среда, ноември 29, 2023

Враќање кон суштината на европската аспирација

Автор: Сефер Селими Јр.  

Какофонијата во јавниот дискурс по француското вето воведе конфузија помеѓу граѓаните и како што се очекуваше, кредибилитетот на Европската Унија значително пропадна кај граѓаните. Ова е од многу едноставна причина, недостаток или поточно злоупотреба на очекувањата на граѓаните за европската интеграција. Знаејќи го позитивното мислење на граѓаните за овој процес, политичките партии свесно, особено оние во владата, се кријат зад овој процес за да ги прикријат своите неуспеси во управувањето. Сега кога сме на овој крстопат, мора да се вратиме во суштината зошто треба да бидеме дел од оваа унија!

Прво, процесот на интеграција во Европската Унија не е само технички процес, туку радикална трансформација на практиките на управување од неактивниот систем на социјализам кон ефикасно демократско управување, ориентиран кон квалитетни услуги кои го имаат како фокус граѓанинот, а не она што е познато во рамките на системот, прочитајте: во партијата.

Второ, тоа е унија заснована врз заеднички вредности на земјите членки и во срцето на тоа се човековите права, достоинствен живот и еднакви можности за сите што сакаат да го постигнат тој живот. Во меѓувреме, ние сè уште протестираме против основното и уставното право на граѓаните од оваа земја да учат на својот мајчин јазик.

Трето, тоа е политички концепт кој е тесно поврзан со пазарот и во основата е економската конкуренција. Потенцијалот на секоја држава зависи од амбицијата, креативноста и посветеноста на работата, а не од единствената желба да се биде доживотен јавен администратор без да знае каква работа треба да прави.

Четврто, тоа е унија која проценува врз основа на индивидуалните способности и клучните работни места од кои зависи животот на граѓаните и колективната благосостојба која не се дели врз основа на сродство, соседства, села или близина на локалниот началник. Меритократијата е систем преку кој можете да бидете ангажирани и имате јасен пат до кариера, без да го пофалите лидерот на партијата.

Петто, законот го спроведуваат институциите но страхот од законот го имаат само тие кои го кршат законот, а не оние што треба да го спроведат.

За повеќе прашајте ги нашите мигранти кои живеат и работат во тие земји!

Сето ова треба да послужи како лекција дека Европската Унија не ни треба како привилегија на припаѓање на една група, туку да ги донесе оние опипливи стандарди кои го подобруваат нашиот секојдневен живот, ќе ни овозможат квалитетни јавни услуги, еднакви можности како и колективни и индивидуални перспективи за просперитет и среќа

Во ниеден момент не смее да се дозволи да се откажеме од оваа аспирација, но владата и партиите треба да бидат одговорни за објаснување на тоа што практично значи членството за обичниот граѓанин, наместо да го продаваат истото како изборен меур облечен во утописки идеализам. .

Во наредниот период што следи клучниот збор ќе биде управувањето со очекувањата на граѓаните за процесот на интеграција во ЕУ.

Сите релевантни актери имаат обврска да објаснат дека надвор од нашата желба за да бидеме членки, Европската Унија нема магично стапче да ни донесе добра власт и одговорни политичари, но ни нуди стандарди, примери, практики и помош за го примениме истото кај нас. Ова подразбира дека овој трансформативен процес зависи директно од нас и во голема мерка од капацитетот на нашите гувернери и од искрената волја на политичките партии. Објаснување на овој процес, времетраењето и трансформацијата што мора да се постигне не само што помага да се одржи идеолошко-политичкиот фокус и ориентацијата на граѓаните кон европските вредности, туку и важен механизам за проценка, критикување и на крајот осудување на владите и политичките партии кои не се способни да ги исполнат тие очекувања.

 

Të fundit