E mërkurë, 27 Shtator, 2023

FERMA DEZINFORMIMI NGA MAQEDONIA E VERIUT DHE FILIPINET PËRHAPIN LAJME TË RREJSHME PËR KORONAVIRUSIN

Një nga shpërndarësit më të mëdhenj të dezinformimit të koronavirusit në Facebook është ndaluar nga platforma për përdorimin e fermave dezinformuese nga Maqedonia dhe Filipinet, tha të premten Facebook, njofton NBC News.

Siç përcjell KDP, publikuesi “Natural News” ishte një nga shtytësit më të frytshëm të videos virale të komplotit “Plandemic”, i cili në mënyrë të rreme pretendoi se koronavirusi është pjesë e një komploti të hollësishëm qeveritar për të kontrolluar popullatën përmes vaksinave, dhe pretendoi se mbajtja e maskës rrit rrezikun nga infektimi me koronavirusin.

Facebook tha se kishte gjetur trollle të huaja të postuara në mënyrë të përsëritur nga Natural News, një si lajme kundër vaksinimit që shpesh postojnë teori false të konspiracionit të koronavirusit rreth antenave 5G dhe Bill Gates.

Ata gjithashtu postuan përmbajtje nga faqet e internetit të faqeve të lidhura me Natural News, NewsTarget dhe Brighteon, në një përpjekje për të fryrë artificialisht përhapjen e tyre.

“Ne i hoqëm këto faqe për sjellje mashtruese dhe abuzive, dhe jo për përmbajtjen që ata postuan. Ata mashtruan njerëzit për popullaritetin e posteve të tyre dhe u mbështetën në fermat e shpërndarjes së tyre në Maqedoni dhe Filipine”, tha Facebook në një deklaratë.

Facebook tha se veprimet erdhën si pjesë e zbatimit të tij rutinë kundër rrjeteve spam. Midis sjelljeve të tjera të parregullta, Natural News postoi përmbajtjen e tij në një frekuencë jashtëzakonisht të lartë, duke u përpjekur të shmangte kufijtë e normës, të cilat në mënyrë efektive hodhën alarmet e spamit të Facebook-ut, tha ndërmarrja.

Pas zbulimit të manipulimit të platformës së huaj në Facebook, kompania ndaloi të gjithë përdoruesit të postojnë në lidhje me Natural News dhe faqet e saj motra në të gjithë tërësinë e faqes më 19 maj.

Natural News është një uebfaqe në pronësi dhe operohet nga Mike Adams, një kërkues shtesë për dietën që shkon nga monikeri “The Ranger Health”. Operacioni i Adamit është përhapja më e keqe e keqinformimit shëndetësor në internet, sipas një analize të NBC News.

Vitin e kaluar, faqja në internet priti artikullin më të angazhuar në lidhje me kancerin në internet. Artikulli i prillit, “industria e kancerit që nuk kërkon shërim; ata janë shumë të zënë për të fituar para”, i cili promovoi teorinë e pabazë të komplotit se “Big Pharma” po fsheh një kurë të njohur për kancerin për të mbajtur njerëzit të sëmurë, mblodhi 5.4 milion aktivitete, komente dhe reagime, kryesisht në Facebook, sipas të dhënave të përpiluara përmes BuzzSumo, një kompani analitike e mediave sociale.

Gjatë 25 viteve të funksionimit të saj, Natural News ka shpërndarë me mijëra artikuj që refuzojnë konsensusin shkencor, promovojnë shërime të rreme dhe përhapin teori konspirative. Artikujt e tij kanë synuar gjithashtu shkencëtarët dhe mjekët për ngacmim dhe dhunë. Në prill, faqja kishte 3.5 milion shikues unikë, sipas kompanisë së analitikës në internet SameWeb.

Natural News u ndalua nga Facebook në qershor 2019 për përdorimin e “informacionit mashtrues ose të pasaktë” për të tërhequr angazhimin, sipas një deklarate nga Facebook. Faqja kishte afro 3 milion ndjekës në atë kohë.

Avaaz, një organizatë aktiviste që bën fushata kundër dezinformimit në internet, lëshoi ​​një studim të Premten duke pretenduar se Natural News arriti lartësi të reja pas ndalimit fillestar të vitit të kaluar duke krijuar nëngrupe informale që spaminonin rrjetin e mediave sociale me dezinformim shëndetësor.

“Që kur ka ndodhur mbledhja, Natyrale News ka arritur në qindra miliona njerëz duke përdorur një univers të tërë faqesh që po e shtyjnë këtë disinformim,” tha Luca Nicotra, një studiuese dhe fushatore e vjetër në Avaaz.

Studimi i Avaaz zbuloi se përmbajtja e Natural News kishte më shumë angazhime në Facebook sesa WHO dhe CDC të kombinuara gjatë vitit të kaluar.

Nikotra e quajti vendimin e Facebook për të ndaluar lidhjet me Natyrale News “një veprim shumë i guximshëm dhe diçka që zakonisht rezervohet për spammers.”

“Ajo që duhet është një detox i madh, një zgjidhje sistemike për të karantinuar keqinformuesit serik të shëndetit. Nëse jo, gënjeshtrat dhe komplotet e tyre mund të kontaminojnë miliona më shumë dhe të kërcënojnë përgjigjen globale ndaj Covid-19”, tha Nicotra.

Të fundit