недела, декември 10, 2023

ГОЛЕМИТЕ ПРЕДИЗБОРНИ ГРЕШКИ

Изјавите во предизборната кампања се како првите потези на шаховската игра. Ако тие не се внимателни, следува ненадеен мат. Ако неправилно ги преместите, ја губите играта подоцна – по изборите. Големите изјави во овој период можат да се претворат во големи грешки со висока политичка цена.

Пишува: Џелал Незири

Претседателот Стево Пендаровски не ја продолжи вонредната состојба, која беше воведена во април за да и се даде на владата моќ да управува подобро со кризата предизвикана од корона вирусот. Ова значи дека земјата започнува да брои до денот кога ќе се гласа за новиот парламентарен состав, кој ќе произведува влада што ќе ја води државата во следните четири години.

Набргу по одлуката, лидерот на СДСМ, Зоран Заев и лидерот на ВМРО-ДПМНЕ, се состанаа да разговараат за датумот на изборите. Заев бара брзи избори, 21 ден по престанокот на вонредната состојба, или на 5 јули, а Мицковски – кон крајот на август или септември. Нивната средба во канцеларијата на Пендаровски беше неуспешна. Тие рекоа дека се согласија да продолжат со комуникацијата. Според најверојатно, ќе се постигне датум на компромис во средината на јули бидејќи Брисел и Вашингтон не сакаат избори без опозиција на Мицковски. Вториот е исто така под притисок да се кандидира на избори каде што нема да може директно да води кампања. Ова може да ја намали веројатноста за убедување на приврзаниците на ВМРО-ДПМНЕ да излезат на гласање, додека владејачката СДСМ се чини дека има поголема моќ за да го максимизираат гласовите.

Според сите анкети, партијата на Заев и Мицковски имаат поддршка со разлика од 1-2%. Ова ја фаворизира истата ситуација како во 2016 година, кога балансирањето на македонското гласање донесе ист број пратеници за обете партии – СДСМ 49, ВМРО-ДПМНЕ 51. Оваа реалност ја направи ДУИ со 10 и АА со 3 решавачки пратеници кои ќе бидат премиер и која партија ќе ја формира владата.

Можат ли ВМРО-ДПМНЕ и СДСМ да направат етничка коалиција за да ги оневозможи ДУИ и АА-ААА да ги намалат своите барања? Ова веројатно нема да биде случај заради големите идеолошки и концептуални разлики меѓу нив. Како што не може да има етничко приближување меѓу албанските лидери.

Затоа, изјавите во предизборната кампања се како први потези на шаховската игра. Ако тие не се внимателни, следува ненадеен мат. Ако неправилно ги преместите, ја губите играта подоцна – по изборите. Големите изјави во овој период можат да се претворат во големи грешки по високи политички трошоци.

Како заклучок на овој текст, јас донесувам неколку лекции од претходните грешки на различни политичари од земјата и регионот:

 1. Политичкиот успех и долговечноста во политиката зависат од односот изграден со медиумите и новинарите.2. Никогаш не вели никогаш, дури и кога станува збор за можноста за коалиција со најголемиот политички непријател.

  3. Диверзифицирајте ги потенцијалните партнери за коалиции.

  4. Капацитетот на коалицијата е исто толку важен, понекогаш дури и повеќе отколку победата на избори.

  5. Знајте ја моќта на другиот, бидете свесни за вашата моќ.

  6. Не се влегувајте во орото на големите глобални фактори, никогаш нема да ги научите движењата на нивните нозе.

  7. Одржувајте контакти со официјалните власти на другите држави, опозицијата е скоро незначителна во билатералните односи.

  8. Не отстапувајте ниту еден милиметар од стратешките државни ориентации – НАТО и ЕУ.

  9. Успехот на еден лидер се мери со пријателите што ги создава, а неуспесите на непријателите. Никогаш не бидете непријателски расположени кон стратешките пријатели надвор и внатре, од кои зависи вашиот успех.

  10. Во политиката постапете за да постигнете цели, а не да го задоволувате егото.

Të fundit