недела, декември 10, 2023

Среќна 2020 година: да крадат помалку и да одговараат повеќе!

Автор: Сефер Селими Јр.

Крајот на годината заедно со еуфоријата на празниците, исто така, дава можност за рикапитулација на настаните, успесите и неуспесите во годината што ја оставивме зад себе. Сето ова не би имало смисла, ако сè што оставивме зад себе, не беше ниту надеж дека следната година ќе биде подобра од онаа пред неа. Но, кои ќе бидат предизвиците на следната година:

1. Самитот во октомври беше бодење зад грб од страна на Франција за аспирациите на Северна Македонија да стане членка на Европската унија. Април 2020 година е нова шанса за самитот во Загреб да донесе добри вести за почеток на преговорите за членство. Иако ова патување ќе биде многу долго и полно со предизвици, една кинеска поговорка вели: „„ дури и најдолгото патување започнува со еден чекор “, па посакувам овој чекор да се преземе на почетокот на оваа деценијата.

2. Специјалното обвинителство, храмот на верата што се искачи над очекувањата дека на крајот во Северна Македонија ќе има одговорност за политичарите кои ја злоупотребуваа довербата дадена од граѓаните, се распадна како кула на картите од страна на неговиот титуларен. Наместо крадците кои ги украдоа граѓаните да завршат зад решетки, заврши во затвор специјалната обвинителка која поради нејзината алчност беше впуштена во авантурите на оние кои таа ги следела. Законот за јавно обвинителство е во бирократските лавиринти на Собранието и во моментов служи како топче за месо во дневната борба меѓу политичките партии. Посакувам со почетокот на новата година конечно да имаме трајно решение за институцијата која мора да го оддели лошото од доброто.

3. Северна Македонија, како и многу други земји, беше извозник на странски терористички борци во макаберската војна во Сирија и Ирак, каде терористичката група ја злоупотреби религиозна догма за да предизвика убиства и масакри на цивили. 154 луѓе, вклучително и жени и деца, отидоа од нашата земја. Многумина од нив ги загубија своите животи таму, но над 80 луѓе се вратија во меѓувреме, додека над 20 се уште се наоѓаат во логорите што ги водат Курдите, повеќето од нив жени и деца. Нивното враќање и ресоцијализација ќе биде предизвик како за локалните институции така и за заедниците каде што треба да се вратат. Во моментов Северна Македонија нема сеопфатна програма за нивна реинтеграција. Посакувам со почетокот на новата година, нивното враќање да ги почека со програма во однос на заканата по јавната безбедност, туку и во однос на нивната де-радикализација, реинтеграција и психосоцијален третман.

4. Април 2020 година треба да означи нови парламентарни избори за Република Северна Македонија. Иако сите избори се важни, овие ќе имаат историско значење за развојот на земјата. Оваа година ќе утврдиме дали сме доволно зрели за да разговараме за иднината или заслужуваме да се вратиме во спиралата на судири за минатото. Посакувам, во 2020 година, граѓаните на Северна Македонија да го изберат најдоброто за себе.

5. Едно е сигурно, новогодишната ноќ 2020 ќе го донесе стариот проблем – корупцијата! Во 2020 посакувам да не крадат помалку и да одговораат повеќе!

Të fundit