E hënë, 22 Korrik, 2024

TERMAT GJEOPOLITIKË TË SHPJEGUAR SHKURTIMISHT (VI)

KDP ju sjellë të përkthyer nga “The Economist” gamën e termave kryesorë nga fusha e gjeopolitikës dhe kuptimet e tyre të shpjeguara në mënyrë koncize. Termat e shpjeguar janë pjesë e pandashme e diskursit të gjeopolitikës. Shpjegimi i këtyre termave mundëson që të krijohet një pasqyrë shumë më e saktë e gjithë asaj që nënkupton gjeopolitika si një marrëdhënie e gjerë diskursi, konceptesh dhe institucionesh. KDP sjellë në vazhdime shpjegimin e termave sipas rendit alfabetik 

Përgatiti: Orges Zaimi

Q-

Qytetërimet, përplasja e tyre

Samuel Huntington, nga Universiteti i Harvardit, argumentoi në “Përplasja e qytetërimeve?” se ndarjet e vjetra ideologjike të Luftës së Ftohtë do të zëvendësoheshin jo nga harmonia universale, por nga ndarjet më të vjetra kulturore. Ai argumentoi se bota ishte e ndarë midis qytetërimeve dhe këto po tërhiqeshin në konflikt. Për shkak se shumica e konflikteve ndodhin midis fqinjëve të afërt, disa përplasje mund të llogariten si përplasje midis qytetërimeve. Artikulli origjinal i Huntington i vitit 1993, në Foreign Affairs, u përkthye në 26 gjuhë dhe u zgjerua në një libër shumë të shitur.

R-

Revolucioni

Përmbysja popullore e një qeverie ndodh brenda një shteti, por revolucionet shpesh riformësojnë çështjet rajonale ose ndërkombëtare, gjithashtu, si pas revolucioneve franceze, ruse dhe iraniane. Përpjekjet e shteteve për të eksportuar revolucionet e tyre, ose përpjekjet e shteteve rivale për t’i shtypur ato, mund të shkaktojnë gjithashtu destabilitet.

Realizmi


Një shkollë mendimi që beson se politika e jashtme e një vendi duhet t’u japë përparësi interesave kombëtare të përcaktuara  (veçanërisht sigurisë), në kontrast me idealistët ose liberalët. Realistët fokusohen në konkurrencën ndërmjet shteteve dhe në përgjithësi nuk janë të interesuar për atë që ndodh brenda tyre. Në vitin 1975, duke iu referuar udhëheqësve komunistë të Kamboxhias, Henry Kissinger tha: “Sigurisht që këta njerëz janë banditë vrasës, por kjo nuk duhet të ndikojë në marrëdhëniet tona të mira”.

Rajonalizmi

Në marrëdhëniet ndërkombëtare, nxitja e aktiviteteve brenda një rajoni që përmban disa shtete. Shumica e organizatave të quajtura ndërkombëtare janë rajonale, duke përfshirë Bashkimin Afrikan, Bashkimin Evropian dhe Mercosur. Në politikën e brendshme termi i referohet përpjekjeve për të rritur ndikimin dhe identitetin e zonave nënkombëtare.

Rajoni nordik

Pesë vendet e pasura dhe shumë të zhvilluara: Danimarka, Finlanda, Islanda, Norvegjia dhe Suedia. Nuk është e njejtë si Skandinavia.

Real-politika

Politikat që synojnë të çojnë përpara interesin e perceptuar të një shteti në vend që të mbështesin parimet morale. Gjithashtu shpesh maska nën të cilën politikanët e pa moralshëm e çojnë përpara veten.

Refugjatët

Përkufizimi i OKB-së është: “Dikush që nuk është në gjendje ose nuk dëshiron të kthehet në vendin e tij të origjinës për shkak të frikës së bazuar se do të persekutohet për arsye race, feje, kombësie, anëtarësimi në një grup të caktuar shoqëror ose opinion politik”. Shumë refugjatë ikin nga lufta: mbi 4 milion u larguan nga Ukraina në muajt e parë pas pushtimit rus në 2022. Termi më i përgjithshëm për njerëzit që lëvizin, shpesh për arsye ekonomike, është emigrant. Ata që detyrohen të lëvizin, përfshirë refugjatët, mund të quhen gjithashtu emigrantë të detyruar.

