E shtunë, 23 Shtator, 2023

NJIHUNI ME APOLLON, ‘IPHONE’-IN E ROBOTËVE HUMANOIDË

Humanoidët që merren me punët e shtëpisë ose ndërtojnë habitate në sipërfaqen e Hënës mund të tingëllojnë si diçka nga fantazitë shkencore. Por ekipi i startup-it të robotikës me bazë në Austin, Apptronik, parashikon një të ardhme, kur robotët me qëllime të përgjithshme do të merren me punë “të mërzitshme, të pista dhe të rrezikshme”, në mënyrë që njerëzit të mos kenë nevojë.

Përgatiti: Agon Neziri

Dizajni për robotin më të fundit humanoid të Apptronik, të quajtur Apollo, u zbulua të mërkurën.

Roboti është në të njëjtën peshë si një qenie njerëzore, duke qëndruar 5 këmbë, 8 inç (1.7 metra) i gjatë dhe peshon 160 paund (72.6 kilogramë).

Apollo mund të ngrejë 55 paund (25 kilogramë) dhe është projektuar për t’u prodhuar në masë dhe për të punuar në mënyrë të sigurtë përkrah njerëzve. Roboti përdor energji elektrike, në vend të hidraulikës që nuk konsiderohet të jetë aq i sigurt, dhe ka një bateri katër-orëshe që mund të ndërrohet në mënyrë që të mund të funksionojë për një ditë pune 22-orëshe.

Për të shmangur territorin e “luginës së çuditshme”, një fenomen në të cilin njerëzit ndihen të shqetësuar për shfaqjen e një roboti të ngjashëm me njeriun, firma Argodesign me bazë në Austin e pajisi Apollonin me karakteristika që kanë për qëllim të ndihen të afrueshëm – madje edhe miqësor.

Roboti ka panele dixhitale në gjoks që ofrojnë komunikim të qartë për jetëgjatësinë e mbetur të baterisë, detyrën aktuale me të cilën po punon, kur do të përfundojë dhe çfarë do të bëjë më pas. Apollo gjithashtu ka një fytyrë dhe lëvizje të qëllimshme, të tilla si kthimi i kokës për të treguar se ku do të shkojë.

Qëllimi fillestar për Apollon është ta vërë atë në punë në logjistikë, duke marrë role kërkuese fizike brenda depove për të përmirësuar zinxhirin e furnizimit duke adresuar mungesat e fuqisë punëtore. Por ekipi i Apptronik ka një vizion afatgjatë për Apollon që shtrihet për të paktën dekadën e ardhshme.

“Qëllimi ynë është të ndërtojmë robotë të gjithanshëm për të bërë të gjitha gjërat që ne nuk duam të bëjmë për të na ndihmuar këtu në Tokë, dhe përfundimisht një ditë të eksplorojmë hënën, Marsin dhe më gjerë”, tha Jeff Cardenas, bashkëthemelues dhe CEO i Apptronik. .

Dizajnimi i një humanoidi

Përpara se të fillonin Apptronik në 2016, anëtarët e ekipit punuan në Laboratorin e Robotikës me Qendër Njerëzore në Universitetin e Teksasit në Austin.

Fokusi i laboratorit ishte mbi mënyrën se si njerëzit dhe robotët do të ndërveprojnë në të ardhmen, “tha Cardenas. “Si njerëz, burimi ynë më i vlefshëm është koha dhe koha jonë këtu është e kufizuar. Dhe si prodhues mjetesh, ne tani mund të ndërtojmë për vete mjete që na japin më shumë kohë mbrapa.”

Ndërsa ishte në laborator, ekipi u zgjodh për të punuar në Valkyrie, një robot i NASA-s, gjatë Sfidës së Robotikës DARPA midis 2012 dhe 2013.

Roboti, i cili është 6 këmbë, 2 inç (1.9 metra) i gjatë dhe peshon 300 paund (136 kilogramë), është një robot humanoid dykëmbësh i aftë për të manipuluar dhe ecur me shkathtësi (duke përfshirë mbi dhe rreth pengesave), të mbajë sende dhe të hapë dyert. sipas Shaun Azimi, udhëheqës i ekipit të zhdërvjellët të robotikës në Qendrën Hapësinore Johnson të NASA-s në Hjuston.

Roboti elektrik është modifikuar dhe përmirësuar që nga debutimi i tij në 2013, dhe aktualisht është duke u testuar si kujdestar në distancë i objekteve të energjisë pa ekuipazh dhe në det të hapur në Australi.

Rrënjët e Apollonit janë në dizajnin e Valkyrie dhe ekipi i Apptronik ka shpenzuar vite duke ndërtuar robotë dhe komponentë unikë që kulmuan në një humanoid që mund të funksionojë në mjedise të dizajnuara për njerëzit. Robotët e linjës së montimit shpesh vishen me bulona në tokë ose futen në një mur dhe mund të funksionojnë vetëm në hapësira të dizajnuara për t’i akomoduar ato.

Në vend të robotëve shumë të specializuar që mund të shërbejnë vetëm për një qëllim, Apptronik donte që Apollo të ishte “iPhone i robotëve”.

