E premte, 12 Korrik, 2024

EUROPA I JEP FUND “AEROPLANE MODE”, TELEFONAT DO PËRDOREN EDHE GJATË FLUTURIMEVE

Përpara një fluturimi, pasagjerët në një aeroplan këshillohen të fikin ose të vendosin telefonat e tyre në “aeroplane mode”. Por kjo nuk do të ndodhë më së shpejti. Në vend të kësaj, frekuenca specifike të rrjetit të ri 5G do të përcaktohen nga Komisioni Europian në mënyrë që celularët të mund të qëndrojnë të ndezur gjatë fluturimit.

Sipas Komisionit Europian, vendimi do t’i lejojë linjat ajrore të lejojnë klientët të bëjnë dhe të marrin telefonata dhe mesazhe me tekst dhe të përdorin telefonat ashtu siç do të bënin në tokë. Shërbimi do të ofrohet duke përdorur një pajisje rrjeti të specializuar që lidh rrjetin e avionit me tokën përmes një sateliti.

“Qielli nuk është më një kufi kur bëhet fjalë për mundësitë e ofruara nga lidhja super e shpejtë dhe me kapacitet të lartë.” tha Thierry Breton, Komisioneri për Tregun e Brendshëm në një deklaratë.

Sipas përditësimit më të fundit të Komisionit Europian për komunikimin gjatë fluturimit, i cili identifikon frekuenca specifike 5G për komunikimin e përdoruesve, linjat ajrore mund të ofrojnë teknologjinë më moderne 5G në avionët e tyre.

Aktualisht, ligjet urdhërojnë që pasagjerët të fikin ose të vendosin telefonat e tyre në “aeroplane mode” përpara nisjes dhe gjatë gjithë kohëzgjatjes së fluturimit. Procedura është një masë paraprake sigurie për të parandaluar ndërprerjen e sistemeve elektrike dhe të komunikimit të avionit. Vetëm nëpërmjet një rrjeti të brendshëm Wi-Fi që ofron ofruesi i linjës ajrore, zakonisht si shërbim me pagesë, është e mundur të lidheni me internetin duke përdorur pajisje me valë si celularët, tabletët dhe laptopët.

Komisioni Europian tani do të lejojë përdorimin e një diapazoni specifik frekuencash për 5G, duke siguruar që ai të mos ndërhyjë me asnjë nga pajisjet elektrike në aeroplan, në mënyrë që udhëtari të ketë gjithmonë të ndezur telefonin e tij. Megjithatë, rrjeti do të funksionojë vetëm në mot të favorshëm dhe në lartësi të ulëta. Sipas Breton, “5G do të mundësojë shërbime inovative për njerëzit dhe mundësi rritjeje për kompanitë evropiane”.

Edhe pse pasagjerët mund të përdorin telefonat e tyre në avion, shërbimi nuk do të jetë falas. Meqenëse kjo mund të kërkojë lidhje me rrjete nga vende të ndryshme, gjë që rezulton në shpenzime roaming, ofruesit e telefonave celularë dhe linjat ajrore do të paguajnë një çmim premium. Për më tepër, linjat ajrore do të duhet të shpenzojnë shumë para për pajisjet e nevojshme për të lidhur rrjetet tokësore celulare me avionët.

Afati i fundit për shtetet anëtare për të vënë në dispozicion teknologjinë 5G për avionët është 30 qershori 2023.

Burimi: Tech Story

Të fundit