понеделник, јули 15, 2024

Изборните ‘’Маски’’ 

Aвтор: Сефер Селими Јр.

Присилната изолација и присилните мерки од страна на Владата за да се спречи понатамошното ширење на пандемијата „Ковид-19“ го сменија нашиот секојдневен живот. Во голема мерка, одговорот на Владата, управувањето со кризи и одговорот на последиците што ќе се создадат во наредниот период ќе бидат бојното поле за следната политичка трка.

На 12 април 2020 година требаше да се одржат предвремени парламентарни избори во Северна Македонија, но избувнувањето на епидемијата ја наруши предизборната кампања и го откажа датумот на изборите на состанокот на лидерите со претседателот Пендаровски. Поништувањето на прегледот на уставноста на одлуката за распишување предвремени избори од страна на Уставниот суд може да биде предупредување дека може да се одржат наскоро, можеби во наредните два месеци. Неодамнешните партиски изјави и јавни судири меѓу најголемите партии, исто така, сугерираат дека најверојатно ќе пристапиме кон политичка кампања.

За најголемата владејачка партија, СДСМ, се чини дека е јасно позиционирано што поскоро да се одржат предвремени парламентарни избори. Всушност, се чини дека владејачката партија е подготвена да спроведе виртуелна кампања, без масовни собири на граѓаните со единствена цел да ги задржи во блиска иднина. Логиката по ова инсистирање мора да застане во страв од периодот што следи и економската криза што тропа. Сигурно е дека, како и сите други држави, Северна Македонија ќе има економска рецесија и оваа криза, најверојатно, ќе биде постепена, а вистинските ефекти ќе се видат за неколку месеци. Затоа, колку побргу се одржат изборите, толку е помала сметката во гласовите што СДСМ ќе треба да ги плати за економската криза. Исто така, реакцијата на владата на пандемијата, особено настапот на министерот за здравство, е позитивно оценета од граѓаните и во обид да се профитираат во овој момент е примамливо за фактот дека колективната меморија е кратка и најверојатно ако изборите се одложат нема да има поголемо влијание врз гласачите. СДСМ исто така ги очекува стимулативните пакети и директното вбризгување на пари во економијата, особено во малите и средни бизниси, да се одразат позитивно на нивните гласови, а доколку наскоро се одржат изборите, имплементацијата на економските пакети веројатно ќе биде брза, но исто така злоупотребена за клиентелизам и изборна корупција.

Спротивното се случува со ВМРО-ДПМНЕ, која е заинтересирана изборите да се одржат што е можно подоцна. Всушност, тие веројатно ќе бараат изборите да се одржуваат редовно во декември, кога граѓаните ќе ги почуствуваат ефектите од економската криза и дека тоа им нуди можност да градат кампања за јавно незадоволство и ,,златна понуда,, за излез од кризата. Ним им треба време и да ја оштетат позитивната перцепција на реакцијата на владата на пандемиите, особено за министерот Филипче, и ова не исклучува дека во наредниот период ќе има организирана кампања за оцрнување на неговата фигура и работа. Што се однесува до стимулативниот пакет и за економската помош, тоа ќе биде извонредна платформа за градење обвиненија за корупција, но и давање предизборни ветувања кои ќе ги надминат реалните можности за реализација и што ќе звучи добро на увото на граѓаните.

За албанските партии, следниот период најверојатно нема да има голем одраз и рамката на судирите и трката меѓу нив ќе остане таа пред пандемијата. Единствената разлика ќе биде нивната способност да ги мобилизираат гласачите доколку кампањата е да биде виртуелна и тука, секако, финансискиот капацитет за купување на правилен ПР игра улога.

Шансите се предвремените избори да се одржат кон крајот на јуни или август, но тие би можеле да бидат одложени до доцна есен, а тоа ќе биде разјаснето во наредните две недели. Сепак, клучен фактор ќе остане ситуацијата со пандемијата и не само што ќе ја дефинира темата на кампањата, туку и формата на изборна организација. „Маските“ кои некогаш беа синоним за изборни нерегуларности овој пат ќе бидат норма за нивно одржување!

Të fundit