четврток, ноември 30, 2023

Владата на Курти

Автор: Сефер Селими Јр.

По повеќе од четири месеци напори, Република Косово ја доби својата влада, предводена од неконвенционалниот политичар, лидер на Движењето Ветвендосја, Албин Курти. Неговото патување до највисокото место во косовската извршна власт беше проследено со многу превирања, контрадикторности и судири со политичките противници, но и со неговите соработници на политичката организација. Познат по своите радикални ставови и постапки, самиот Курти создал група на фанатични следбеници кои цело време му останале лојални, но и на многу заговорни непријатели кои не би ги прекинале нивните активности за да го отстранат него од политичката сцена.

Во новата реалност тој сега се соочува со вонредна задача да ги исполни дадените ветувања, да ги оправдува своите опозициски активности и да го гради гувернерот за кого проповедаше цело време. Би било лесно да се согласиме дека ова е најмалку што може да се очекува од политичар, кој бара глас на граѓанин да ја преземе власта, но како и во многу други случаи, полесно е да се каже отколку да се направи. Неговиот прв предизвик беше да се соочи со создавање парламентарно мнозинство што ќе му даде извршна моќ.

Речиси сите очекуваа овој процес да оди лесно, дури и самиот Курти кој беше убеден дека ќе изгради парламентарно мнозинство 72 часа откако го потврди резултатот заснован врз демократска логика дека двете опозициски сили добија благослов на граѓаните да го водат Косово. Она што тој го запостави, можеби намерно, беше фактот дека Демократската лига на Косово не е партија дури и малку блиска до неговата партија. 

ЛДК е најстарата партија во Косово која го имала власта повеќе од која било друга партија и згора на тоа ковладеела со сите партии освен ЛВВ. Политичката констелација внатре во во партијата на историскиот претседател Ругова се променија и дека ЛДК од минатото, позната како групација на интелектуалци и светли умови, припаѓа на историјата, додека денес истата е групација главно на лични интереси и нема разлика од ПДК, ААК или која било друга страна која дејствува во Косово.

Срамни беа сликите од внатрешните партиски избори на ЛДК, кои беа проследени со физичка тепачка за заземање на лидерски позиции, што укажува дека нивниот политички морал можеби починал со Ибрахим Ругова. Затоа, успехот на оваа влада не може да се предвиди без оглед на партнерската варијабла на коалицијата со која ја дели еднаквата моќ. Кои ќе бидат предизвиците со кои ќе се соочи Владата на Курти. 

Борба против корупцијата – Како и во сите земји од Западен Балкан, најголемата закана за безбедноста, благосостојбата и перспективата на граѓаните е метастазираната корупција на сите нивоа на влада. Борбата против овој феномен не може да се фокусира само на сегашните гувернери, туку бара и казна за оние кои во минатото ја злоупотребиле власта. Оваа мисија е исклучително тешка од многу причини, но главните се  моќта на судството кое е контролирано од корумпираните и опасноста од селективна правда. Вториот главно се однесува на ЛДК, чии функционери можат да бидат поштедени за да ја одржат владата во живот.

Дијалогот со Србија и конечното решение – Грубите но и популистички ставови од минатото го ставват г. Курти во тешка позиција како во Косово, така и на преговарачката маса. Сега тој ќе мора да најде рамнотежа за да го задржи својот политички кредибилитет, истовремено правејќи ги и компромисите потребни за да се постигне конечен договор, итно побарана од администрацијата на претседателот Трамп. Понатамошно комплицирање може да бидат изборите во април во Србија, чии политичари користат националистичка реторика во голема мерка против независноста на Косово како борбен коњ во предизборните кампањи, што дополнително би можело да ги одвлече двете од приближните позиции.

Економски развој и иселување на млади – Иако Косово има одржлив економски раст, тоа не се претвора во благосостојба за сите граѓани. Тешките економски, но исто така и социјалните услови се главните фактори што ги наведува косовските граѓани, особено младите луѓе да ја напуштат земјата во потрага по подобри можности. Пронаоѓањето на соодветни механизми што ќе дадат краткорочни резултати е тешко за запирање на миграцискиот тренд, го загрозува не само Косово, туку целиот регион.

Косово жртвуваше многу за да ја постигне својата независност и за жал, оние што мораа да внимаваат да ја матерјализираат таа жртва, беа злоупотребени за лични интереси. Сега Косово има шанса да ја врати надежта, а тоа во голема мерка ќе зависи од политичката претпазливост на шефот на владата, шанса што е тешко повторно да се реплицира, така што времето за идеалистички изјави заврши и е време Албин Курти да ја преземе целата одговорност што тој толку упорно го бараше цело ова време.

Të fundit