Reparacion

Reparacionet paguhen nga një shtet (zakonisht i pasur) për të kompensuar një shtet tjetër (ose një grup njerëzish, siç janë pasardhësit e skllevërve) për gabimet historike që shteti ose shtetasit e tij kanë kryer. Ato mund të jenë të detyrueshme ose vullnetare. Reparacionet gjermane pas Luftës së Parë Botërore kërkoheshin nga traktati i paqes. Reparacionet e “humbjes dhe dëmtimit” të klimës, të rënë dakord në një takim të Konferencës së Palëve në 2022, janë vullnetare; disa emetues historikisht të mëdhenj të karbonit  ofruan të paguanin dëmshpërblime për vendet më të varfra të cenueshme ndaj një klime në ndryshim.

Rendi ndërkombëtar i bazuar në rregulla

Refuzimi i idesë se çështjet ndërkombëtare duhet të jenë në mbrojtje të anarkisë. Përkrahësit e një rendi të tillë argumentojnë se normat, rregullat e sjelljes dhe e drejta ndërkombëtare, që mbulojnë zhvillimin e luftës, diplomacinë, ndërveprimet ekonomike dhe të tjera, mund të bien dakord midis shteteve dhe përmes organizatave ndërkombëtare.

S-

Sovraniteti

Autoriteti suprem brenda një territori. Baza për sistemin modern ndërkombëtar, krijuar nga Traktati i Vestfalisë, është se shtetet – monarkët atëherë, qeveritë tani – kontrollojnë atë që ndodh brenda kufijve të tyre. Megjithatë, në praktikë, kjo nuk ka qenë kurrë plotësisht rasti.

Superfuqi

Një shtet që zotëron aq shumë fuqi saqë konsiderohet të jetë mbi të tjerët, duke përfshirë një fuqi të madhe ose fuqi rajonale. Gjatë Luftës së Ftohtë vetëm Amerika dhe Bashkimi Sovjetik u renditën si të tilla, për shkak të fuqisë së tyre bërthamore dhe ushtarake, si dhe ndikimit të tyre ekonomik, diplomatik, kulturor ose ideologjik,. Që nga fundi i Luftës së Ftohtë, vetëm Amerika është llogaritur si superfuqi, megjithëse Kina aspiron për këtë status.

Sanksionet

Kufizimet e tregtisë ndërkombëtare të vendosura në ndjekje të një qëllimi të politikës së jashtme, zakonisht në një përpjekje për të zbatuar rendin global. Sanksionet mund të përfshijnë embargo tregtare, ndalime udhëtimi dhe ngrirje të aseteve; Sanksioni më i zakonshëm është embargoja e armëve. Sanksionet janë bërë një instrument politik më i përdorur, pjesërisht sepse janë shumë më të lira se lufta. Që nga viti 1966, OKB-ja ka vendosur 31 regjime sanksionesh, 15 prej të cilave, në maj 2023, ende funksiononin. Shumica e vendeve perëndimore vendosën sanksione ndaj Rusisë pasi ajo pushtoi Ukrainën.

Siguria kolektive

Një formë aleance në të cilën shtetet bien dakord të ofrojnë siguri për të tjerët kolektivisht. Në mënyrë tipike, çdo anëtar premton t’i përgjigjet një kërcënimi kundër një anëtari tjetër sikur të ishte një kërcënim kundër vetvetes. Marrëveshje të tilla janë të rralla, por neni 5 i NATO-s është një shembull. Ndonjëherë referohet si mbrojtje kolektive.

Spastrim etnik

Dëbimi ose vrasja sistematike e një grupi etnik nga një tjetër për t’i bërë terrenet e vrasjeve etnikisht homogjene. Termi përdoret gjithashtu për fushatat e një grupi fetar kundër një tjetri. Ndër shembujt në shekullin e 20-të janë Holokausti, gjenocidi armen dhe gjenocidi i Ruandës, megjithëse vetë fraza daton nga luftërat jugosllave të viteve 1991-2001. Spastrimi etnik nuk ka përkufizim ligjor dhe nuk është një krim sipas ligjit ndërkombëtar, megjithëse pothuajse të gjitha fushatat e spastrimit etnik përfshijnë gjenocid dhe krime kundër njerëzimit.

Secesioni

Kur pjesë të territorit të një shteti ekzistues formojnë në mënyrë të njëanshme një shtet të ri të pavarur

Sfera e ndikimit

Një rajon, qoftë gjeografik apo metaforik, mbi të cilin një shtet ushtron një masë kontrolli. Zakonisht një çështje shumë më pak formale sesa ajo e parashikuar në një traktat.