Qëllimi është të ndërtohet një robot që mund të bëjë mijëra gjëra të ndryshme.

Përfundimisht, Apollo do të jetë më pak se çmimi i makinës mesatare. Robotët tradicionalë mbështeten në pjesë me precizion të lartë. Por futja e kamerave dhe sistemeve të inteligjencës artificiale kanë mundësuar zhvillimin e robotëve që mbështeten më pak në programimin paraprak dhe në vend të kësaj janë më të përgjegjshëm ndaj mjediseve të tyre, që do të thotë se pjesët e përdorura në prodhim janë më të përballueshme, tha Cardenas.

Këtë vit, Apptronik është fokusuar në sigurimin e klientëve dhe prodhuesve komercialë që kanë interes se si Apollo mund të përmirësojë logjistikën e tyre. Kompania synon të jetë në prodhim të plotë komercial deri në fund të vitit 2024.

Apollo do të fillojë në mjediset e fabrikës dhe të magazinës duke bërë detyra të thjeshta, të tilla si lëvizja e kutive dhe shtyrja e karrocave. Por me kalimin e kohës, funksionaliteti i Apollo do të rritet përmes modeleve dhe përditësimeve të reja deri në pikën ku mund të përdoret në ndërtim, prodhimin e pajisjeve elektronike, hapësirat e shitjes me pakicë, shpërndarjen në shtëpi dhe madje edhe kujdesin për të moshuarit.

Duke lëvizur si një njeri

Në zemër të dizajnit të Apollo-s janë aktivizuesit, ose muskujt e robotëve. Ekipi i Apptronik ka punuar në më shumë se 35 përsëritje të aktivizuesve kryesorë që i mundësojnë Apollonit të ecë, të përkulë krahët dhe të kapë objektet si një njeri.

“Njerëzit kanë rreth 300 muskuj në trupin tonë,” tha Dr. Nick Paine, bashkëthemelues dhe shef i teknologjisë në Apptronik. “Si inxhinierë, qëllimi ynë është të thjeshtojmë kompleksitetin, kështu që roboti Apollo ka rreth 30 grupe të ndryshme muskujsh brenda sistemit të tij që ju nevojiten për të bërë veprime dhe aktivitete bazë.”

Përpara Apollo-s, Apptronik u përqendrua në atë që e quajti robot humanoid i zhvillimit të shpejtë. Ndërsa përfshinte aftësi të kufizuara manipulimi dhe krahë të thjeshtë, fokusi i dizajnit ishte përmirësimi i lëvizjes së robotit.

“Mënyra se si ne zhvillojmë robotikën është që ju me të vërtetë përpiqeni që hardueri dhe softueri të jenë të pjekur në hap me njëri-tjetrin,” tha Paine.

Koka e Apollonit përmban një kamerë perceptimi, ndërsa sensorët në trupin e tij ndihmojnë robotin të hartojë një pamje 360 ​​gradë të mjedisit të tij dhe të përcaktojë se ku mund të lëvizë. “Truri” i robotit, ose kompjuteri kryesor, ndodhet gjithashtu në gjoksin e tij.

Sensorët e ndihmojnë robotin të qëndrojë i orientuar ndërsa ecën mbi ose rreth pengesave. Ky lloj lëvizjeje do të jetë kyç pasi Apollo do të hyjë në mjedise më të pasigurta, si jashtë dhe një ditë edhe në sipërfaqen e hënës.

“Robotët duhet të jenë në gjendje të punojnë në të njëjtin lloj kaosi dhe pasigurie me të cilën njerëzit janë në gjendje të ekzistojnë,” tha Paine.

Përfundimisht, Apollo do të jetë autonom, por ekipi në Apptronik ende dëshiron që të ketë një nivel kontrolli mbi atë që do të bëjë roboti. Ndërsa kontrollet së pari do të funksionojnë përmes tabletave ose pajisjeve inteligjente, në të ardhmen, një njeri duhet të jetë në gjendje të shkojë deri te Apollo dhe t’i tregojë se çfarë të bëjë, tha Cardenas.

Deri në hënë dhe më gjerë

Apptronik shërben si një nga partnerët e NASA-s që punon në dizajnet e robotëve humanoidë. Toka është një terren prove për Apollon dhe një ditë, një version i ardhshëm i robotit mund të funksionojë në kushte të rrezikshme hapësinore, në mënyrë që njerëzit të mos kenë nevojë.

Do të duhen disa hapa në zhvillim për të përgatitur robotët humanoidë për të punuar në vakum të hapësirës, ​​kështu që Apollo mund të shkojë fillimisht në Stacionin Ndërkombëtar të Hapësirës, ​​tha Paine.

“Për eksplorimin e hapësirës, ​​ne me të vërtetë kemi nevojë për sisteme që kanë më shumë se një aftësi që janë fleksibël dhe të adaptueshëm, si për një sërë detyrash për të cilat ne dimë dhe ndoshta për disa detyra që nuk do t’i parashikojmë derisa ato të dalin në të vërtetë gjatë rrjedhës së eksplorim”, tha Azimi.

CNN

Të fundit