недела, декември 10, 2023

ЗИГZАГ: ЗОРАН ЗАЕВ И МАРТИН ЛУТЕР КИНГ

За неколку дена, 28 август, се одбележува 56-годишнината од историскиот говор на баптистичкиот свештеник Мартин Лутер Кинг во Вашингтон. Тој успеа да собере четвртина милион луѓе за да стане инспирација за повеќе милион други со еден  манифест на ненасилната борба за правда и слобода, за еднаквост. Всушност, имаше две причини да се вратам на неговиот говор „Имам сон“: неодамнешните случувања што избувнаа во Скопје како резултат на скандалот „Заминување“ и книгата на Симон Синеки „Започни со ЗОШТО – како големите лидери“ инспирираат секого за да дејствува.’  Тоа е затоа што, пред сè, размислувам ако сето тоа паднало во неговите раце, тој би реагирал поинаку не само за случајот ‘Рекет’, туку и генерално и неговите постапки ке бидат различни од, како што реков уште еднаш, од нашиот градоначалник најуспешен и најхрабар премиер. Како и да е, да се вратиме на големиот Мартин Лутер Кинг. Тој на неговиот славен говор  зборуваше, не за плановите, не за програмите, туку за сонот што подоцна стана срам во Америка: ‘… Сега е време да се остварат ветувањата за демократија. Сега е време да ја направиме правдата реалност за сите Божји деца. Би било фатално ако оваа нација не ја надминеше итноста во моментот. Илјада деветстотини шеесет и три не е крај, туку почеток … Морам да кажам нешто на оние што стојат на топлиот праг, што ги води до палатата на правдата: Во процесот на освојување на нашето правно место, не смееме да се чувствуваме виновни за неправилното работење. Да не се обидуваме да ја задоволиме нашата жед за слободното пиење од чашата на гневот и омразата! Не смееме да ги замрзнуваме нашите напори во високата сфера на достоинство и дисциплина. Не смееме да дозволиме нашите креативни протести да се дегенерираат во физичко насилство. Ние мора да се кренеме одново и одново на величественост за да обединиме физичката сила со духовната сила……И покрај тоа што се соочуваме со денешните и утрешните тешкотии, јас сепак имам сон. Тоа е сон длабоко вкоренет во американскиот сон. Имам сон дека еден ден оваа нација ќе се крене и ќе го живее вистинското значење на својата вера: Сметаме дека овие вистини се очигледни, дека сите луѓе се создадени еднакви. Имам еден сон дека еден ден во црвените ридови на Џорџија, звездите на поранешните робови и синовите на поранешните сопственици на робови ќе седат рамо до рамо на масата на братството “, рече Мартин Лутер Кинг на 28 август 1963 година.

Несомнено е дека 45-годишниот Заев влезе во историјата на оваа мала земја, но со многу балкански соништа, каде што не ја гледаме нашата работа, туку го чуваме гајлето на другиот! Без разлика дали ќе се вратиме на ‘шарената револуција’, без оглед дали ќе ја прифатиме или не, ќе видиме дека нејзините ефекти не оставаат трајна инспирација да ја извршуваме нашата домашна задача, да го ‘промениме начинот на размислување’, менталитетот на кој инсистира Западот. .

 

И, иако тоа не се случи, не е вина само на Оној, тука се и  Неговите ‘sвезди’, тие кои треба да го реализираат „Заевскиот сон за општество“. Раката во срце, јас сум меѓу оние што се обложуваа дека пред последните парламентарни избори Заев (СДСМ) би добил онолку албански гласови колку што Груевски (ВМРО-ДПМНЕ): симболично!

Резултатите го поништија моето предвидување. Тогаш, како да бев убеден дека луѓето веруваат во неговата филозофија. После три години, многу луѓе ги креваат рамењата дека работите не се одвиваат како што треба: Владеењето на правото остава многу да се посакува! Како резултат на тоа, и корупцијата. Како резултат на тоа: Недостаток на отчетност и одговорност исто така!

Крајна линија: не велам дека ова е крај на Премиерот. Не! Ако неговите „звезди“ не го прочитале  Жозеф Фуше, тогаш е добра идеја да се започне да се прегледува ‘Почни со ЗОШТО- како големите водачи инспирираат некој да дејствува “од Симон Синекут. Во него може да прочита дека „д-р Кинг не ја смени сам Америка. На пример, тој не беше законодавец, но беше можно да се создаде закон за да им се даде на сите луѓе во Соединетите држави еднакви права, без оглед на бојата на кожата. Не беше д-р Кинг што ја смени Америка; тоа беше движењето на милиони други што тој ги инспирираше што го смени текот на историјата! ‘

 

Të fundit