Sistemi i San Franciskos

Rrjeti i aleancave amerikane në Azinë Lindore pas Luftës së Dytë Botërore. I emëruar për një konferencë sigurie që po zhvillohej në qytet në vitin 1951, ai u quajt sistemi “qendër dhe rrjet”, me Amerikën si “qendër” dhe vendet partnere – Japonia, Koreja e Jugut, Tajvani, Filipinet, Tajlanda, Australia dhe Zelanda e Re – si “folje” të lidhura përmes traktateve dypalëshe.

Skandinavia

Vetëm tre vende llogariten si skandinave: Danimarka, Norvegjia dhe Suedia. Nëse dëshironi të përfshini Finlandën ose Islandën në rajon, atëherë thoni Nordiku.

Sahel

Një brez gjysmë i thatë që kalon në jug të shkretëtirës së Saharasë që shtrihet rreth 6,400 km (4,000 milje). Rrethet e saj janë larg çdo qyteti dhe kryesisht të populluara nga nomadë. Vendet në qendër dhe në skajin perëndimor, duke përfshirë Burkina Fason, Malin dhe Nigerin, kanë qenë veçanërisht të prekshme ndaj xhihadistëve. I gjithë rajoni është i ekspozuar ndaj ndryshimeve klimatike.

Sh-

Shoqëria civile globale

Një asamble heterogjene grupesh, rrjetesh, lëvizjesh sociale, aktivistësh dhe, veçanërisht, organizatave jo qeveritare që veprojnë përtej kufijve dhe, në shumicën e rasteve, jashtë kontrollit të qeverive dhe kompanive. Disa pjesëmarrës mendojnë se shoqëria civile globale është një fenomen i ri dhe i veçantë, ndërsa të tjerë mendojnë se ajo është një shtrirje në pjesën tjetër të botës së vlerave liberale perëndimore.

Shtetet me armë bërthamore

Pesë shtete deklaruan se kanë armë bërthamore sipas kushteve të Traktatit të Mospërhapjes: Shtetet e Bashkuara, Rusia, Britania, Franca dhe Kina. Tre të tjera kanë njoftuar se posedojnë armë bërthamore, por nuk janë nënshkrues të Traktatit të Mospërhapjes: India, Pakistani dhe Koreja e Veriut (ajo kishte qenë nënshkruese, por më pas u tërhoq, në 2003). Izraeli mendohet gjerësisht se posedon armë të tilla, por nuk e ka bërë të ditur këtë. Afrika e Jugut kishte armë bërthamore, por i çfuqizoi ato. Armët bërthamore sovjetike të ruajtura në Bjellorusi, Kazakistan dhe Ukrainë gjatë Luftës së Ftohtë u transferuan në Rusi, deri në mars 2023 kur Rusia tha se do të vendoste përsëri armë bërthamore taktike në Bjellorusi.

Shtetet e zhvilluara

Vendet e pasura, ose ato shtete të ardhurat e të cilave për person janë më të larta se mesatarja globale. Shumica e vendeve të tilla e filluan procesin e industrializimit përpara vitit 1960, disa para 1860; shumë janë në Evropë, Amerikën e Veriut dhe Australazi. Disa vende aziatike duke përfshirë Japoninë dhe Korenë e Jugut janë gjithashtu të zhvilluara. Banka Botërore i klasifikon të gjitha këto vende si “të ardhura të larta”.

Shtet i dështuar

Një shtet që nuk mund të kryejë më funksionet bazë të qeverisë, si sigurimi dhe zbatimi i ligjit, rritja e taksave, kontrolli i territorit dhe kufijve të tij.

Shtet revizionist

Një shtet i pakënaqur me rendin ekzistues global dhe që dëshiron ta rindërtoj atë. Rusia është një shtet revizionist. Kina dikur nuk ishte, por po bëhet shtet i tillë.

Shtet mashtrues

Një shtet autoritar që shpërfill normat ndërkombëtare dhe kërcënon sigurinë globale duke mbështetur terrorizmin dhe duke kërkuar armë bërthamore. Termi nuk përdoret më zyrtarisht, ndonëse politikanët amerikanë shpesh e përdorin për në vende si Afganistani, Kuba, Irani, Koreja e Veriut, Siria dhe Venezuela.

Shtet kombi

Një shtet me kufij që korrespondojnë afërsisht me ato të “kombit” të tij (zakonisht, një grup etnik dominues). Në shumë raste, kombe të tilla u formuan ose u bënë për t’u përshtatur me kufijtë, dhe jo anasjelltas.

