E mërkurë, 24 Korrik, 2024

ARABIA SAUDITE PLANIFIKON NJË MEGAQYTET RROKAQIELL

Linja që do të jetë vetëm 200 metra e gjerë do ta bëjë Neom-in qytetin më të jetueshëm në botë ‘deri tani’, pretendojnë zyrtarët

Përgatiti: Agon Neziri

Arabia Saudite ka zbuluar dizajnet për projektin e saj ambicioz urban “The Line“, i shpallur si një qytet me një ndërtim në shkretëtirë, i cili do të shtrihet mbi 106 milje dhe në fund do të strehojë 9 milionë njerëz.

Pjesë e projektit Neom, një skemë madhështore vite pas përfundimit, qyteti i propozuar futuristik do të vendoset në veriperëndim të vendit të Gjirit, pranë Detit të Kuq, sipas një njoftimi nga Princi i Kurorës së mbretërisë Mohammed bin Salman.

Linja është një ndërtesë e propozuar 200 metra e gjerë (656 këmbë) që vepron si një qytet vertikal, i projektuar për t’u ulur 500 metra (1,640 këmbë) mbi nivelin e detit. Sipas njoftimit për shtyp, ai do të shtrihet në 34 kilometra katrorë (13 milje katrorë).

Megjithëse detajet janë të pakta, ata që qëndrojnë pas dizajnit pretendojnë se The Line do të funksionojë tërësisht me energji të rinovueshme, pa rrugë, makina apo emisione. Hekurudha me shpejtësi të lartë do të lidhë seksione të The Line, shton njoftimi për shtyp.

Kritikët kanë hedhur dyshime nëse projekti është teknologjikisht i realizueshëm, ndërsa të tjerë e kanë përshkruar vizionin e shpalosur në një video promovuese si “distopian”.

Linja është pjesë e një plani të riemërimit saudit — të krijuar nga Vizioni 2030 — për të rivalizuar fqinjët e saj të Gjirit si Dubai dhe Abu Dhabi si pika të nxehta të udhëtimit dhe për të riformuar ekonominë e mbretërisë. Me synimin për të arritur 100 milionë vizitorë vjetorë deri në fund të dekadës, shpresohet se rritja do të nxiste ekonominë lokale me miliarda dollarë.

Megjithatë, Arabia Saudite vazhdon të jetë e rrënuar nga kritikat për të drejtat e njeriut. Në mars, 81 burra u ekzekutuan në ekzekutimin më të madh masiv në dekada. Ndërkohë, bin Salman miratoi operacionin për kapjen ose vrasjen e gazetarit saudit Jamal Khashoggi, sipas një raporti të inteligjencës amerikane. Princi i kurorës ka mohuar se ai ka urdhëruar vrasjen e Khashoggi, por ka thënë se ai mban përgjegjësi, mes dënimit të gjerë ndërkombëtar. “Ky ishte një krim i urryer,” tha bin Salman në një intervistë me CBS në 2019. “Por unë marr përgjegjësinë e plotë si lider në Arabinë Saudite, veçanërisht pasi ai u krye nga individë që punonin për qeverinë saudite.”

Dhe ndërsa qeveria saudite ka prezantuar reforma periodike të punës, natyra e tyre e kufizuar dhe zbatimi i dobët kanë parë që praktikat shfrytëzuese dhe të rrezikshme të vazhdojnë për popullatën e punëtorëve migrantë.

Sipas Human Rights Watch, miliona punëtorë migrantë kryejnë kryesisht punë manuale, nëpunës dhe shërbimi në Arabinë Saudite — më shumë se 80% të fuqisë punëtore të sektorit privat. Grupi ka qenë shumë kritik ndaj sistemit të sponsorizimit të vizave të Arabisë Saudite, i njohur si kafala.

“Gjatë dekadës së kaluar, shtetet e tjera të Gjirit kanë nisur gjithashtu reformën e sistemeve të tyre famëkeqe kafala, ku shumica kanë prezantuar reforma më të rëndësishme se ato të autoriteteve saudite,” thuhej në një raport të Human Rights Watch mbi reformat më të fundit të punës në vend në mars 2021. .

“Megjithatë, shumë nga të njëjtat shkelje kundër të drejtave të punëtorëve migrantë vazhdojnë në të gjithë rajonin, më së shpeshti pagat e papaguara dhe të vonuara dhe konfiskimet e pasaportave.”

Të fundit