недела, декември 10, 2023

ЕБОР ЈА ЗГОЛЕМИ ПОМОШТА ЗА ЗЕМЈИТЕ ОД ЗАПАДЕН БАЛКАН ЗА СПРАВУВАЊЕ СО КОРОНА-КРИЗАТА

Европската банка за обнова и развој (ЕБOР) планира остар пораст на финансирањето за Западен Балкан оваа година и ја засили поддршката за реформите за да му помогне на регионот да се справи со економското влијание на коронавирусот, рече претседателот на ЕБОР, Сума Чакрабарти.

Тој на самитот на Европската унија и Западен Балкан изјави дека ЕБОР исто така ќе комбинира своја финансиска огнена моќ со придонеси од грантови од партнери на Европската унија (ЕУ).

Претседателот на ЕБОР рече дека финансирањето на Западен Балкан се очекува да се зголеми за околу една третина на 1,7 милијарди евра од рекордни 1,3 милијарди евра во 2019 година.

Со својата пакет солидарност на мерки за одговор и за обновување за борба против влијанието на „Ковид-19“, ЕБОР беше горда што ги поддржува напорите на „Тим Европа“ во регионот, рече тој за виртуелниот самит, кој првично беше предвидено да се одржи во Загреб, Хрватска.

Претседателот Чакрабарти рече дека финансирањето на ЕБОР во Западен Балкан конкретно ќе биде насочено кон микро, мали и средни претпријатија и трговско финансирање, како и инфраструктурни услуги во енергетскиот и општинскиот сектор.

Банката исто така ќе испорача инвестиции насочени кон создавање раст и работни места за време на периодот на пост-пандемично закрепнување.

„Влијанието на нашите инвестиции ќе биде значајно“, рече тој, истакнувајќи дека финансирањето на ЕБОР ќе биде комбинирано со работа на реформите во политиката што се потребни во регионот во контекст на приближувањето кон ЕУ. ЕБРД имаше долгогодишно искуство како да помогне во спроведувањето на реформите.

Во Западен Балкан, поддршката на политиките ќе се фокусира на подобрување на ефикасноста и транспарентноста на јавното управување, развој на конкурентни и инклузивни економии, забрзување на фер и правична транзиција кон зелена економија и зајакнување на регионалната интеграција.

Претседателот Чакрабарти рече: „Успехот на таа мешавина на инвестиции и реформите во политиката може да се види во нашите достигнувања на теренот во регионот…. Јас сум убеден дека ќе продолжи да има далекусежно влијание за време и по пандемијата“.

ЕБОР го смета Западен Балкан како приоритетен регион со вкупно финансирање до 13 милијарди евра до денес. Банката, исто така, дава поддршка за регионот преку инвестицискиот самит на ЕБОР-Западен Балкан, на кој беа домаќини на секои две години од 2014 година, приближувајќи ги сите регионални лидери на една платформа.

На самитот оваа недела беа вклучени шефови на држави или влади од земји членки на ЕУ и лидери од шесте партнери на Западен Балкан: Албанија, Босна и Херцеговина, Косово, Црна Гора, Северна Македонија и Србија.

Покрај претседателот на ЕБОР, на состанокот присуствуваа претставници од Европската банка за инвестиции, Светската банка и Советот за регионална соработка.

Të fundit