E shtunë, 13 Korrik, 2024

STUDIMET POST-COVID 19, KOMPLIKIMET SHËNDETËSORE NË FOKUSIN E SHKENCËTARËVE

Studiues të mjekësisë kanë konstatuar tashmë komplikime të vazhdueshme të atyre që e kanë kaluar Covid-19. Gjetjet e një studim të Universitetit të Hong Kongut tregojnë se pacientët me Covid-19 duhet të monitorohen për të paktën një vit pas shërimit nga sëmundja akute për të diagnostikuar komplikimet kardiovaskulare të infeksionit, të cilat janë pjesë e Covid-19. Dhimbja e zgjatur e kokës, lodhja, humbja e pjesshme e kujtesës dhe pagjumësia janë shqetësimet që po konstatohen te pacientët post-Covid.

Shkruan: Eljesa Dervishi

Covid-19 vijon të shkaktojë edhe probleme neurologjike te personat që e kalojnë më rëndë dhe më gjatë sëmundjen. Dhimbja e zgjatur e kokës, lodhja, humbja e pjesshme e kujtesës dhe pagjumësia janë shqetësimet që po konstatohen te pacientët post-Covid.

Mjekët thonë se probleme po vihen re edhe te të rinjtë që nuk vuajnë nga sëmundje të tjera. Ndërlikimet më të rënda neurologjike nga Covid-19, mjekët i hasën në vitin e parë të pandemisë për shkak edhe të agresivitetit të lartë të virusit.

Në një studim i bërë nga Profesor Ian C.K Wong i Universitetit të Hong Kongut në Kinë, thuhet se pacientët me Covid-19 kishin më shumë gjasa do të zhvillonin kushte të shumta për probleme kardiovaskulare në krahasim me pjesëmarrësit e pa infektuar, të cilët mund të kenë kontribuar në rreziqet e tyre më të larta të vdekjes. Gjetjet tregojnë se pacientët me Covid-19 duhet të monitorohen për të paktën një vit pas shërimit nga sëmundja akute për të diagnostikuar komplikimet kardiovaskulare të infeksionit, të cilat janë pjesë e Covid-19.

Ky studim krahasoi shfaqjen e kushteve kardiovaskulare dhe vdekjen tek individët e infektuar kundrejt individëve të pa infektuar të rekrutuar para dhjetorit 2020, kur nuk kishte vaksina në Mbretërinë e Bashkuar. Më shumë se 7.500 pacientë me infeksion Covid-19 të diagnostikuar nga 16 mars 2020 deri më 30 nëntor 2020 u identifikua nga UK Biobank. Çdo pacient u krahasua me deri në 10 individë pa Covid-19 gjatë periudhës së studimit (16 mars 2020 deri në fund të vazhdimit më 31 gusht 2021) dhe një grup historik përpara pandemisë (16 mars 2018 deri më 30 nëntor 2018). Secili grup i pa infektuar kishte më shumë se 70.000 pjesëmarrës të cilët ishin të ngjashëm me grupin Covid-19 për moshën, gjininë, duhanin, diabetin, presionin e lartë të gjakut, sëmundjet kardiovaskulare dhe të tjera shëndetësore, indeksin e masës trupore, përkatësinë etnike dhe privimin. Në të tre grupet, mosha mesatare ishte 66 vjeç dhe kishte pothuajse një numër të barabartë grash dhe burrash.

Profesor Wong tha se ky studim u krye gjatë valës së parë të pandemisë dhe kërkimet e ardhshme duhet të vlerësojnë shpërthimet e mëvonshme. Hulumtimet e mëparshme kanë treguar se vaksinimi kundër Covid-19 mund të parandalojë komplikimet dhe nevojiten studime të mëtejshme për të hetuar efektivitetin e tij në reduktimin e rreziqeve të sëmundjeve kardiovaskulare dhe vdekjes pas infeksionit Covid-19 në pacientët me vaksinim Covid-19 në krahasim me ata të pa vaksinuar.

Në një studim tjetër, studiuesit vunë në dukje disa kufizime në studim, të tilla si mundësia e gabimeve diagnostike ose dështimi për të regjistruar disa simptoma më të buta me kalimin e kohës, ku dr. Benjamin Abramoff drejtor i Klinikës Penn Medicine Post-Covid Assessment and Recovery ra dakord.

Ky dizajn i këtij studimi nuk është në gjendje të zbulojë ashpërsinë e këtyre simptomave dhe ka pacientë të tjerë të humbur për shkak të përdorimit të kodimit mjekësor për të zbuluar simptomat e vazhdueshme të gjatë Covidit, tha Abramoff.

Duke iu përgjigjur këtij shqetësimi, Mizrahi tha për CNN se dhimbja pas ushtrimit nuk u përfshi në këtë studim pasi nuk është diagnozë që zakonisht përshkruhet në Izrael. Përveç kësaj, ai tha se dysautonomisë/POST iu caktua vetëm një klasifikimi ndërkombëtar i sëmundjeve, ose kodi mjekësor ICD, që nga tetori 2022, kështu që as ajo nuk i përfshi në studim.

Sidoqoftë, simptomat e POST dhe kushteve të tjera mund të jenë përfshirë në kategori më të përgjithshme si aritmitë kardiake ose palpitacionet, tha ai.

Përveç kësaj, Mizrahi tha se lodhja ishte koduar nën “dobësi” në studim. Në fakt, studiuesit zbuluan se dobësimi ishte simptoma e dytë më e zakonshme e raportuar në studim, dhe ajo vazhdoi të mundonte njerëzit e moshës 19 deri në 60 vjeç, për muaj të tërë.

Të fundit