E mërkurë, 24 Korrik, 2024

KËTO DY BETEJA ROMAKE U ZHVILLUAN NË SHQIPËRI

Dy beteja të rëndësishme të Perandorisë Romake janë zhvilluar në territorin e sotëm shqiptar, njofton KDPOLITIK.

1.

198 pes: Beteja e Aousit (Lufta e Dytë Maqedonase)

Beteja e Aousit u zhvillua në vitin 198 para Krishtit midis Republikës Romake dhe Mbretërisë së Maqedonisë, në zonën midis Tepelenës moderne dhe Këlcyrës në Shqipëri. Forcat romake drejtoheshin nga Titus Quinctius Flamininus dhe ato maqedonase nga Filipi V.

Flamininus fitoi betejën dhe të dy komandantët do të takoheshin përsëri në Cynoscephalae vitin e ardhshëm.

2.

48 pes: Beteja e Dyrrhachium (Lufta Civile e Cezarit)

Beteja e Dyrrachium (ose Dyrrhachium) më 10 korrik 48 pes ishte një betejë gjatë Luftës Civile të Cezarit që u zhvillua pranë qytetit të Dyrrachium (në atë që është Shqipëria e sotme). Ajo u zhvillua midis Jul Cezarit dhe një ushtrie të udhëhequr nga Gnaeus Pompey, i cili kishte mbështetjen e shumicës së Senatit Romak. Beteja ishte një fitore për Pompeun, megjithëse jo vendimtare. Beteja i parapriu betejës së Farsalusit, e cila ishte beteja vendimtare e Luftës Civile.

Pompei ndërmori një sulm prej gjashtë legjionesh kundër vijës së Cezarit ku bashkohej me detin dhe ku ishte vendosur legjioni IX. Pompei dërgoi gjithashtu disa trupa ndihmëse dhe këmbësorie të lehta për të sulmuar nga deti. Duke qenë shumë më të mëdha se trupat e Cezarit, trupat Pompeian depërtuan nëpër fortifikimet e dobësuara, duke bërë që të tërhiqej nga sulmi me humbje të mëdha. Cezari e përforcoi me shpejtësi thyerjen me 4000 burra. Dymbëdhjetë grupe nën Mark Antony pastaj kundërsulmuan, duke risiguruar një pjesë të murit dhe duke i shtyrë forcat e çrregullta të Pompeit prapa. Megjithëse kundërsulmi i Cezarit ishte fillimisht i suksesshëm, forcat e Pompeit ishin thjesht shumë të shumta. Disa ditë më parë Pompei kishte pushtuar një kamp të vogël që ishte braktisur nga Cezari dhe kishte zgjeruar mbrojtjen. Cezari u përgjigj duke dërguar 33 kohorta për të sulmuar këtë pozicion. Edhe pse sulmi fillimisht ishte i suksesshëm, trupat e Cezarit ishin tejkaluar 2-1 dhe trupat e Pompeit luftuan fort. Pompei dërgoi një forcë të madhe këmbësorie dhe 3000 kalorës për të kaluar krahun e djathtë të Cezarit. Cezari fillimisht urdhëroi trupat e tij në të djathtë të qëndronin të patundur, por më pas pa rrezikun që të dilnin jashtë. Ai urdhëroi një tërheqje, e cila shpejt u bë një rrugë e panikut dhe e çrregullt. Kundërsulmi në kampin e Pompeit u shpërbë plotësisht. Në fillim Cezari personalisht u përpoq të frenonte tërheqjen, por trupat që iknin nuk u ndalën derisa arritën në kampet e tyre. Pas dështimit të kundërsulmit dhe duke marrë parasysh humbjet e shkaktuara, Cezari vendosi të hiqte dorë nga përpjekjet për të rrethuar Pompeun dhe të ndryshonte të gjithë strategjinë e fushatës.

Humbjet: Pompei, 2000 nga 45000+; Cezari, 1000-4000 nga 30000+

Ancient Battles

 

Të fundit