недела, декември 10, 2023

Враќање на нормалноста на абнормалната политика

Пишува: Сефер Селими Јр. 

По невидена пауза од неколку месеци, општеството се враќа во нормалност, нормалност која ќе лежи меѓу минатото и иднината – барем до откривањето на ефикасна вакцина што ќе спречи повторно ширење на вирусот СОВИД-19. Оваа половина од годината ја завршуваме во сенка на стравот, несигурноста и присилната изолација кои долго ќе останат во колективната меморија. Но, сега камбаните од предвремените парламентарни избори почнаа да звучат се погласно и погласно, и јасно е дека нормалноста на абнормалната политика ќе се врати во претходната состојба, каде беше прекината пред неколку месеци.

Иако се уште не е решено кога ќе се одржат изборите и дали ќе се одржат пред почетокот на летото, политичките актери започнаа да го тестираат изборното поле. Како што се очекуваше, кампањата да се одвива пред да престане пандемијата, главното оружје се „политички бомби“ со прислушувања и скандали, насочени кон омаловажување на политичките личности. Презентацијата на аудио записот за лидерот на ВМРО-ДПМНЕ, Христијан Мицковски, каде зборува за изборно договарање со еден од протагонистите на случајот „Рекет“ кој го шокираше јавното мислење и политичката сцена, беше проследено со одговор на 4 аудио записи за лидерот на СДСМ поранешниот премиер Зоран Заев. Всушност, Мицковски не се двоумеше отворено да се заканува и предупредува по средбата на лидерите со претседателот Пендаровски дека ќе продолжат ваквите „бомби“, што укажува на тоа дека јавното мислење очекува друга црна кампања политички, изградена врз обвиненија и осудувања на одредени лица.

Како што се очекуваше, македонската опозиција ќе бара изборите да бидат одложени колку што е можно, со цел да се купи доволно време за да се оцрни, критикува и черечи сегашната власт поради нејзиниот одговор на пандемијата и да се амортизираат ефектите од економската помош што се очекува да бидат пуштени на граѓаните и деловните субјекти. Самата економска помош е предност за владејачките партии, но истовремено отвора огромна можност за изборна злоупотреба и корупција и доколку изборното време се совпаѓа со спроведувањето на економската програма за надминување на ефектите од природната пандемија тоа ќе влијае и на гласањето на граѓаните.

Во текот на следната недела, политичките партии се очекува да се договорат за датумот на изборите, откако ќе ги слушнат препораките на надлежните органи: Државната изборна комисија (ДИК) за времето потребно за технички подготовки и Институтот за јавно здравје. Првиот е предводен од опозицијата и најверојатно претседателот на ДИК ќе се обиде да купи што е можно повеќе време заради тоа што изборите и кампањата ќе бидат организирани поинаку од другите времиња, при што е диктиран од вирусот. СОВИД-19 а не од досегашната пракса. Второ, тоа е јавна установа која се здебели и кредибилитет за време на пандемиската криза и како институт составен од професионалци кои треба пред сè и пред се да се грижат за јавното здравство, нивната препорака треба да се води само од професионални и услужни принципи на институционални обврски и одговорности. Колку ќе потрае да се издржи притисокот на јавното и политичкото мислење, времето ќе покаже, а можеби и ќе биде еден од ретките примери што поставува нов демократски стандард со тоа што јасно ќе се раздели партијата од државата во интерес на граѓаните.

Она што го знаеме сега е дека полека, но сигурно се враќаме во нормалноста на абнормалната политика и кампањата што може да биде различна во форма, но многу малку по квалитет.

Të fundit