среда, ноември 29, 2023

НУРИ БАЈРАМИ: КОРУПЦИЈА Е КАРЦИНОМ ЗА ДЕМОКРАТСКИОТ СИСТЕМ

Присуството на корупција останува еден од главните проблеми за нормално функционирање на институциите. Перцепцијата и осудата на корупцијата во Северна Македонија останува на ниско ниво. Во видео-пораката за подигање на свеста за борбата против корупцијата, членот на Антикорупциската комисија, Нури Бајрами, вели дека корупцијата е како карцином, исто како што корумпираните клетки го уништуваат човечкото тело, а деструктивните и коруптивните активности го уништуваат државниот систем и општ интерес.

„Граѓаните и даночните обврзници не треба да бидат рамнодушни кон овој феномен. Корупцијата не се сузбива со тишина и рамнодушност. Корупцијата се сузбива со проактивен пристап во одбрана на општиот и државниот интерес “, вели Бајрами во оваа видео-порака.

Оваа видео-порака е објавена во рамките на проектот „Корупцијата убива“ што го спроведува Здружението за промоција на мултимедијални уметности ИНВИ ИДЕА со седиште во Гостивар. Проектот е дел од проектот „Заедно против корупцијата“, спроведен од Центарот за истражувачко новинарство СКУП-Македонија, Центарот за развој на медиуми МЕДИУМ и Институтот за човекови права, а е финансиран од Европската унија (ЕУ).

https://youtu.be/ZP9WeP2BqlU

Të fundit