среда, ноември 29, 2023

ВРАЌАЊЕ ВО НОРМАЛНОСТА НА КРИЗИТЕ 

По отстранувањето на мерките на претпазливост, нема да се вратиме на нормалноста што ја имавме. Новата норма е реалноста создадена со преплетување на сите кризи што се појавија за време на пандемијата. 

Пишува: Џелал Незири

Не мислевме дека најкористениот збор во 2020 година ќе биде „криза“. Никогаш не ни се случило дека најнегативниот збор оваа година би бил „позитивен“. Но, оваа година, која изгледа како интересен јубилеј со две двојки и две нули, започна лошо. Скоро 4 милиони луѓе ширум светот се погодени од новиот вирус СОВИД-19, околу 300.000 починаа и целиот живот е парализиран. Овие грозни сцени беа „дежа ву“ за сите оние што го виделе филмот „Контагион“, направен во 2011 година. Последната сцена на филмот открива дека измислениот вирус „МЕВ-1“ потекнува од свиња која јадела парчиња банани паднати за ноќен був, заразен избегајќи од уништувањето на живеалиштата на неговата шума во Кина.

Како и во овој филм што е направен пред 9 години, лилјаците од некои епидемиолози се сметаат како можен извор на коронавирус. Точно предвидување даде Бил Гејтс, основачот на Мајкрософт. Во 2015 година тој предупреди дека светот не е подготвен да се справи ако се појави нова пандемија. Овие пророштва во оваа криза станаа извор на разни заговори и гласини, каде како и обично „Илуминатите“ направиле нешто што дури и најмоќните држави не го знаат, и дека човекот од нашето соседство ја научил оваа тајна од „Јутјуб“ или „Фејсбук“ . Кризата, според специјалистите за заразни болести, ќе трае сè додека не се изнајде вакцината и антивирусниот лек. До тогаш ќе продолжи социо-културната криза, што е поврзано со навиката да веруваме во спектакуларни лаги и да се сомневаме во потврдените вистини.

Не замислувавме дека бавниот економски раст во земјите од регионот и приближувањето кон оние на Европската унија (ЕУ) ќе биде толку сурово прекинато од мал, толку мал злосторник што човечкото око не може да го фати. Вирусите и бактериите беа секојдневна рутина на човештвото, па дури и не се сметаа за опасност. Настинките, кивање, грип, треска, болки во грлото, главоболка, болки во зглобовите, алергии … беа вообичаени теми од почетокот на секоја есен до почетокот на секое лето во годината. Не беше ниту изговор да останете дома ако сте заразени со вирус или бактерии, или имате ниска температура.

Сега, овој мал злосторник со голема моќ ќе предизвика невидена економска криза каде, покрај здравствените компликации, ќе ги однесе и животите на луѓето преку влошената социо-економска состојба во светот, а особено во земјите во развој. Агенцијата на ООН проценува дека до крајот на вториот квартал од годината – крајот на јуни – 305 милиони работни места ќе бидат изгубени во светот и рецесијата ќе биде без преседан во поновата историја на човештвото. До крајот на април, над 91,000 луѓе ги прекинале договорите за вработување, во Северна Македонија 16.000 биле прогласени за невработени, во Албанија 66,000 и во Босна и Херцеговина 25,000. Според владината статистика во Белград, само 4.300 луѓе ги загубија своите работни места во Србија. Во Косово, во меѓувреме, изјавата на министерот за финансии, Бесник Бислими, предизвика реакции, велејќи дека во време на пандемија, бројот на вработени дури се зголемил за 6.026 лица.

Претпоставувавме дека во земјите од регионот немаме државници кои размислуваат за идните генерации, туку политичари кои се одговорни за следните избори. Истражувањата во Србија, како и податоците за синдикатите, покажаа дека 30% од вкупниот број вработени ги загубиле работните места како резултат на кризата со короната, а не толку колку што вели владата. Во Косово стапката на невработеност нема да се намали за 30% како што е сега, но се очекува да достигне до 50%. Обидите за манипулирање со јавното мислење од владите во Белград и Приштина произлегуваат од фактот дека во овие земји се очекуваат во јуни парламентарните избори. Парламентарните избори се очекуваат во Северна Македонија кон крајот на јуни или почетокот на јули. Затоа, во овој предизборен период, партиите прават пресметки за тоа како максимално да ги профитираат повеќеслојната криза донесена од вирусот, во смисла на демонизирање на противникот или корист од политички поени од нејзиното добро управување.

Не сме замислиле дека 2020 година ќе нè соочи со овие здравствени, економски, политички и социо-културни кризи, наредени како тули еден над друг, со што ќе се изгради нашиот нов дом каде што мора да научиме да живееме. По отстранувањето на мерките на претпазливост, нема да се вратиме на нормалноста што ја имавме. Новата норма е реалност создадена со преплетување на сите кризи што се појавија за време на пандемијата. Но, човекот е најприлагодливото битие на планетата. Тој ќе се прилагоди и ќе ужива во животот под какви било околности и ќе продолжи да се надева дека ќе биде подобро./KDP   

 

Të fundit