E mërkurë, 24 Korrik, 2024

KTHIMI I TIGRAVE SJELLË GËZIM DHE FRIKË

Nepali ka arritur suksesin e jashtëzakonshëm në dyfishimin e tigrave në 10 vitet e fundit, duke i rikthyer ata nga pragu i zhdukjes. Por kjo ka ardhur me një kosto për komunitetet lokale – një rritje e sulmeve nga tigrat

Përgatiti: Agon Neziri

“Ka dy ndjenja kur je ballë për ballë me një tigër,” thotë kapiteni Ayush Jung Bahadur Rana, pjesë e një njësie të ngarkuar me mbrojtjen e maceve të mëdha.

“O Zot, çfarë krijese madhështore. Dhe tjetra është, o Zot, a kam vdekur?”

Tani ai sheh shpesh tigrat e Bengalit në patrullimet e armatosura që kryen nëpër fushat e hapura dhe shkurret e dendura të Bardiya, parku kombëtar më i madh dhe më i pashqetësuar në rajonin Terai të Nepalit.

“Të caktohesh në detyrat e mbrojtjes së tigrave është një nder. Është një privilegj të jesh pjesë e diçkaje që është vërtet e madhe,” thotë kapiteni Ayush ndërsa hedh një vështrim përreth nëpër pyllin e dendur.

Qasja e Nepalit për gjuetinë pa leje ka funksionuar për të mbrojtur tigrat. Njësitë ushtarake mbështesin ekipet e parkut kombëtar. Dhe në zonat buferike pranë parkut, njësitë e komunitetit kundër gjuetisë së paligjshme monitorojnë korridoret e natyrës që lejojnë tigrat të bredhin të sigurt.

Një brez i tillë toke, korridori Khata, lidh Parkun Kombëtar Bardiya me Sanctuarin e Kafshëve të Egra Katarniaghat përtej kufirit në Indi.

Por kthimi i tigrave ka krijuar sfida kërcënuese për jetën për njerëzit në kufirin e parkut.

“Komuniteti jeton në terror,” thotë Manoj Gutam, një operator eko-biznesi dhe konservator.

“Zona e përbashkët që ndajnë tigrat, speciet e gjahut dhe njerëzit është kaq e ngushtë. Ka një çmim që komuniteti ka paguar që bota të gëzohet që Nepali dyfishon numrin e tigrave.”

Në 12 muajt e fundit, 16 persona janë vrarë nga tigrat në Nepal. Në pesë vitet e mëparshme, gjithsej 10 persona u vranë.

Bhadai Tharu ka më shumë se vetëm plagët e betejës nga tigrat e dashur që ai po ndihmon për t’i ruajtur. Në vitin 2004 ai u sulmua duke prerë bar në pyllin e komunitetit pranë fshatit të tij. Ai humbi një sy.

“Tigri u hodh në fytyrën time, duke bërë këtë gjëmim të madh,” thotë ai, duke interpretuar skenën.

“Unë u hodha mbrapa menjëherë. Pastaj tigri u hodh prapa si një top që kërcente. Unë e godita me të gjithë forcën time dhe thirra për ndihmë.”

Kur heq syzet e diellit aviator, diçka që e bën rrallë, zbulon plagët e thella dhe syrin që i mungon.”Isha i zemëruar dhe i trishtuar. Çfarë kam bërë gabim si konservator?” kujton ai. “Por tigrat janë kafshë të rrezikuara, ne kemi për detyrë t’i mbrojmë”.

Historia e fundit e tigrave ka qenë e zymtë.

Një shekull më parë, kishte rreth 100,000 tigra të egër të përhapur në të gjithë Azinë. Në fillim të viteve 2000, ky numër kishte rënë me 95%, kryesisht për shkak të gjuetisë, gjuetisë pa leje dhe humbjes së habitatit. Sipas Unionit Ndërkombëtar për Ruajtjen e Natyrës, tani mendohet se ka midis 3,726 dhe 5,578 tigra të mbetur në natyrë.

I përhapur mbi 968 km katrorë (374 milje katrorë), Bardiya u bë një park kombëtar në 1988 për të mbrojtur kafshët e egra të rrezikuara. Rajoni dikur ishte një rezervat mbretëror i gjuetisë.

 

Të fundit