четврток, ноември 30, 2023

За албанските партии

Сефер Селими јр. 

За Демократската Унија за Интеграција

Вие исто така знаете дека знаеме дека „понудата за првиот  премиер Албанец“ е предизборно политичко меурче кое не го надминува 16 јули, но имате право да го користите како дел од вашиот политички ПР.  Повеќе од размислување за идеи, вашите гласачи сакаат да видат нови лица, оние на „ДУИ од следните 20 години“. Мислењето сака да знае и да се слушне од оние 90% нов претседател на ограноците и подграниците, оние кандидати за пратеници кои никогаш порано не биле на избирачкиот список, реформците кои ќе треба да ја наследат партијата. Стотици режисери и политички функционери се гледаат само еден месец во кафулиња и чајџилници кога трчаат да соберат гласови во кампањата. Дозволете ни да слушнеме од нив што направиле и зошто ги заработиле своите плати и нашата доверба. Затоа, пред да ветите и да побарате гласови, да бидете одговорни за сработеното, особено во секоја институција. Времето на народен патриотизам заврши, рече вашиот лидер пред неколку месеци.

За коалицијата АА-ААА

Да се ​​биде против ДУИ не е изборна програма. Да се ​​биде против Али Ахмети не ве прави лидер. Зборувањето за минатото не ве прави визионери. Набројувањето на грешки не е решение за проблемите. Граѓаните на оваа земја, а особено Албанците, веќе некое време бараат промена, но не сакаат замена, затоа:
Фокусот на кампањата треба да биде во програмата за содржини, која ќе им открие на граѓаните што значи промената, шут од најдобрата иднина, дизајниран со конкретни чекори, со јасен план за тоа како да стигнете таму. Граѓаните се уморни од површните маглини исполнети со демагогија и празна политичка реторика. Бидете конкретни и специфични, со јасни решенија за бескрајните проблеми со кои се соочуваат граѓаните секој ден и само со решавање на проблеми можете да стигнете до мнозинството граѓани.

За Движењето Беса 

Во мултиетничка земја како Северна Македонија, предизборните коалиции меѓу различните етнички партии се природни, нормални, важни и задоцнети. Вие направивте ваков чекор и се гордеете со својата храброст да поставите нова пракса со предизборниот договор што се однесува на сите прашања, вклучително и меѓуетнички, со што се избегнува предизборната националистичка реторика што избледи за време на зделките за споделување моќ. Ако навистина верувате дека сте го направиле вистинскиот чекор, држете се до крајот и тврдете зошто другите треба да веруваат во вас. Не е срамота да се каже дека вашиот мандатор е Зоран Заев кога другите партии се соочуваат со оваа дилема. Ако вашиот договор е искрен, не ве излажале или не не лажете, не оставајте ги важните прашања за кои разговаравте во опозицијата за подоцна дискусија, туку бидете дел од тој договор, напишан црно на бело за да можеме да ви бараме отчет.

Të fundit