недела, декември 10, 2023

ИСКОНСКАТА НОСТАЛГИЈА НА “ДРУГИОТ”

Постоењето на човечкото суштество секогаш има смисла во плочникот на односи со другите. Оттука, може да се види потребата на човечкото суштество за „другиот“ како духовен, социјален и културен субјект. Во еден од своите есеи, мексиканскиот креатор Октавио Паз вели дека „човекот е носталгија за причест“. Целата тежина на овие денови на самосвест потекнува токму од оваа исконска „носталгија“ како што ја опишува во „Дијалектика на осаменост“.

Пишува: Бардул Заими 

Веќе е јасно дека од оваа криза создадена од вирусот корона нема да можеме да излеземе толку лесно. И покрај оптимистичките тонови за отворање на европско ниво, се чини дека сè ќе оди многу внимателно, пресметувајќи го потенцијалниот ризик од друго ширење што дополнително би ја продолжило изолацијата. Замор и нетрпеливост да се стави крај на изолацијата е малку веројатно да биде толку едноставен, бидејќи стравот од друг избувнува останува како мечот на Демокле на европски и светски лидери.

Не изостанаа ниту глобалните конфликти во врска со потеклото на коронавирусот и негрижата што Кина ја покажа како држава во управувањето и блокирањето на вирусот. Американскиот претседател повеќе пати ја критикуваше Кина за ширење на вирусот, додека меѓународните медиуми објавија за можноста вирусот да се шири од лабораторијата до Вухан. Сепак, вирусот е веќе присутен и одзема животи, додека Светската здравствена организација ги повика владите да преземат чекори за да го спречат тоа.

Самоизолацијата низ целиот свет веќе се смета како начин да се спречи масовното ширење на вирусот. Инфекциите низ целиот свет бележат подеми и падови во зависност од времето на почетокот и ширењето на вирусот во една земја. Во принцип, сите земји презедоа мерки за изолација, додека Шведска е исклучок од ова правило, кое беше задоволено со полесни мерки, иако имало дебати за најригорозните мерки што треба да ги преземе владата.

Во последниве денови, многу европски влади најавуваат ублажување на ограничувањата, но не порано од почетокот на мај. Европската унија, во меѓувреме, излезе со план за отворање, кој предвидува олеснување на мерките на претпазливост, кои би биле финализирани во пролетта 2021 година. Се чини дека европските и државните лидери се целосно свесни дека евентуалното отворање бара голема грижа и добро осмислен план, кој ќе се спроведе во зависност од присуството на вирусот и во зависност од ситуацијата што ќе се создаде во меѓувреме.

Едно е сигурно – нема да има спектакуларно отворање, налик на триумф над пандемијата, туку постепено отворање со многу анализи и многу институционални рефлексии кои трајно ќе следат по осцилациите на ширењето и степенот на инфекција од корона вирусот. Останува сигурно  дека светот еднаш засекогаш нема да може да функционира во нормалноста на која сме навикнати. Оваа пандемија веќе го смени нормалниот тек на настаните, со што се создава нова глобална реалност која бара сосема поинакво однесување на човекот во оваа реалност. Луѓето брзаат назад кон старата реалност. Тие изгледаат уморни од оваа ситуација, додека економските проекции зборуваат за пад и соочување со глобалната економска криза.

Веќе се чини дека долгото самоодвојување создаде сериозна психолошка состојба, која е проследена со чувство на постојана осаменост. Човечкото суштество секогаш има смисла во димензијата на односите со другите. Оттука, може да се види потребата на човечкото суштество за „другиот“ како духовен, социјален и културен субјект. Оваа криза го прекина токму овој однос со „другиот“ дека во нормална состојба функционирањето се чини незабележано, но во ситуација сиромаштијата зазема основни значења за човековото постоење. Во човекот секогаш има две состојби на постоење, тенденција да се биде сам, да се одвои од тоталитетот и тенденција да се воспостави врска со „другиот“ во смисла на духовен и социјален однос. Во еден од своите есеи, мексиканскиот писател Октавио Паз вели дека „Човекот е носталгија за причест“.

