E shtunë, 20 Korrik, 2024

DËSHIRAT FËMIJËRORE DHE SHQETËSIMI RREMË

“I bukuri babadimri im, për Vitin e Ri dua vetëm që nëna ime të shërohet!”

Shkruan: Katerina Topallova

Një mesazh të tillë nën bredhin e Vitit të Ri që ne e dekoruam në kushte të jashtëzakonshme më herët gjatë këtij viti, u la nga vajza ime gjashtë vjeçe pasi mora testin pozitiv të Covid-19. Me një temperaturë të lartë, e binda që nuk kam asgjë dhe se jam mirë, se për disa ditë gjithçka do të kalojë, ndërsa ajo e trishtuar, refuzon lodrat dhe çokollatat dhe kërkon vetëm  prind të shëndetshëm!

Kryetari i Qytetit të Shkupit decid – nuk u tërhoq nga dekorimi i Vitit të Ri të qytetit sepse nuk kishte të drejtë të hiqte shpresën e fëmijëve për Vitin e Ri! Nuk ka të drejtë, jam dakord! Por babai i qytetit ndoshta nuk i ka pyetur fëmijët për dëshirat dhe shpresat e tyre, për atë që zgjedhin dhe atë që dëshirojnë. Ndryshe nga të rriturit, fëmijët janë të pastër dhe rregullojnë siç duhet vlerat në sistemin e tyre.

Më kot do të dekoroni qytetin kryetar, fëmijët e mi dhe të mijëra prindërve që sëmuren çdo ditë nuk do të kenë mundësi t’i shohin. Në shtëpi, ata luftojnë me pasigurinë për shëndetin e nënës dhe babait, gjyshërve të tyre. Ata kanë frikë kur shohin ankth dhe lodhje në sytë e familjes sepse nuk ka takime, nuk ka vend në spitale, nuk ka ndihmë kur kërkoni urgjentisht. Ata ju luten t’i përqafoni, ndërsa i shmangni me dhimbje që të mos i infektoni ndërsa jeni ulur në të njëjtën dhomë!

Asnjë pemë e Vitit të Ri apo dritë nuk mund  t’iu japë atyre më shumë shpresë se sa shërimi prindërve të tyre!

Ata që nuk janë në rrethin e rrezikshëm kanë frikë të dalin jashtë, sepse rekomandimi i autoriteteve shëndetësore është që të mos dalin jashtë pa nevojë.

Për më tepër, ajri kuturbon përsëri këtë vit dhe për herë të parë ndiej se më dhemb kur kalon nëpër mushkëritë e plagosura!

Le të mos mashtrohemi, bartja e resurseve për dekorim në ndonjë ndihmë mjekësore mund të shkatërrojë shpresat e kompanive që aplikuan për tender, gjithçka tjetër është një gënjeshtër dhe një mënyrë e keqe për të fshehur qëllimet e josinqerta.

Jo të gjithë kanë fatin ta kalojnë virusin lehtë dhe “në këmbë”, të gjejnë një mjek sa herë që sëmuren, të shtrohen në spital në momentin e parë kur gjendja përkeqësohet.

Shumica duan që vetë t’iu bëhet dritë në shtëpi, rreth një peme modeste të Vitit të RI me anëtarë të shëndetshëm të familjes!

 

Të fundit