E premte, 12 Korrik, 2024

KOPSHTI MË VDEKJEPRURËS NË MBRETËRINË E BASHKUAR

Kopshti Poison në Alnwick në Northumberland, Angli, është shtëpia e më shumë se 100 bimëve toksike, dehëse dhe narkotike. Dhe është e hapur për publikun. “Përpara se vizitorët të lejohen të hyjnë, ata duhet të kenë një konferencë sigurie,” tha Dean Smith, një udhërrëfyes në Poison Garden

Përgatiti: Agon Neziri

Shenja në portën e zezë prej hekuri thotë: “Këto bimë mund të vrasin“, dhe është e zbukuruar me një kafkë dhe kocka tërthore për një masë të mirë. Paralajmërimi nuk është një shaka – komploti i mbyllur pas këtyre hekurave të zeza është kopshti më vdekjeprurës në botë. Dhe është i hapur për publikun.

I themeluar në vitin 2005, Poison Garden në Kopshtin Alnwick në Northumberland, Angli, është shtëpia e më shumë se 100 bimëve toksike, dehëse dhe narkotike. “Përpara se vizitorët të lejohen të hyjnë, ata duhet të kenë një konferencë sigurie,” tha Dean Smith, një udhërrëfyes në Poison Garden. Vizitorët udhëzohen që nuk lejohen të prekin, shijojnë apo nuhasin asgjë – megjithatë, siç vëren në faqen e internetit, të ftuarve ende herë pas here u ka rënë të fikët nga thithja e tymrave toksikë ndërsa kalojnë.

Një nga bimët e rrezikshme që kultivohet këtu është murgjia, ose fatkeqësia e ujkut, e cila përmban akonitinë, një neurotoksinë dhe kardiotoksina. Por kjo nuk është më e keqja: “Ndoshta bima më helmuese që kemi në të vërtetë këtu është ricina [e cila përmban toksinën ricin] e njohur më mirë si fasulja e ricinit ose bima e vajit të kastorit,” tha Smith. “Libri i Rekordeve Botërore Guinness e konsideron atë si bimën më helmuese në botë.”

Çuditërisht, shumë nga gjërat që rriten në kopsht janë mjaft të zakonshme. “Shumë nga bimët këtu rriten të egra në MB, dhe shumica e bimëve janë jashtëzakonisht të lehta për t’u kultivuar,” tha Smith. Edhe shkurret e njohura të kopshteve shtëpiake si rododendronë llogariten këtu. Këto gjethe përmbajnë grayanotoxin, e cila do të sulmojë sistemin nervor të një personi nëse hahet. “Megjithatë, nuk ka gjasa t’i hani gjethet, sepse ato shijojnë neveri,” tha Smith qetësues.

Dhe pastaj është pema laburnum, pema e dytë më helmuese në MB (vetëm pema e yew është më e rrezikshme). Shumë njerëz i kanë ato nëpër shtëpi për shkak të luleve të bukura të verdha, por ato përmbajnë një helm të quajtur citisinë. “Pema është aq helmuese,” tha Smith, “saqë nëse një nga degët do të binte në dysheme, shtrihej atje për disa muaj dhe qeni më vonë vjen, e merr për ta mbajtur si një shkop në një shëtitje, shanset qeni nuk do ta përfundojë shëtitjen. Është kaq helmuese.”

Sidoqoftë, bimët helmuese nuk e drejtojnë helmin e tyre vetëm te njerëzit dhe qentë. Siç shpjegoi Smith, nëse mjaft rododendronë rriten pranë njëri-tjetrit, ata do të helmojnë tokën – duke e bërë atë në mënyrë që të vetmet gjëra që mund të rriten atje të jenë rododendronë të tjerë. Dhe nëse bletët mbledhin mjaltë ekskluzivisht nga rododendronet, lëngu merr ngjyrë të kuqe dhe në doza të vogla veti halucinogjene. “Por doza më të mëdha do të ishin fatale,” paralajmëroi ai.

Disa bimë nuk duhet të hahen, preken, nuhaten ose shndërrohen në psikodelik për t’ju vrarë. Ka një bimë në kopsht që mund të të vrasë vetëm duke e prerë. Gjethet e Prunus laurocerasus (e njohur edhe si dafina e qershisë ose dafina angleze) përmbajnë dy përbërës (glikozide cianogjene dhe jone cianide) që veçmas nuk do t’ju dëmtojnë. Por nëse një kafshë do t’i bënte pure gjethet duke i përtypur – ose nëse një njeri do t’i merrte atyre një gardh – ato prodhojnë gaz cianid.

“Normalisht, ju jeni në këtë hapësirë ​​të jashtme, të ajrosur mirë, dhe në një ditë me erë, ndoshta nuk do të jetë problem,” tha ai. “Derisa të vendosni prerjet në bagazhin e makinës suaj për t’i çuar në majë [depoja e plehrave] – tani jeni në një hapësirë ​​të mbyllur me ventilim të dobët dhe gaz cianid.”

 

Të fundit