E premte, 12 Korrik, 2024

AMBASADORJA AMERIKANE: NË MAQEDONINË E VERIUT KA NEPOTIZËM DHE KORRUPSION

Në Maqedoninë e Veriut mungon llogaridhënia e transparenca, dhe ka nepotizëm, korrupsion e joefikasitet institucional.

Kështu ka deklaruar më 30 gusht ambasadorja e SHBA-së në Shkup, Kate Marie Byrnes, pas nënshkrimit të një marrëveshjeje me ministrinë e Financave të një granti prej 10 milion dollarësh.

Gramti synon përmirësimin e partneritetit zhvillimor mes SHBA-së dhe Maqedonisë së Veriut.

“Ne e dimë se një nga sfidat më të mëdha është korrupsioni, i cili minon qeverisjen e mirë dhe saboton konkurrencën ekonomike. Zyrtarët e qeverisë duhet t’i përgjigjen këtyre sfidave”.

“Ne ju mbështesim që të vazhdoni me këto reforma edhe kur ato shkaktojnë përçarje të caktuara politike, sepse një Maqedoni e Veriut e fortë, demokratike dhe gjithëpërfshirëse është një shtyllë për prosperitetin e Ballkanit Perëndimor”, tha ajo.

Duke hedhur dyshime se disa prej politikanëve janë kundër zbatimit të reformave, ambasadorja amerikane u rekomandoi përfaqësuesve të qeverisë që të përmbushin pritjet e publikut, si dhe standardet për anëtarësim në Bashkimin Evropian.

“Kjo do të jetë një sfidë sepse mungon përgjegjësia, transparenca, nepotizmi dhe mosfunksionimi institucional”, ka deklaruar ambasadorja amerikane, duke premtuar vazhdimin e bashkëpunimit dhe të ndihmës financiare për forcimin e institucioneve vendore.

Diplomatja amerikane tha SHBA-të e mbështesin plotësisht anëtarësimin e Maqedonisë së Veriut në BE dhe integrimin e saj në institucionet euroatlantike.

Të fundit