Целата тежина на овие денови на самоодвојување потекнува токму од оваа исконска „носталгија“ како што ја опишува Паз. Се разбира, светот останува многу покомплициран во своите односи, особено во политичката, економската и социјалната сфера. Но, суштината на самоизолирачката тага повеќе доаѓа од недостаток на поврзаност со „другиот“ како самореализација на јавниот простор, во социјалниот и културниот простор на слободата како што тоа го знаеме преку демократијата, преку слободното движење на луѓето, идеите и добрата. Оваа нормалност е веќе погодена од пандемијата, а за враќање на овие извештаи се потребни намерни стратегии, јавна политика, која ќе биде во висина на ризикот што може да се повтори во друг циклус на ширење.

Несомнено, целото ова глобално претприемништво не може да се направи без помош на науката, без помош на сеопфатна анализа на вирусот за да се знае нејзината природа. Повеќето европски земји предупредуваат дека евентуалното отворање ќе биде во синхронизација со препораките на светот на науката, и покрај сите оние студии што создаваат реална перцепција за еволуцијата на пандемијата и избегнувањето на ризикот.

Соочен со заканата од вирус сè уште непознат до крај од страна на медицинската наука, светот покажува постојана грижа, ги почитува мерките, но и прави напори да го отвори патот за живот, за нормалност што е можно повеќе. Речиси епска битка помеѓу човечката нетрпеливост и научните одговори што мора да ја преземе целата оваа ситуација создадена од корона вирусот. Како и да е, во целата оваа планетаметрија на заложби заснована врз создадената нова реалност, нема недостаток на лажни вести, преку кои се создава атмосфера на непочитување на пандемиите. Ова создава потенцијален ризик од деменција да ги наруши мерките и со тоа да го продолжи периодот на самоизолација што во моментов останува единствениот лек за да се избегнат инфекции.

Додека времето на самоизолација се одвива пред нас со многу непознати равенки, нетрпеливоста и негрижата на луѓето може да бидат проблем само по себе, особено за општествата што паѓаат плен на разни заговори кои го загрозуваат ризикот од вирусот. Сепак, ќе преземе заложба од сите да ја подигнат свеста за реалниот ризик, но и да создадат уште една свест за постепеното отворање најавено на глобално ниво.

Владата на Северна Македонија веќе објави дека од почетокот на мај ќе има олеснителни мерки за граѓаните. Техничкиот премиер најави конкретен план за постепено отворање во мај. Во време кога земјата се наоѓа под рестриктивни мерки скоро два месеци, голем број луѓе веќе се на работ на истребување, додека компаниите објавија дека се соочуваат со големи тешкотии. Несомнено, економската димензија останува клучна во целата оваа ситуација и владата треба да има поконкретен план за тоа. Економскиот капацитет на Македонија останува мал за да одговори на социјалниот пад на своите граѓани и ова е прашање на голема загриженост за народот. За затворањето е потребна грижа на владата, ефективни мерки, кои се чини дека не се на потребното ниво.

Сите ние имаме „носталгија“ за заедницата, како што вели Октавио Паз, а тоа нè прави чувствителни, понестрпливи во овој период на самоизолација. Но, социјалниот и културниот живот на плоштадот повеќе не може да биде ист и на крајот ќе мора да се утешиме со овој факт. Несомнено, во никој случај со предавање на отуѓување на саморазбирање во смисла на човечки односи, затоа што човечкото суштество секогаш може да биде креативно за да се надмине секоја наметната состојба и да се создадат човечки врски во различни форми, како што ќе мора да ги создаваме ние во овој тажен период бидејќи се соочуваме со непријател кој го загрозува животот на сите.

 

 

Të fundit