11 shtatori

Ditën kur Al-Kaeda, një rrjet terrorist islamik, rrëmbeu katër avionë komercialë dhe i përplasi në ndërtesat publike amerikane, duke vrarë rreth 3000 njerëz dhe duke nxitur luftën kundër terrorit.

Shkalla e eskalimit

Për njerëzit që shkruan rregullat e strategjisë për epokën bërthamore, eskalimi ishte procesi që çoi një luftë të limituar drejt një lufte të pakufizuar. Çelësi ishte një shkallë konceptuale në të cilën çdo shkallë rriti nivelin e konfliktit dhe dërgonte një sinjal për palën tjetër. Një shkallë e tillë e eskalimit me 44 shkallë, e krijuar për të analizuar fenomenin, pa hapin nga shkalla e nëntë (“Përballje dramatike ushtarake”) në dhjetë (“Ndërprerje provokative e marrëdhënieve diplomatike”) si ajo që shënoi pikën në të cilën lufta bërthamore pushoi së qeni i paimagjinueshëm.

Shkatërrim i sigurt reciprok

Ideja se një sulm bërthamor nga një fuqi bërthamore kundër një tjetre do të përgjigjet me një hakmarrje masive, e cila supozohet se do të rezultojë në shkatërrimin e tyre të ndërsjellë. Shkatërrim i sigurt reciprok, nëse ndiqet sipas letrës nga shtetet me aftësinë për t’u hakmarrë pas sulmit, nënkupton se asnjëra palë nuk ka një nxitje për të sulmuar tjetrën ose për të çarmatosur.

Shoqata Evropiane e Tregtisë së Lirë

Një zonë e tregtisë së lirë e krijuar fillimisht nga shtetet që donin tregti të lirë, por nuk donin të anëtarësoheshin në Komunitetin Ekonomik Evropian, një pararendës i Bashkimit Evropian. Tani shoqata përfshin vetëm Islandën, Lihtenshtajnin, Norvegjinë dhe Zvicrën, ndërsa pjesa tjetër i është bashkuar BE-së. Katër vendet e Shoqatës Evropiane të Tregtisë së Lirë janë në tregun e përbashkët evropian dhe në zonën Shengen, por jo në bashkimin doganor të BE-së.

Shoqata e Kombeve të Azisë Juglindore

Shoqata e Kombeve të Azisë Juglindore filloi si një mburojë kundër ndikimit sovjetik në rajon në kulmin e luftës së Vietnamit. Me një anëtarësim të zgjeruar me dhjetë vende, shoqata tani e konsideron veten portin e parë të thirrjes për të diskutuar çdo çështje që prek Azinë Juglindore. Shoqata e Kombeve të Azisë Juglindore punon me konsensus, që kufizon aftësinë për të vepruar në fusha të diskutueshme, por është një nga institucionet e pakta shumëpalëshe në një rajon me rritje të shpejtë. Anëtarët thonë se ekziston “mënyra e Shoqatës së Kombeve të Azisë Juglindore “, duke theksuar diplomacinë, kompromisin dhe shmangien e konflikteve.

T-

Të drejtat e njeriut

Të drejtat që vlejnë për të gjithë për shkak të të qenit njeri. Deklarata Universale e OKB-së për të drejtat e njeriut e vitit 1948 jep një përkufizim. “Të gjitha të drejtat dhe liritë e përcaktuara në këtë Deklaratë vlejnë për çdo njeri, pa asnjë lloj dallimi”. Në 28 nene të mëtejshme Deklarata  numëron “të drejtën e jetës, lirisë dhe sigurisë së personit… që askush të mos mbahet në skllavëri… që askush nuk duhet t’i nënshtrohet torturës dhe se të gjithë janë të barabartë përpara ligjit .” Që nga miratimi i saj, deklarata është përkthyer në 500 gjuhë. Ajo se a është respektuar nga të gjithë është një çështje tjetër.

Traktati

Një marrëveshje formale midis dy ose më shumë palëve, zakonisht shtete. Traktatet ratifikohen nga parlamentet dhe për këtë arsye kanë fuqinë e ligjit të brendshëm.

Traktati Gjithëpërfshirës i Ndalimit të Testeve Bërthamore

Një traktat, i miratuar nga asambleja e përgjithshme e OKB-së në vitin 1996, i cili do të ndalonte të gjitha shpërthimet për testim të armëve bërthamore. Traktati nuk ka hyrë në fuqi sepse Kina, India, Izraeli, Koreja e Veriut, Pakistani dhe Shtetet e Bashkuara, si shtete me armë bërthamore, nuk e kanë ratifikuar atë.

