среда, ноември 29, 2023

Вината не е сираче

Автор: Сефер Селими јр.

Кога граѓанската свест станува се здружува со злото, штетата и последиците ги плаќаат самите граѓани. Значи, во нашиот случај сега се враќаме на бројките кога епидемијата на коронавирусот беше на својот врв. Мерките за рестрикција, вклучително и полицискиот час, ја одразија меѓусебната недоверба меѓу граѓаните и државата, докажувајќи дека оваа недоверба е оправдана затоа што дури и граѓаните не се придржуваа кон мерките додека државата, како што се очекуваше, не успеа да го спроведе законот и препораките донесени од себе. . И овде, граѓаните не ги вклучуваат оние кои строго се придржуваат кон препораките и превентивните мерки, додека во државата не се вклучени лекари и медицински персонал кои ги ризикуваат своите животи беа ставени на првите редови против пандемијата за извршување на нивната мисија, да спасат животи.

Граѓаните ги вклучуваат сите оние кои со потсмев и презир ги кршеа правилата, забраните и препораките и од оваа причина, со гордост на будала, се револтираа за жртвување на другото мнозинство. Сите оние кои со храброст да го искористат, решија да го предизвикаат вирусот и избраа да им веруваат на теориите на заговор и шарлатани кои „го откриле тајниот план“ на владата на просветителството да го стават човештвото под контрола. Сите оние кои во нивните животи не дадоа ниту еден денар да му помогнат на некого, не придвижија ниту еден камен за да и помогнат на својата заедница, дури не пуштија со прст на нешто што не поминало, ниту го допрело интересот да ги наполнат устите со нивните личности и да ги распнат како заговорници луѓе кои со пожртвуваност и посветеност работат за доброто на човештвото, вклучително и иноваторот и филантроп Бил Гејтс. Овие денешни Дон Кихот и Санчо Панчо не ги напуштија ниту локалните ветерници без да ги следат со нивните копја на социјалните медиуми. Функционални неписмени кои не можат да напишат ниту една реченица во логички тек без граматички и правописни грешки, ги наполнија своите валкани усти со пцуење и навредување на секој кој што направил очајни повици, ги молел да го заштитат своето здравје. Оние граѓани кои се камуфлираат под маската на религијата и божествената побожност, но кои не ги почитуваат ниту јасните и директните упатства на пророците на нивниот Господ. Оние кои практикуваат религија заради лутина на друг и не за лубовта што ја имаат за доброто, за обичниот, за овој и за тој свет.

Државата ги вклучува сите оние политички кловнови за кои поважна е фотељата на моќта и привилегиите, отколку здравјето на граѓаните кои ги избрале да им служат. Сите оние кои имаат јавна функција, но служат партиски интереси. Оние кои имаа обврска да го заштитат здравјето на граѓаните, но избраа да го заштитат својот рејтинг. Сите оние кои мораа да донесат правилни одлуки без да можат да бидат непопуларни, но избраа да донесат погрешни одлуки кои беа популистички. Сите оние верски водачи кои ја одбрале својата торба наместо животот на следбениците и верниците. Сите оние што ги натераа граѓаните да излезат на улиците и плоштадите за да одат по крстот или да се поклонат пред Господ кој конкретно им наредил да го сторат спротивното во случај на епидемија.

Крајот на оваа епидемија не е познат, не е познато колку долго ќе трае или колку други жртви ќе имаме како подарок на сите оние споменати погоре. Соседните земји и регионот се соочуваат со последните активни случаи, некои веќе прогласија победа над пандемијата. Ние сме сè уште далеку, и се чини дека ќе продолжиме да бидеме така ако се однесуваме како што правиме сега. Концептот за ублажување на присилните мерки не значи целосна слобода во исклучителни околности, како сегашната. Тие можат да бидат успешни само доколку во голема мерка ги спроведуваат граѓаните, а доколку не се доброволно наметнати од државата преку казнети механизми. Нема други здрави решенија, барем не се додека не се изнајде ефикасен третман или вакцина за спречување на болеста.

Додека сега ја играме улогата на виновник, мој пријател, доктор, меѓу многуте кои проактивно беа гласни и присутни во текот на овој период давајќи јавни совети и апели за нега, решил да премолчи погоден од навредите , пцуењата од функционални неписници и некој кловн на Фејсбук. Ако надлежните лица, кои работеле со години на студии, училиште и научна и стручна подготовка, молчат пред битангите, охрабрени од согласност на нивните игнорантни сомислувачи, ова место што зафатено од надојдената река не ја спасува никаква брана.

Të fundit