понеделник, јули 22, 2024

Сликата на правдата е лицето на Груевски

Aвтор: Сефер Селими Јр. 

Среде вревата на политичките судири, еден од главните случаи против криминалот и корупцијата тивко отиде во историјата. Поранешниот премиер Груевски, кој сега е азилант во Унгарија, повторно ја намести правдата. Обвинението на Специјалното Јавно Обвинителство за нелегално добивање, прочитај: кражба од 155 милиони евра провизија од кинеската компанија за тендерот на изградба на автопатите Кичево-Охрид и Штип-Миладиновц е веќе застарена. Правдата повторно не успеа!

Пред две години Северна Македонија беше ослободена од заземањето на државата од страна на Груевски, но сепак уште ден денес останува заложник на правдата на Груевски. Низ бирократските ходници, во услови на технократски процедури, со субверзивни судски техники, обвинителите и адвокатите вршат преглед на случаи во кои милиони евра од џепот на сиромашните граѓани на оваа држава се злоупотребени додека се држат надвор од секакво осудување заложниците и крадците но како заложник се држи перспективата на граѓаните.

Сите напори за економски развој се залудни. Сите напори за зголемување на платите се бескорисни. Сите обиди да се спречат младите да ја напуштат оваа земја се залудни. Сите други напори ќе бидат залудни сè додека правдата продолжува да биде неправедна. Во модерната историја, не постои друго место што ќе им овозможи достоинствен живот на своите граѓани и не можат да им понудат правда.

Новата влада, која ќе се појави по изборите во април или кога и да се одржат, мора себеси да си постави само еден приоритет – целосна реформа на правосудниот систем исто како што направи со фокусот на решавање на билатералните проблеми со соседите. Веќе во регионот имаме еден ваков пример, а врз основа на искуството на Албанија, со поддршка на меѓународната заедница, особено со поддршка на Соединетите Држави, судството мора да се ослободи од неправда. Целосниот ветинг на судиите и обвинителите кои ги држат надвор политичките партии и со директен мониторинг од страна на Европската Унија и САД треба да ги исклучи од системот оние кои им овозможуваат на криминалците и корумпираните да стават опашка на правдата, исто како со случајот на Груевски.

Се додека правосудниот систем остане таков каков што е, највисоката платена професија и понатаму ќе биде „корумпиран политичар“. Со овој систем не може да се изгради перспективата на новите генерации затоа што овој начин на размислување убива какви било здрави амбиции поставувајќи погрешни модели што треба да се следат. Со овој систем не можете да очекувате сериозни инвеститори да започнат бизнис, бидејќи никој нема фер пари да ја плати правдата што ја заслужуваат. Со овој систем не можете да очекувате функционална демократија, затоа што таа ја уништува дури и таа мала доверба во јавните институции. Со овој систем не можете да очекувате чесен политичар, бидејќи искреноста е единствената вредност што не можете да ја пронајдете во него. Овој систем не гради правна држава, затоа што овој систем на правосудство како единствена слика го има ликот на Груевски!
Пред еден час и повеќе: Ветинг!

 

Të fundit