Traktatet për Reduktimin e Armëve Strategjike

Tre traktate dypalëshe të nënshkruara nga Shtetet e Bashkuara dhe Bashkimi Sovjetik ose Rusia që kufizojnë kokat bërthamore dhe raketat strategjike. Traktati për Reduktimin e Armëve Strategjike I u nënshkrua në 1991 dhe skadoi në 2009. Traktati për Reduktimin e Armëve Strategjike II u nënshkrua në 1993, por nuk hyri kurrë në fuqi. Traktati për Reduktimin e Armëve Strategjike i ri u nënshkrua në vitin 2010 dhe skadon në vitin 2026. Është marrëveshja e fundit e rëndësishme e armëve bërthamore midis superfuqive pasi Amerika u tërhoq nga Traktati i Raketave Anti-Ballistik në 2002, Traktati i Forcave Bërthamore me Rreze të Mesme 2019 (duke përmendur mashtrimin nga Rusia) dhe traktatin e Qiejve të Hapur në 2020 (duke i dhënë fund fluturimeve të ndërsjella të zbulimit).

Traktati i Mospërhapjes

Në të vërtetë, Traktati për Mospërhapjen e Armëve Bërthamore. Deri tani, marrëveshja më e rëndësishme bërthamore, të cilën e kanë nënshkruar pothuajse të gjithë anëtarët e OKB-së. Traktati përpiqet të kontrollojë përhapjen e armëve bërthamore duke përcaktuar shtetet e njohura me armë bërthamore dhe më pas duke u ofruar të gjitha vendeve të tjera mundësinë e ndihmës për të zhvilluar përdorime paqësore të energjisë bërthamore. Shtetet me armë bërthamore supozohet gjithashtu të kërkojnë çarmatim bërthamor.

Tregti e lirë

Një politikë ekonomike e cila synon të inkurajojë tregtinë duke hequr ose kufizimet mbi eksportet dhe importet. Një rritje e tregtisë ndërkombëtare, së bashku me investimet më të mëdha të huaja direkte, më shumë udhëtime dhe turizëm ndihmuan në nxitjen e globalizimit dhe ndërvarësisë më të ngushtë ekonomike në vitet 1990. Tregtia e lirë shpesh shkon paralelisht me liberalizmin në çështjet ndërkombëtare dhe me promovimin e demokracisë.

Tregtia e armëve

Shitja ose transferimi i armëve, municioneve dhe mbështetjes ushtarake nga një vend në tjetrin. Sipas Institutit Ndërkombëtar të Kërkimit të Paqes në Stokholm, Shtetet e Bashkuara ishin deri tani eksportuesi më i madh i armëve për nga vlera në vitin 2022, me shitje më të mëdha se tetë vendet e tjerat pas saj së bashku. Pasohet nga Franca, Rusia dhe Kina. Importuesit më të mëdhenj në vitin 2022 ishin Katari, India, Ukraina dhe Arabia Saudite. Në vitin 2013 Asambleja e Përgjithshme e OKB-së miratoi një traktat për tregtinë e armëve, i cili rregullon dhe regjistron shitjet legale të armëve konvencionale.

Të përbashkëtat globale

Vende që ndodhen jashtë juridiksionit të ndonjë shteti dhe në të cilat të gjithë mund të kenë akses, teorikisht. Ato përfshijnë atmosferën e tokës, detin e hapur, Antarktidën dhe hapësirën.

Teoria e lojës

Studimi i zgjedhjes ku rezultati për një lojtar varet nga veprimet e ndërmarra nga të tjerët. Në marrëdhëniet ndërkombëtare, teoria e lojës ka qenë e rëndësishme në formulimin e strategjisë që rregullon përdorimin e armëve bërthamore.

U-

Ushtarë fëmijë

Kryekomandantët e luftës dhe palët e tjera në luftën civile, veçanërisht, mund të vendosin civilë, duke përfshirë fëmijë, si luftëtarë. Të miturit janë jo të kushtueshëm, të bindur, të patrembur kur drogohen dhe mund t’i vënë kundërshtarët në disavantazh moral. Që nga viti 2017, ka pasur ushtarë fëmijë  aktivë në të paktën 17 konflikte, duke përfshirë në konfliktin në Mali, Irak dhe Filipine. OKB-ja, në atë kohë, vlerësoi se më shumë se 115,000 luftëtarë të rinj ishin çmobilizuar që nga viti 2000. Me më pak luftëra civile, numri i fëmijëve ushtarë ka rënë.

