недела, декември 10, 2023

Новите пратеници имаат нови одговорности

Пишува Сефер Селими јр.

Политичката, социјалната и економската транзиција кај нас продолжува да го одржува генералниот развој. Ние сме заложник на 30-годишна политика да не можеме да ја направиме последната пауза од менталитетот инсталиран од претходниот систем. Подемот и падот на разни политички фигури успешно го создадоа митот за лидерот, но секој ден сè повеќе ја уништува довербата во политиката и политичарите.


Нашата несреќа и судбината на политичарите е што во политичко опкружување загадено со клевети, навреди и личен презир, поединците кои можат да направат разлика, остануваат настрана. Политичката конзистентност која не е заснована врз принципи, туку врз тековните политички зделки создава морални кризи и идеолошка конфузија кај членовите, гласачите и приврзаниците, одекнувајќи ја песната на Jerерихо со стихови од Али Подримја‘’мајчиното млеко’’.   

Изборите се секогаш нова можност за предизвик на старата политика, заснована врз фигури, митови и политичка демагогија, изградена врз големи причини кои создаваат илузија за брзо решение за проблемите со кои се соочуваат граѓаните. Не смееме да дозволиме политиката да продолжи да биде засолниште за губитниците кои знаат да се ласкаат со ласкање и слава во партиските куполи.
Оваа политичка кампања, особено во албанскиот политички камп, доаѓа со значителен број нови лица во трката да бидат претставници на граѓаните. Нивната битка не е лесно да се отцепи од сенката на лидерите, некои дури и упорно се обидуваат да се опкружат со својата „светлина“, но тие имаат одговорност пред својата генерација, чии надежи и амбиции се потиснати и ce заложници на старата политика.

Ова е можност да се постави нов стандард, далеку од традицијата на ниски удари и судири. Не кажувај што направија твоите политички предци, ние ја живееме реалноста на нивната политика секој ден, со доброто и лошото што го донесоа. Кажете ни што ќе направите, како ќе го промените мрачниот пејзаж на политиката што не знае граници и не знае морални и етички граници. Зошто сте додадена вредност на вашата партија, а не партијата единствена ваша вредност. Знајте дека надежта не се враќа со старите ветувања, држени како заложници од минатото. Кажете ни го вашиот прагматизам да бидете достојни претставници во меѓународните институции, каде ќе се соочите со колегите кои доаѓаат од најдобрите универзитети во светот.

Новата генерација има нови одговорности. Ако продолжите со стариот менталитет, оваа политика ќе се претвори во плодно тло за уште полоши, популистички и поекстремистички политичари. Тогаш веќе нема да имате место во политиката.

Të fundit