четврток, ноември 30, 2023

Популизмот на постпандемијата

Автор: Сефер Селими Јр.

CoVid-19, Корона Вирус и Пандемија се зборови кои во последните месеци доминираа во нашите секојдневни животи во секој разговор, новост и нашата активност. Она што започна како далечна криза во Вухан, Кина, илјадници милји далеку од нашите домови денес, ја трансформираше нормалноста со која бевме навикнати да живееме во рамките на нашите индивидуални и колективни универзуми.

Еден невидлив вирус за слободното човечко око го предизвикува целиот политички-социјален систем, институциите, науката, разумот и сè што зедовме здраво за готово. Одеднаш нештата што не бараа посебна посветеност стануваат комплицирани и работите што до вчера беа вообичаено се претвораат во луксуз, многу од кои се сеќаваме со носталгија како да се случиле пред децении. Изолирани во кругот на домашните, ни недостасува кафето во соседната чајаџилница, пивото во омилениот бар, средбите со пријателите. Ни недостасуваат колегите, нашите клиенти кои понекогаш нè „досаѓаа“, ни недостига забавата, излегувањето без страв, ни недостигаат прегратките со пријателите од срце … ни недостига нашето исклучително и заедничко нормално. Во оваа наметната осаменост, врежани зад нашите телевизиски екрани, лаптопи и мобилни телефони, таа неминовно ни отвора многу дилеми и неизвесности за иднината на постпандемиската иднина. Различни сценарија, некои мрачни и други надежни циркулираат обидувајќи се да ја предвидат иднината и да се вратат во новата стара нормала. Голем дел од најпознатите светски личности, меѓу кои и Хенри Кисинџер, еден од највлијателните луѓе во пројектирањето на модерната американска дипломатија, го звучи алармот за промените што ќе следуваат на глобалната сцена, водени од економските и социјалните ефекти што ќе ги предизвика пандемијата.

Она што е неоспорно е фактот дека оваа ситуација фундаментално го разниша статус-квото во која се наоѓаше светот и насоката што ќе ја преземат ќе зависи од многу фактори на глобалната политичка сцена. Човечко е да се плашиме, да замолчиме и да се изолираме кога имаме невидлив непријател за кој знаеме дека може да нè нападне во секој момент, но кога ќе помине оваа опасност, каков ќе биде враќањето во нашите стари битки? Подемот на популизмот кој се крена над обвинувата дека за се се виновни „етаблираните политички елити“ и глобализацијата, кои донесоа во владата шарлатани и медиокре луѓе кои не веруваат ниту во факти, ниту во наука или во сенсот на заедничката логиката освен фактот дека нивните професионални и интелектуални компетенции честопати се далеку оддалечени дури и со просечно очекување за нивните позиции.

Тие се избрани од страна на политиката на омраза, поделба, страв, ксенофобија – идеја дека сè и сите се против вас и единствените што се грижат за народот, се тие – кои доаѓаат од далечниот агол на политичката сцена – да го претставуваат народот!

Подемот на популизмот во глобално ниво почнувајќи од САД и особено во Европската Унија ќе има влијание врз управувањето со актуелната криза, но и врз развојот на светот после корона. Популистите честопати се способни да манипулираат со емоциите на гласачкото тело, но во овие вонредни моменти зборовите не играат толку голема улога како во текот на кампања. Оваа време бара професионални луѓе, со интелектуален интегритет и кредибилитет кои ги преземаат своите дејствија врз основа на факти базирани во наука, затоа што (нивното) дејство се претвора во изгубени животи или спасени луѓе. Затоа, со крајот на оваа криза, или ќе умре популизмот или ќе умре здравата логика, а заедно со неа и интелектуализмот.

Të fundit