E enjte, 25 Korrik, 2024

DANIMARKA DO TË ASGJËSOJË VIZONËT – CORONAVIRUSI MUTON NË TO DHE INFEKTON SËRISH NJERËZIT

Hulumtimet shkencore kanë treguar se coronavirusi kalon nga njeriu te vizonët, ku pëson ndryshime gjenetike, dhe përsëri i infekton njerëzit.

Danimarka do të heqë miliona vizon, që kultivohen për leshin e tyre, në mënyrë që të ndalojë përhapjen e një versioni të mutuar të koronavirusit të ri tek njerëzit, njoftoi të mërkurën kryeministri Mette Frederiksen, përcjell KDP.

Është zbuluar se në mbi 200 ferma të vizonave danezë virusi ka mutuar në kafshë dhe ka pasur 12 raste të këtyre mutacioneve që transmetohen tek njerëzit në rajonin e Jutlandit të Veriut, ka thënë instituti i sëmundjeve infektive të vendit.

“Virusi i mutuar – përmes vizonit – mund të ketë rrezik që vaksina e ardhshme të mos funksionojë siç duhet”, tha Frederiksen, i cili aktualisht është vetë-izoluar pas ekspozimit të mundshëm ndaj COVID-19, në një konferencë virtuale për shtyp.

Ajo tha se vazhdimi i mbarështimit të vizonave gjatë pandemisë “përfshin një rrezik të rëndësishëm për shëndetin publik” dhe se Danimarka ka një përgjegjësi për të parandaluar përhapjen e një koronavirusi të mutuar në vendet e tjera.

Në tetor, vendi skandinav tashmë bëri plane për të zhdukur të gjithë vizonët e infektuar dhe ata brenda një rreze prej rreth 8 kilometra nga fermat e infektuara, por njoftimi i së mërkurës shtriu operacionin për të gjitha kafshët, duke përfshirë ato që përdoren për shumim.

Frederiksen gjithashtu u kërkoi falje kultivuesve danezë të vizonit, duke pranuar se ata do të humbnin biznesin e tyre.

Danimarka është prodhuesi më i madh në botë i gëzofit të vizonit, me rreth 1,500 fermerë që prodhojnë rreth 16 milion lesh në vit.

Shpërthimet e koronavirusit në fermat e vizonave janë regjistruar gjithashtu në Hollandë dhe Spanjë.

Të fundit