среда, ноември 29, 2023

Меѓународен ден без тутун: Учениците на “Јахја Кемал” со акција против пушењето

Со почетокот на пандемијата COVID-19 сфативме колку е важно нашето здравје и колку работите можат да влијаат врз нашето здравје.

По повод Меѓународниот ден против тутунот, учениците од ПСУ „Јахја Кемал“ организираа серија активности во центарот на градот Струга за да ги известат граѓаните за опасноста што пушењето им носи врз нивното здравје.

Активистите кои носеа маски и ракавици, практикувајќи социјална дистанца, ги интервјуираа граѓаните и ги информираа за штетните ефекти од пушењето што пушачите обично го запоставуваат. Оваа учениците го направија преку неколку проекти и експерименти.

Тутунот може да се смета за убиец на над 8 милиони луѓе, тутунот влијае и на оние кои не го користат и нивната околина.

Во моментов пушачите се со поголема веројатност да бидат сериозно погодени од коронавирус и разни други болести.

Учениците веруваат дека нивните активности ќе ја допрат совеста на пушачите, така што ќе ја разберат штетата што им ја предизвикуваат на себе и на другите.

Të fundit