недела, декември 10, 2023

ИНТЕРВЈУ, ХРИСTИЈАН МИЦКОВСКИ: АКО СДСМ СЕ РЕШИ ЗА ИЗБОРИ ВО ЈУНИ, НЕКА ОДИ САМА

Претседателот на ВМРО-ДПМНЕ, Христијан Мицковски, во емисијата „Клан Дебат“ во понеделникот вечер изјави дека нема да прифати итни избори, каде што нема да има услови за изборен процес.

„Не можеме да влеземе во кампања од вонредна состојба“, рече тој. „Граѓаните не можат да си го ресетираат мозокот и да одат од ненормално во нормала одеднаш“, рече тој, додавајќи: „Ние сме за компромис. Ајде да седнеме и да ги разгледаме аргументите и да најдеме вистинско време за избори. Ние мора да им оставиме на граѓаните период на транзиција од вонредна состојба на избори “.

Ако СДСМ реши да одржи избори, Мицковски рече дека им посакува успех и „онека учествуваат сами“. На прашањето дали ВМРО-ДПМНЕ ќе ги бојкотира евентуалните избори, Мицковски одговори: „Сè е можно“.

Тој рече дека треба да им се заблагодариме на полицијата и медицинскиот персонал кои спречија ширење на пандемијата. Мицковски рече дека исто така придонесуваат и продавачите и другите работници кои обезбедија континуитет на животот.

Што се однесува до владата, Мицковски рече дека „во делот на економијата поминавме катастрофално“.
„Го заборавивме вицепремиерот за економија, министерот за финансии беше изгубен. Министерот за здравство започна добро, но сега доби инструкции од неговиот претседател на партијата да ги олесни мерките како што им одговара. Ја знаеме изјавата на официјален претставник на ДУИ, кој рече дека две недели откако има нула болни, тогаш можеме да зборуваме за избори. Сега имаме зголемување на бројот“, рече Мицковски.

Замислете, подвлече тој, „што може да се случи ако сега започнеме кампања на митинзи, пазари и улици“.
„Не можете да поставите полициски часови два дена, а потоа да ги отворите локалите. Откако бараа 30 дена вонредна состојба, по една недела велат се потребни избори. Во оваа атмосфера, секој ќе мисли дека политичарите ги интересираат само столчињата “, рече Мицковски.

Тој истакна дека не знаеме дали ќе има корона вирус септември. Но, додаде дека „треба да се консултираме со експерти за да видиме кога вирусот го губи интензитетот, така што до крајот на август може да се создадат услови за да имаме нормална кампања“. „Не може да има респираторно заболување во овој период. Ако го споредиме со периодот сега со крајот на летото, тогаш втората опција е поприфатлива “. „Ова не го кажувам за политички цели, но навистина сакам да заврши пандемијата и за нас да го победиме Заев на изборите. Напротив, ризикуваме да ги демотивираме луѓето да гласаат “, рече Мицковски.

Ако одиме на гласање сега, според него, тие нема да бидат веродостојни. „Хрватска ќе оди на избори, но немаше вонредна состојба. Србија ги олесни мерките пред неколку недели. Имаме 70-дневна вонредна состојба “.

„Сите земји и помогнаа на економијата, но ние не. Мерките беа неизводливи и не донесоа ништо на економијата. Поентата е дека со изборниот законик 60 дена пред изборите никој не може да изврши исплата. Некој може да го прекрши законот, во спротивно ќе заврши во затвор. Ние сакаме да одржиме избори, ќе победиме и ќе ги исполниме сите заложби да и помогнеме на економијата “, рече Мицковски, коментирајќи ги економските мерки на владата.

https://www.facebook.com/KlanMacedonia/videos/2687888661457967/

Të fundit