среда, ноември 29, 2023

„Таму каде будалите трчаат, ангелите се плашат да ја спуштат ногата!“

Коронавирусот е и еден вид мерка на колективната свест, совест и одговорност во дадена општина, град или регион! Таму каде брзо се шири, знајте дека формирал коалиција со оние кои не знаат што е “Седи Дома”, што значи социјална дистанца или како да се одржи лична хигиена.

Автор: Џелал Незири

 

Сега кога влегуваме во вториот месец на карантин, се чини дека целиот јавен дискурс е повеќе или помалку влијаен од пандемијата на вирусот СОВИД-19. Политичките судири и кампањите во време на пандемијата се единствените ненормални случувања кои не потсетуваат на нашата нормалност пред пандемијата. На некој начин, тие испраќаат сигнали на надеж до народот дека дури и овој вирус, кој денес се исмева со целото човештво, ќе избега исто како и тие пред него.

Затоа, за да не доминира корона вирусот и во овој напис, првите два дела ќе се занимаваат со политички настани и феномени, додека само третиот дел ќе биде поврзан со пандемијата.

I. Во периодот 1999-2004 година, Герхард Шредер беше канцелар на Германија кој го наследи Хелмут Кол, а по него дојде Ангела Меркел. Додека беше на функцијата, тој ги бранеше и применуваше политиките на Германија, ЕУ и НАТО во регионот, особено кон Косово. Откога се повлече од функцијата, тој стана директор на руската компанија за гас, Гаспром, сега на компанијата на нафта, Роснефт. Додека беше канцелар, тој го бранеше отцепувањето на Косово од Србија, а во 2007 година ги критикуваше земјите што ја признаа независноста.
Зошто?

Затоа што кога беше на функцијата, ги спроведуваше надворешните политики дефинирани и обликувани со децении од генерацијата на германски и евроатлантски државници, додека по завршувањето на неговиот мандат – индивидуалните или партиските агенди кои се поврзани со недржавни интереси.

Демонизацијата пред албанското јавно мислење (особено во Косово) на американскиот амбасадор во Германија и претставникот на американскиот претседател во дијалогот Приштина-Белград, Ричард Гренел, е директна опозиција на американскиот народ. Вие не можете да бидете пријатели со народ чии избор ниту го признаваш ниту го почитуваш. Ни Гренел ниту претседателот Трамп не претставуваат лични интереси, туку тие имаат целосен легитимитет да ја спроведат американската доктрина во дипломатијата.
Поранешни политичари, опозициски фракции, претставници на тинк-тенковите, аналитичари и лобисти се вклучени во креирањето на јавното мислење, но тие не се официјални претставници на надворешната политика на една земја.

И надворешните политики се легитимирани на изборите. Игнорирањето на официјалните претставници на тие политики е непочитување на волјата на мнозинството гласачи кои му дадоа легалитет и легитимност.

II. За демократијата е опасно што гледаноста на една емисија се мери само според гледаноста и допаѓањата на илјадници профили на Фејсбук, контролирани од гебелиските центри на политиката. Според ова испаѓа дека една емисија можр да има гледаност само ако има како гости партиски претставници кои имаат многу војници на Интернет или ги следат нивните ставови.

Станува збор за стапица што ги прави медиумите подложни на преференциите на „гледачите“, чиј број потоа ги одредува приходите од рекламирање. Е измама затоа што, според сите веродостојни истражувања, околу 80% од луѓето претходно ја претпочитаат телевизијата отколку Интернет како медиум за следење на политички содржини.

III. Коронавирусот е и еден вид мерка на колективната свест, совест и одговорност во дадена општина, град или регион!

Таму каде брзо се шири, знајте дека формирал коалиција со оние кои не знаат што е “Седи Дома”, што значи социјална дистанца или како да се одржи лична хигиена. Тие се малку, но се како таа фекална точка во буре со вода за пиење! Тие се само 5% од населението и несвесно формираа коалиција со коронавирусот за да го дистрибуираат!

Англискиот поет од 17 век Александaр Поуп вели: „Таму каде будалите трчаат, ангелите се плашат да стапнат!“

Të fundit