среда, ноември 29, 2023

ПРЕКУ ХИСТЕРИЈАТА И НЕГРИЖАТА

Преку хистеријата и ирационалниот страв, над малоумноста и наивната рамнодушност лежи човечката и граѓанската одговорност да се остане во чекор со мерките прогласени од СЗО за заштита од коронавирусот.

Пишува: Бардил Заими

Секој човечки живот е уникатен и неповторлив. Заштитата на животот останува најзначајната суштина на нашето постоење. Низ целата историја разни болести, епидемии го нападнале човечкиот живот. Светот помина низ милиони жртви на болести кои се појавија како епидемии и пандемии.

Чумата, шпанскиот грип, туберкулозата и вирусите од последната ера се човечко доживување на големите испитувања на кревкиот, сепак силен човечки живот. За среќа, на многу претходни болести медицината имала обезбедено решение, секако по многу човечки жртви. Голема битка на човечкиот ум со постојана закана од болести.

Се разбира, постои ограничување до каде медицината може да лекува и да спречи, додека загрозувачкото непознато постојано се тркала во претходно неискусени форми. Тие се пробабилности на меѓусебнокомуникациски хабитуси кои веќе се чини дека претставуваат закана за неидентификувани вируси од науката и немаат верификуван научен лек.

Таков е случајот со коронавирусот, кој одзема животи низ целиот свет. Еден патогенот, според научниците, доволно интелигентен за да се појави и да нападне без предупредување од АПИ, како што е наведено на јазикот на медицината без симптоми. Светската здравствена организација веќе ја прогласи за пандемија, додека ги повикува државите да преземат посериозни мерки за да спречат ширење на вирусот.

Додека не постои научно проверен лек, единствените заштитни мерки остануваат ограничувањата, идентификувањето на случаите и третманот со методи што се познати по медицина. Сите земји веќе ги најавија мерките, кои се сметаат за превентивни сè додека не постои вакцина против вирусот.

Покрај шегите, малоумноста, но и стравот и паниката, време е за свесност за сериозната закана од коронавирусот. Сигурно не е време за паника, но не ни за малоумност и глупава „храброст“ што целосно го занемаруваат ризикот. Според многу проценки, токму ова е непочитување на ограничувањата и другите упатства што доаѓаат од науката за медицина му дала можност на вирусот да собере човечки животи.

Преку хистеријата и ирационалниот страв, над малоумноста и наивното непочитување лежи човековата и граѓанската одговорност да остане во чекор со мерките прогласени од СЗО. Човечкиот живот останува неповторлив и ние сме одговорни за овој Господов благослов.  Сите заедно ние треба да бидеме во висина на вонредната состојба, без страв, но со врвно покорување на секој човечки живот.

Едноставно без паника, со целосна свесност, да рефлектираме за непознатата закана од корона вирусот што го зафати светот. Јавната култура останува толку важна во овој случај, здравствената култура која го минимизира ризикот, но исто така докажува дека ние високо го цениме животот на сите. Се разбира, во рамките на оваа свесност шегите можат да произведат адреналин, позитивна енергија, толку потребна во мрачни ситуации.

Имајте добро здравје, измијте ги рацете и ограничете го движењето. Човечкиот живот е кревок, но величествен и силен по својот континуитет. Бидете заштитник на секој примерок од човековиот живот, со висока свест за вонредната состојба што го зафати светот.

Të fundit