-в-лице меѓу 12 и 21 јуни 2020 година со национален репрезентативен примерок од 1.213 испитаници на возраст од 18 и повеќе години. Анкетата носи граница на грешка од +/- 2,8 процентни поени со ниво на доверба од 95 проценти. Истражувањето и анализата беа спроведени од страна на Тим Институт и Истражување на inвездите во име на НДИ. Податоците за гласање не се предвидливи за резултатите од изборите.

 

Сите резултати на анкетата можат да се најдат ТУКА!

Të fundit