V-

Vlerat universale

Vlerat që kanë të njëjtën rëndësi për të gjithë.

Vendet në zhvillim

Vendet e varfra ku të ardhurat për person janë më të ulëta se në vendet e zhvilluara. Këto vende zakonisht filluan të industrializohen pas vitit 1960. Nuk ka ndonjë emërtim zyrtar se çfarë konsiderohet si një vend në zhvillim. Banka Botërore nuk e përdor termin; Banka Botërore i klasifikon këto vende si “me të ardhura të mesme të larta”, “me të ardhura të mesme të ulëta” dhe “me të ardhura të ulëta”, bazuar në të ardhurat kombëtare bruto për person.

Vendet me të ardhura mesatare

Pra , klasa e vendeve midis të pasurve dhe të varfërve. Siç përcaktohet nga Banka Botërore, kjo përfshin vendet me të ardhura për person më shumë se 1,086 dollarë në 2023 dhe më pak se 13,205 dollarë. Këto vende përfshijnë 75% të popullsisë së botës (si India ashtu edhe Kina janë me të ardhura mesatare), kështu që Banka i ndan ato në vende me të ardhura mesatare më të ulëta dhe me të ardhura mesatare më të larta, me vijën ndarëse në 4,045 dollarë për person.

Vendet me të ardhura të ulëta

Ky është termi zyrtar i Bankës Botërore për ato që quhen vende të varfra ose vende në zhvillim, vlen gjithashtu edhe për Jugun Global. Ato janë vende, ku të ardhurat kombëtare bruto për person ishin 1,085 dollarë ose më pak në 2023.

Varësia

Ideja se marrësit e ndihmës së huaj bëhen të varur prej saj, duke dëmtuar aftësinë e tyre për të vepruar vetë. Teoria e varësisë supozon se vetë rendi global është një sistem me anë të të cilit vendet e pasura nxjerrin burime nga ato të varfra.

Vetëdeterminimi

Ideja se çdo komunitet ka të drejtën e sistemit të vet politik. Në veçanti, një komb duhet të lejohet të formojë shtetin e tij dhe të vendosë se si dëshiron të qeveriset.

Vera Arabe

Në dhjetor 2010, një shitës tunizian i quajtur Muhammad Bouazizi i vuri flakën vetes për të protestuar kundër policisë së korruptuar. Ai nisi një valë protestash revolucionare në të gjithë rajonin që çoi në rënien e diktatorëve në Tuniz, Egjipt, Libi dhe Jemen. Ngazëllimi i hershëm ia la vendin mjerimit. Eksperimenti i shkurtër i Egjiptit me demokracinë dështoi. Libia, Siria dhe Jemeni u zhytën në luftë civile. Shtetet e pasura të Gjirit shpenzuan shumë për të qetësuar njerëzit e tyre dhe për të forcuar forcat antidemokratike.

Z-

Zonë ekonomike ekskluzive

Një brez deri në 200 milje detare nga bregu, në të cilin një komb bregdetar mund të kërkojë të drejta ekskluzive të eksplorimit mbi burimet natyrore, duke përfshirë naftën në det të hapur dhe peshkimin.

Z

Simboli rus për pushtimin e Ukrainës. Shkronja e fundit e alfabetit latin (jo cirilik) është pikturuar në tanke dhe ndërtesa publike për të nënkuptuar mbështetjen e luftës.

Zh-

Zhvillimi

Një fjalë tjetër për një proces që quhet gjithashtu modernizim, industrializim, madje edhe perëndimorizim. Ekonomistët priren t’i referohen zhvillimit në terma të rritjes ekonomike, të ardhurave më të larta dhe aftësive më të mëdha ekonomike. Sociologët dhe psikologët e përdorin termin për t’iu referuar një cilësie të jetës më gjerësisht ose procesit kur një fëmijë bëhet i rritur.

Zhvillimi i qëndrueshëm

Objektivat e Zhvillimit të Qëndrueshëm janë një deklaratë misioni nga të 193 anëtarët e OKB-së për të përmirësuar kushtet e jetës. Janë 17 synime, të ndara në 169 objektiva. Ato përfshijnë zhdukjen e varfërisë dhe urisë deri në vitin 2030, sigurimin e ujit të pastër dhe arsimin gjithëpërfshirës dhe të barabartë për të gjithë; dhe luftimin e ndryshimeve klimatike.

(fund) 

Të fundit